Bota Candida med kostförändringar och naturläkemedel

Jag har tidigare skrivit om överväxt av candida och om det stora sötsug som diagnosen kan ge. Candida finns naturligt i kroppen, men kan öka efter antibiotikakurer då tarmfloran sätts ur spel, vid matsmältningsproblem eller vid kvicksilverförgiftning. Samband mellan kronisk kvicksilverförgiftning och överväxt av candida är vanlig, eftersom svampen försöker motverka tungmetallerna.


Överväxt av candida


När vi är friska orsakar candida inga problem, och hjälper oss att motverka mikrober och tungmetaller. Om vi däremot hamnar i obalans, så uppstår candidiasis, en candidainfektion med svampöverväxt som följd. Då candida lever på socker, så är ett vanligt symtom, ett starkt tilltagande sockersug. Sockerbristen som uppstår när svampen ”äter” upp sockret, ger lågt blodsocker, problem med energin, humöret och framförallt, med vikten och energiintaget.


Symtom vid överväxt av candida


Andra symtom för candida är att buken känns uppsvälld, kroniskt trötthetssyndrom, depression och IBS (Irritable Bowel Syndrome). Genom att eliminera de flesta kolhydrater i kosten samt alla sockerhaltiga livsmedel kan svampen svältas ut. Liksom andra svampar, så trivs den inte i syrerika miljöer, vilket gör syretillförsel till en utmärkt behandling. Andningsövningar och daglig motion, tillsammans med en sockerfattig kost, rik på goda fetter är alltså idealisk.


För att öka behandlingstakten, kan utrensning ske med färsk pressad vitlök, vitlökskapslar, pau darcp-té eller olika effektiva svampdödande örter. Om du lider av starkt sockersug och kanske till och med anser dig vara sockerberoende, med stort intag av bröd, alkohol eller socker, så kan candida vara en orsak. Symtom som buksmärtor, återkommande svampinfektioner i tarmen eller underlivet, flytningar, urinvägsinfektioner, förstoppning, diarré, en dimmig hjärna, trötthet, orkeslöshet och koncentrationssvårigheter är vanliga.

Eftersom candidasvampen äter upp stora delar av ditt socker, så har inte hjärnan tillräckligt med energi, vilket ger ovan nämna symtom samt oförmåga att minnas saker, led- och muskelvärk, depression, gråtmildhet, ett försvagat immunförsvar, överkänslighet mot livsmedel, starka lukter, cigarettrök och parfymer. Du kan även uppleva allt tätare urinträngningar, ringningar i öronen eller tinnitus, känslighet för ljud, en allt lägre sexlust, dimsyn samt en konstant känslor av att frysa och vara kall.


Behandling av candida


För att behandla candida, behöver du främst tillföra hälsosamma fetter från omega 3-rika källor som fiskolja samt ekologiska råvaror som smör och  bakterie- och svampdödande kokosolja/kokosfett. Du bör begränsa ditt kolhydratintag markant, och endast få i dig kolhydrater via grönsaker och bär, inte ens via frukt.

Ät allra helst lätt wokade eller ångkokade grönsaker, för att undvika påfrestningar på tarmen och tarmens miljö. Råa grönsaker kan vara lite för svårsmälta för en irriterad tarm med svampöverväxt och en sannolik läckande tarm (leaky gut syndromre = genomsläpplig tarm). Undvik gärna rödbetor och morötter eftersom de har relativt hög sockerhalt och blir söta vid kokning. Grapefrukt, äpplen, päron och bär är de bästa formerna av frukt att konsumera, och det är viktigt att frukten inte är övermogen, eftersom den då blir sötare och har kortare sockerkedjor.


Tänk på att dricka mycket filtrerat och renat vatten, gärna tillsammans med örtteer som Pau Darco och korngräs. Undvik sötade drycker, inkluderat fruktdrycker, läsk, saft eller juice. Basera din kost på mindre kolhydratrika livsmedel som havremjöl, quinoamjöl, bovetemjöl, brunt ris, quinoa, bovete, amaranth och hirs istället för vetemjöl, pasta och vitt ris.


Lektiner och lektinbelastning


Frön och nötter kan du äta under dagen, men du bör alltid blötlägga dem innan konsumtion, eftersom de innehåller lektiner som är svåra för en irriterad tarm att smälta. Lektiner är proteiner som kan irritera slemhinnan i tarmen, och som lätt dunstar vid kokning eller avlägsnas vid blötläggning. Blötlägg över natten och skölj noga, så avlägsnar du merparten av de lektiner som finns i både nötter och frön. Du kan även tillaga dem, för att lektinerna ska dunsta med det dunstande vattnet. Många är känsliga mot lektiner, vilket man kan se i allergiliknande reaktioner. De som är överkänsliga mot lektiner reagerar på råa nötter men inte på de som är tillagade. Om du t ex tål tillagade hasselnötter, men inte de som är råa, så är det alltså lektiner du är överkänslig mot, inte nötterna.


Behandling av candida


Komplettera din sockerfattiga kost med olika medel mot svamp, såsom, vitlök, olja av oregano (oreganoolja), malört eller svart valnöt, olivbladsextrakt, Grapefruktkärnsolja, kallpressad kokosolja och kaprylsyra. Det är viktigt att du varierar mellan olika antimykotiska behandlingar var 3 till 4 dagar eftersom candida kan bli resistent mot en form av behandling om den används för länge.


Olja av oregano (oreganoolja) är mycket potent och du behöver endast ett par droppar av oljan tillsammans med ett glas vatten. För mycket av oljan kan orsaka irritation på slemhinnorna, så var försiktig med doseringen. Vitlök har extremt kraftfulla och svampdödande egenskaper, vilket gör det till en ypperlig behandlingsmedod. Tänk dock på att det behöver vara ren, fräsk eller pressad vitlök. Så fort vitlöken hettas upp, så försvinner de fantastiska ämnen som finns i vitlöken.

Om du inte klarar att äta rå vitlök eller har väldigt svårt candidatillväxt och svåra avgiftningssymtom, kan du använda vitlökskapslar med vitlöksolja. Dosera försiktigt och trappa upp dosen för att hjälpa levern att hinna med avgiftningen. Komplettera alltid med näring och svavel för att hjälpa leverns avgiftning. Svavel binder de gifter som levern omvandlar från fettlösliga till vattenlösliga och hjälper dem ut ur kroppen via gallan/tarmen eller via urinen. Svavel finns visserligen i stor mängs i vitlök, men vid stark avgiftning kan det krävas extra svavel utöver det.


Källa:
www.viktminskningstips.net
www.kostkoll.se
www.kolhydrater.org
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.friskabarn.se
www.naturalnews.com

www.kostkoll.se