Charkuteriprodukter och rött kött ökar riskerna för tarmcancer

En ny studie från World Cancer Research Fund (WCRF) visar att rött och bearbetat kött, ökar riskerna för tarmcancer. Forskarna skriver att det bör rekommenderas att konsumtionen av det röda köttet kan minimeras eller helt undvikas.

Rapporten anses vara den mest auktoritativa rapporten någonsin vad gäller riskerna för tarmcancer. Den undersökte sambandet mellan tarmcancerrisker och kost, fysisk aktivitet och vikt. Slutsatsen var att intag av rött kött bör begränsas till högst 500 gram per vecka och att bör uteslutas helt charkuteriprodukter.


Hög konsumtion av rött kött har tidigare förknippats med sjukdomar som diabetes, hjärt-kärlsjukdom och flera typer av cancer (inklusive lung-och kolorektal-, prostata och urinblåsa). Högt intag av protein belastar dessutom njurarna, samtidigt som det skapar försurning i matsmältningssystemet. Om man stressar och har mindre magsyra och/eller sämre enzymproduktion, så kan osmält protein skapa överväxt av dåliga bakterier (endotoxiner) i tarmen, vilket kan leda till både tarmsjukdom och tarmcancer.

Källa:
www.kostkoll.se
www.naturalnews.se
www.kolhydrater.org
www.rawfood-kost.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.gravidkost.se
www.vegetarisk.info

www.kostkoll.se