Broccoligroddar kan förebygga cancer och minska oxidativ stress vid diabetes

Pulveriserade broccoligroddar kan öka det antioxidativa försvar hos personer med diabetes, visar en ny randomiserad klinisk studie från Iran. 
 
Enligt resultatet som publicerats i European Journal of Clinical Nutrition, så kan en daglig dos på fem eller 10 gram av broccolins gropulvret öka den totala antioxidativa kapaciteten i blodet samtidigt som det minskar malondialdehyd (MDA), som är en reaktiv karbonylförening och en väl etablerad markör för oxidativ stress.


Studien bidrar till den växande mängd forskning som stöder de potentiella hälsoeffekterna som finns hos broccolin och hos broccoligroddar. Tidigare forskning visar att broocoligroddar har en fantastisk förmåga att förebygga cancer.


Vävnaderna hos korsblommiga grönsaker som broccoli, blomkål, vitkål och brysselkål, innehåller höga halter av den aktiva växtkemikalien glukosinolater. Dessa metaboliseras i kroppen till isotiocyanater, som är kända för sin antioxidativa förmåga och för sina kraftfulla anti-cancerogena ämnen. Den viktigaste isotiocyanaten från broccoli är sulphoraphane.


Broccoligroddar är den rikaste källan till en förening som kallas för glucoraphanin (sulforaphane glukosinolat – SGS). Det finns upp till 50 gånger mer av ämnet i broccoligroddar än i mogen broccoli. SGS är föregångare till sulforaphane.


Source: European Journal of Clinical Nutrition
Published online ahead of print, doi: 10.1038/ejcn.2011.59
“Broccoli sprouts reduce oxidative stress in type 2 diabetes: a randomized double-blind clinical trial”
Authors: Z Bahadoran, P Mirmira, et al

Mer om näring och hälsa:

www.rawfood-kost.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.vegetarisk.info
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.gravidkost.se
www.friskabarn.se
www.piggabarn.se
www.kolhydrater.org