D-vitamin, D-vitaminomvandling, D-vitaminbrist

Många mailar och undrar om det inte räcker med den D-vitamin som kommer från solen och/eller från maten vi äter. Här kommer svar på frågan…
D-vitamin omvandlas, när kolesterol i huden träffas av solens UVB-strålar. Förutsättning för omvandling av D-vitamin är såleds att huden är exponerad, att strålarna inte stoppas upp av kläder eller solkräm, att huden är frisk så att omvandling kan ske, och att det är strålande sol. Så fort det är molnigt, eller du har för lite exponerad hud, så sker endast liten eller ingen omvandling av D-vitamin. Detta är särskilt tydligt i storstäder, då många lider av brist, både p.g.a. mycket innesittande, men också för att solen inte når fram på samma vis, när du vistas i en stor stad med många höga hus.

På vintern, mellan höst- och vårdagjämning, kommer solens omvandling att vara omärkbar, då solens strålar står för lågt, och bidrar till att strålarna filtreras bort av molnen. På sen höst, vinter och tidig vår, är det således oerhört viktigt att få i sig D-vitamin via mat och/eller kosttillskott. Problematiken kring D-vitaminrika födoämnen, är att de är beroende av samma process som vi, för att omvandling skall ske. Fisk som odlas under tak eller hönor som går inomhus, kommer inte att ha D-vitaminrikt fiskkött eller D-vitaminrika ägg. Ett foder på ex sojafoder kommer dessutom minska omega 3-innehållet, vilket bidrar med att det som tidigare var en hälsosam råvara, inte alls har samma hälsomässiga potential.

Alger och svamp (gula kantareller) kan vara en fin källa till D2-vitamin, men det förutsätter att de har kontrollerats för tungmetaller, och att du har konverteringsnäringsämnen (de näringsämnen som krävs för att omvandla D2 till der verksamma D3)

Vad gäller kosttillskott, så är det det mest skonsamma sättet för att få i sig tillräckliga D-vitaminmängder, då de är kontrollerade gällande tungmetaller och du dessutom vet exakt vilka mängder du får i dig. Tänk på att en tarm som inte fungerar som de ska, tar upp mindre mängd D-vitamin. Komplettera alltid med kalcium och magnesium, då D-vitamin har som uppgift att föra ut kalcium i din blodbana. Om du ligger på höga doser D-vitamin, vid tex autoimmun sjukdom, så bör du komplettera med K2-vitamin, som fungerar som en nyckel för att släppa in D-vitamin i skelettvävnaden.

D-vitamin är livsnödvändigt och finns i alla kroppens celler. Det fungerar som en immunmodulator, vilket innebär att det kan ratta upp och ner immunförsvaret, så att det anpassar sig till just din kropp. Man kan säga att D-vitamin är som ett tändstift för ditt immunförsvar, och utan tillräckligt av vitaminet, så kommer du inte bara få problem med bentätheten, utan även med ditt immunförsvar. Detta är den största anledningen till att många i vårat mörka klimat, får influenas och återkommande förkylningar under det mörka halvåret. Brist på D-vitamin, ger dessutom problematik kring depression, ökad trötthet m.m. 

Läs mer om D-vitamin: www.d-vitamin.biz  

Läs mer om kost och hälsa:

www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu