Boosta kroppen med fytonutrienter (fytonäringsämnen)

Fytonäringsämnen kallas även för fytokemikalier, och är de ämnen som hjälper våra växter att försvara sig mot miljöproblem, såsom skadedjur eller ultraviolett ljus. Det fantastiska är att dessa ämnen inte bara ger skydd för växterna, utan även för människan.

Forskning visar att fytonutrienter kan förebygga och behandla en rad sjukdomar, allt från sjukdomar som cancer och hjärtsjukdomar till diabetes och högt blodtryck. Fytokemikalier är en av de viktigaste faktorer till att en kost rik på frukt, grönsaker, bönor, spannmål och vegetabiliska drycker som te och vin kan förebygga sjukdomar. Forskningsstudien utfördes av University of California. 

Flavonoider, som är en av de starkaste formen av fytonutrienter, kan vara en oerhört viktig växtkemisk grupp som bidrar till minskad dödlighet hos personer som konsumerar höga nivåer av vegetabiliska livsmedel. Detta stöjds av rapporten från University of California.

Vissa forskare uppskattar att vi har upp till 40 000 fytonäringsämnen i naturen och bara under de senaste 30 åren har många hundra av dessa föreningar identifierats och undersökts.


Fytonäringsämnen klassificeras efter sin kemiska struktur och kategoriseras i familjer som bygger på likheter mellan dessa strukturer. Fenoler eller polyfenoler är en familj som har fått stor uppmärksamhet på grund av dess fantastiska hälsofrämjande egenskaper. Polyfenolerna omfattar ämnet anthocyanidins (antocyaniner), som ger blåbär och vindruvor deras mörkblå och lila färg samt de lte bittra katekinerna som finns i te och vin.

Flavonoider är också vanligt fytonäringsämnen, som innefattar isoflavoner som finns i soja, kudzu, rödklöver, lin och råg. Isoflavoner har forskats otroligt mycket på och de anses skydda mot hormonberoende cancer, såsom bröstcancer.


Andra fytonäringsämnen inkluderar organosulfur föreningar, såsom glukosinolater och indoler från kålgrönsaker som broccoli, och allyliska sulfider från vitlök och lök, som alla har visat sig stödja vår förmåga att avgifta skadliga främmande ämnen som bekämpningsmedel och andra miljögifter. De hjälper således levern att avgifta oss från de farliga ämnen som vi utsätts för.


Källa:
www.vegetarisk.info
www.rawfood-kost.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.kostkoll.se
www.naturalnews.com

www.kostkoll.se