Broccoli och bananfibrer visar positiv inverkan vid Crohns, enligt ny studie!

Kosttillskott med lösliga växtfibrer kan minska effekterna från sjukdomen Crohns, samtidigt som emulgeringsmedel i förädlade livsmedel skulle kunna förvärrar problemet, visar nya forskningsrapporter.


I studien, som redovisas i BMJ tidskriften Gut, visade det sig att Escherichia coli i tarmens slemhinneceller minskade vid intag av groblad och broccolins lösliga fibrer, medan ett intag av emulgeringsmedelsindustrin polysorbat-80 istället förvärrade sjukdomen.


Crohns sjukdom är en inflammatorisk sjukdom som kan påverka delar av mag-tarmkanalen, och som oftast leder till ett stort antal besvärliga symtom såsom buksmärta, diarré, kräkningar och kraftig viktnedgång. Crohns sjukdom är vanlig i utvecklingsländer där där den typiska kosten innehåller låga fiberhalter och högt innehåll av förädlade livsmedel.


Vid Crohns sjukdom finns ökade antal E coli i slemhinnan och en bakteriell invasion av cellernas och tarmens epitel.  

Source: Gut
Published online ahead of print, doi: 10.1136/gut.2009.195370
“Translocation of Crohn’s disease Escherichia coli across M-cells: contrasting effects of soluble plant fibres and emulsifiers”
Authors: C.L Roberts, A.V Keita, S.H Duncan, N. O’Kennedy, J.D Soderholm, J.M Rhodes, B.J Campbell

www.kolhydrater.org
www.kostkoll.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.kosttipset.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.infpo
www.zarahssida.se