Bygg en stark kropp med antioxidanter och aminosyror

Samtidigt som träning ger många goda effekter, utsätter vi kroppen för påfrestning och slitage varje gång vi tränar. Slitaget sker i muskulaturen och i skelettet, där våra vävnader får små lätta bristningar. När vi har tränat ett träningspass som skapat ett visst slitage, så har kroppen en fantastisk förmåga att bygga sig starkare och mer tålig. Det är på detta sätt vi tränar upp vår muskulatur så att den blir kraftigare och starkare, och det är genom samma funktion som vårt skelett blir tåligare och hårdare. 

Fördelen med kroppens mekanismer är att de hela tiden jobbar för att vi ska klara ännu mera av livets påfrestningar.  Samtidigt kräver alla dessa funktioner, att vi har rätt näring och byggstenar till det jobb som kroppen ska utföra.  Ett exempel är att vi behöver gott om aminosyror och mineraler för att reparara vår muskelvävnad och att det bland annat krävs D-vitamin och kalcium för skelettets återbyggnad. För att kroppen ska må bra och vara stark, krävs således både näring och bra näringsupptag, samt bra matsmältning och cirkulation.

Redan när vi börjar tugga vår mat, så startar processen som avgör vår hälsosstatus, både beroende på vad vi stoppar i vår mun, men också på hur vi äter och tuggar vår mat. Nere i magen krävs rätt pH-värde och god matspjälkning med tillförsel av pepsin (enzym som bryter ner protein) och magsyra. När vi spjälkar proteinerna på ett bra sätt, så har vi också gott om deras minsta byggstenar, aminosyrorna. Aminosyrorna fungerar, tillsammans med mineraler, bland annat som reparation för våra muskler. Alla dessa viktiga näringsämnen skall sedan absorberas i tarmen och föras ut till till cellerna via blodet.

När vi har dålig matsmältning, stressar mycket eller har hög träningsmängd, så kan det uppstå proteinbrist i kroppen. Proteinbrist innebär att vi har för lite aminosyror till kroppens reparation, vilket kan bero på allt från för litet intag av protein, till dålig matsmältning eller försämrad tarmmiljö. För att minimera risker för slitage och för bättre träningsresultat, kan proteintillskott fungera som en ypperlig källa till aminosyror. Aminosyrorna är i sin tur även involverade i många andra av kroppens funktioner, vilket gör dem till otroligt viktiga för en synd och hälsosam kropp. Fördelen med proteintillskott är att vi som tränar mycket, inte behöver äta lika stora mängder med protein.

När vi minskar påfrestningarna på matsmältningssystemet, minskar vi också påfrestning på alla organ, såsom lever, njurar och bukspottkörtel. Vi minskar också risk för att osmälta proteiner ska nå tarmen, och på så sätt bidra till dålig tarmflora genom produktion av endotoxiner, dvs de dåliga tarmbakterier som producerar gifter i tarmen och är upphov till många tarmproblematiker.

Liksom protein, är antioxidanter och elektrolyter viktiga vid hård träning. När vi tränar och det uppstår slitage i kroppen, bildas de fria radikaler som bryter ner kroppen. Liknande fria radikaler bildas när vi stressar, sover dåligt, när vi får i oss gifter och läkemedel eller om vi äter mat som är mindre bra för oss. Nedbrytningen som sker kallas för oxidation och är den ständigt pågående process som gör att vi åldras och bryts ner. Vi kan aldrig komma ifrån den oxidation som kroppen utsätts för naturligt, men vi kan minska ner på takten genom att hålla en bra antioxidantstatus.

Antioxidanter finns i den svarta, blåa och intensivt röda färgen som vi främst finner i bär och grönsaker.  Till skillnad mot fria radikaler som saknar en elektron i sitt yttersta skal, så har antioxidanter en extra elektron som den lämnar över till fria radikalen så att dess yttersta skal blir fulltaligt med elektroner. Man kan alltså säga att en elakartad och ostyrig fri radikal blir stabil och lugn av den elektron som antioxidanten lämnar över.

Antioxidanter bör alltid komma från naturens egna källor och därmed inte vara isolerad från helheten genom en onaturlig process. Det är alltså naturligare att äta vanliga bär, grönsaker eller torkade, malda bärpulver, snarare än att äta en vitamin som endast består av en av de viktiga antioxidanterna. Bär och grönsaker har en naturlig kedja av näringsämnen som samarbetar och de innehåller fibrer m.m. som också påverkar vår hälsa i positiv riktning. Om du väljer att äta tillskott för att komma upp i dos, så är det viktigt att märket du väljer är naturligt och ekologiskt.

Genom att öka intaget av antioxidanter och motverka den process som bryter ner kroppen, håller vi oss automatiskt mer friska och starka, samtidigt som vår kropp kan reparera sig på att bra och effektivt sätt. Tänk gärna på att all återhämtning i kroppen kräver god sömn, återhämtningstid och vila. Vi bör alltså ha en god balans mellan träning, aktivitet och jobb i förhållande till vila och sömn. 

Viktiga antioxidanter är bland annat mineraler som selen och zink, och vitaminer som A (naturliga formen är ett förstadie som intas som betakaroten), C och E. Till antioxidantgruppen hör även de fytokemikalier, fytonutrienter som finns i bär och grönt. Dessa ämnen är varken vitaminer eller mineraler, men påverkar vår hälsa positivt på olika sätt. Exempel på fytonäringsämnen är resveratrol i den röda druvans skal, citrullin i citron och lutein i blåbär. Dessa viktiga näringsämnen hjälper oss  i vår kamp mot ett stort antal sjukdomar och förbättrar vår immunförsvar, så att vi klarar högre påfrestningar.

Kombinera din träning med sömn, vila, mat som är rik på antioxidanter och aminosyror och komplettera gärna med rejäla proteinsmoothies innan och efter träningspasset.

Läs mer på Zarahs sajter: www.smoothie-recept, www.kostkoll.se, www.motionstipset.se eller Zarahs forskningsblogg: www.zarahssida.se

Läs mer om kost och hälsa:

www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu