Biverkningar på bioidentisk progesteronkräm (vid binjureutmattning / lågt kortisol)

Jag har alltid undrat om det verkligen är så bra med bioidentisk progesteronkräm i stora doser och tycker att det är lite märkligt (och oseriöst) att rekommendera det utan att först ta tester så att man vet om det verkligen behövs. Många blir rekommenderade att testa bioidentisk progesteronkräm eller bidrottninggele utan att först mäta värdet på östrogen och progesteron och på så vis se om värdet är lågt. En annan intressant aspekt är att man behöver fråga sig varför det finns ett behov och en brist. Det mest vanliga hos mina patienter är att progesteronbrist beror på långvarig stress och lågt kortisol, vilket då gör det extra viktigt att även mäta och korrigera kortisol. Progesteron är förstadie till kortisol, vilket gör det mycket stresskänsligt. Såsom jag ser det, så ska man ALDRIG använda progesteronkräm eller annan hormonell behandling utan att först testa sina värden.  Detta gäller även melatonin, östrogen, kortisol, DHEA och andra hormoner som gärna rekommenderas utan underlag.

Det är mycket viktigt att ha kunskap om höga doseringar av progesteronkräm och hur det påverkar när det även förekommer binjureutmattning. Det man kan säga är att progesteronkräm är otroligt bra, förutsatt att du har en kropp som är stark och frisk. Om du däremot vill behandla östrogendominans och samtidigt har binjureutmattning, så är det viktigt att stödja upp binjurarna samtidigt eller före du behandlar med progesteronkräm.

Försiktig dosering med bioidentisk progesteronkräm 

Höga doser med bioidentisk progesteronkräm eller wild yam i annan form, kan orsaka obalanser med andra av kroppens hormoner, och kan även skapa negativa reaktioner. Vid misstanke om binjureutmattning, så bör man först och främst mäta hormoner i saliv/labrixtest, och helst mäta kortisol x 4 (mäts vid 4 tillfällen under dygnet för att erhålla dygnskurva), östrogen, progesteron, DHEA och testosteron som grundläggande hormonell information. Man kan sedan balansera upp de obalanser som finns, MEN det viktiga är att ha konkret underlag på vilka hormoner som ligger lågt, samt även ha en mycket försiktig inställning till behandling. Ofta kan rekommendationerna ligga mycket högt, och det är inte att föredra, särskilt inte om kortisolnivåerna ligger lågt. Vid lågt kortisol och binjureutmattning, bör behandlingen vara långsam och med försiktighet, snarare än aggressiv och snabb. Detta för att undvika starka reaktioner från binjurarna och kroppens övriga hormonsystem. Det viktiga är också att hela tiden arbeta för att kroppen själv ska återfå balans och sedan avsluta behandling. Man bör inte stå på hormonbehandling hela livet, även om det är i naturlig form som exempelvis bioidentiskt östrogen eller bioidentiskt progesteron.

Korrigera livsstilsförändringar som skapat hormonell obalans

Denna del, med att testa sina hormonvärden för att förebygga östrogendominans och hormonell obalans är A och O för god hjälp. Andra saker som är viktigt är att fråga sig varför det blivit en hormonell obalans. Om obalansen beror på stress som urlakat systemet, så är den viktigaste åtgärden att korrigera kortisolnivåerna och minimera och hantera daglig stress. Det är alltid orsaken som är viktigast att arbeta med, då hormonbalansering annars tenderar till att ge minimal effekt. Det är också viktigt av andra anledningar, och det är att fortsatt livsstil med stress eller andra positiva levnadsmönster, gör att behandlingen hela tiden behöver ökas. Ett exempel är behandling med levaxin (sköldkörtelhormon, T4) där dosen vanligen behöver ökas med tiden. På liknande sätt kan man se annan hormonell behandling, om inte orsaken korrigeras och patienten inser vad som behöver förändras. En hormonbehandling är således endast relevant om/när patienten är redo att förändra sitt liv, minska på stress och göra andra livsstilsförändringar som krävs. Denna typ av förändring är mycket viktig att ta hjälp med, då den duktig naturläkare eller näringsterapeut kan utvärdera var problemet ligger och sedan göra en personligt anpassad plan, både på behandling och livsstilsförändringar.

Hur fungerar bioidentiskt progesteron

Progesteron, tillsammans med östrogen, är en av våra kvinnliga hormoner, och dess produktion sker i äggstockarna. Dessa två kvinnliga hormoner samarbetar för att skapa en kvinnlig cykel, där östrogen förekommer till stor del under cykelns första del och bygger upp ägget och livmoderslemhinnan, och progesteron förekommer efter ägglossning för att hålla kvar fostret i livmoderns slemhinna. När det förekommer för lite östrogen tar det längre tid för kroppen att bygga upp ägget och slemhinnan, vilket ofta innebär längre menstruationscykler, samt tillstånd som tex PCOS eller utebliven ägglossning. Progesteronbrist brukar vanligen innebära svårighet att bli gravid och/eller ökad risk för missfall. Bioidentiskt progesteron är helt kroppseget, vilket innebär att det har en kemisk struktur som är identiskt med våra egna hormoner. Bioidentiskt progesteron är motsatsen till syntetiskt progesteron eller så kallade gestagener, som kroppen inte känner igen och som ofta skapar mycket besvär.

Progesteron är ett lugnande hormon som styrs mycket av kroppens zinknivåer, medan östrogen är ett aktiverande hormon som styrs av koppar. Högt koppar är vanlig orsak till högt östrogen eller östrogendominans, medan koppar trycker ner zink och på så vis även minskar kroppens progesteronproduktion. En sak som är viktig att undersöka, förutom konkreta värden på östrogen, progesteron, testosteron och kortisol, är att undersöka koppar och zinkbalans vid misstanke om högt koppar. Högt koppar kommer från egen brunn, kopparrika livsmedel, försämrad förmåga att bryta ner koppar i levern (koppar finns i stor mängd hos både barnet och gravida kvinnan under en graviditet tex). Mätning av kopparnivåer bör ske i både blod och hårmineralanalys.

Det som är intressant är att progesteron och östrogen ansamlas i kroppens fettvävnad, som exempelvis i buken och i kroppens organ.  Alla steroidhormoner älskar fett, inkluderat östrogen, progesteron och testosteron. Hormoner ansamlas i kroppens fettvävnad och metaboliseras sedan i viss mängd under dagen. Man bör således alltid använda sig av låga doser och hellre arbeta långsamt med progesteronbehandling, snarare än att använda väldigt höga doser som kan lagras in i kroppens vävnader. Friska kvinnor i fertil ålder producerar 20-30 mg progesteron per dag medan män producerar 6-10 mg. Efter 35 års ålder minskar kvinnans förmåga att producera progesteron, vilket innebär lägre referensvärden för progesteron.

Progesteronkräm och binjureutmattning 

Patienter med binjureutmattning kan vara mer intoleranta mot naturligt progesteron, och framförallt progesteron i höga doser. Hos dessa patienter kan även de minsta doseringar ge biverkningar, vilket är mycket viktigt att känna igen och ta hänsyn till. Hög dos av progesteron kan också lagras in och ge biverkningar om det tas under lång tid. Mina rekommendationer är alltid att använda progesteronkräm i 2-3 månader högt, och sedan ta nya tester för att se hur värdet ligger och trappa ner behandlingen. Man bör även vara försiktig med hög dosering och, om behov finns, stärka upp binjurarna samtidigt. Hos patienter med binjureutmattning som inte tål bioidentisk progesteronkräm, skall dosen alltid minimeras och fokus bör ligga på att först stärka binjurarna. Dosen kan sedan trappas upp vartefter binjurarna är starkare, men bör minskas ner direkt vid misstanke om biverkning. Många utövare gör tvärtom, och ökar istället dosen när det uppstå biverkningar, och det bör således göras tvärtom. Anledningen till att det uppstår reaktioner är sannolikt flera, men progesteron är förstadie till andra hormoner och en kropp som legat på sparlåga med alla hormoner under lång tid, kan behöva försiktig behandling.

Symtom på progesteronbiverkningar

Biverkningar på bioidentiskt progesteron påminner väldigt mycket om östrogendominans och kan innebära att patienten samlar på sig vatten, upplever ångest och nedstämdhet, trötthet, illamående och att brösten kan ömma.  Vanligtvis så finns dessa symtom redan innan behandling som resultat av östrogendominans, men de kan förvärras vid användning av progesteronkräm. Det viktiga är då att minska dosen och ta det mer försiktigt. Östrogen- och progesteronreceptorer är mycket lika och när man påbörjar behandling med progesteronkräm, så kan östrogenreceptorerna vakna upp och således öka östrogennivåerna under en kort tid på behandlingen. Detta är inget långvarigt för de som är friska, men om du även lider av binjureutmattning, så kan dessa biverkningar uppstå över tid, och då är det som sagt viktigt att minska ner dosering och istället ta det mycket försiktigt. Reaktionen kan bero på flera saker, men föreslagsvis kan orsaken vara dysfunktion i receptorn eller leverstockning.

Vanligen handlar ovan nämnda om att kroppens förmåga att hantera stress är mindre bra, och då behöver den först och främst återfå sin förmåga att hantera stress och fungera optimalt. Kortisol och progesteron använder samma receptorer, vilket gör att stress behöver minimeras för god effekt av progesteronbehandling. Om receptorerna istället är blockerade med kortisol, så minskar effekten och progesteron lagras istället in i kroppens vävnader. Ett exempel på hur detta kan motverkas är att man samtidigt sänker kroppens kortisolfrisättning, genom att tex tillföra ashwaganda (exempelvis KSM66) som normaliserar kortisolfrisättningen och på så vis låter progesteron arbeta normalt. För god effekt av progesteronbehandling krävs alltså låga doser, försäkran om att receptorerna är ”lediga” och inte upptagna av kortisol, samt att patienten hela tiden medvetet minskar sin inre och yttre stress. Det är således även viktigt att minimera träning och annan stress vid behandling av progesteron, vid binjureutmattning.

Hur uppstår östrogendominans

Cellerna behöver alltså vara tillgängliga för progesteron, men progesteron är även förstadie till kortisol och när kroppen utsätts för mer stress än vanligt, så produceras mer kortisol och fokus på progesteronbalans minimeras. Detta handlar om kroppens egna överlevnadssystem och att kroppen prioriterar överlevnad, och vid långvarig stress, minimerar kroppens förmåga att fortplanta sig. Progesteron är förstadie till kortisol, medan östrogen och testosteron bildas av DHEA i ett annat ben i samma cykel. Detta innebär att progesteron är känsligt för stress, medan östrogen har mindre risk att påverkas. Detta är mycket vanligt och vid mätning i labrixtest, ser man ofta att progesteron ligger väldigt lågt, kortisol lågt, men att östrogen är skapligt. Detta innebär östrogendominans, dvs att östrogen är för högt i förhållande till progesteron. Problemet är att många rekommenderas östrogenbehandling, när det stora problemet är att kortisol och progesteron ligger lågt. Mer östrogen via östrogenplåster eller annan östrogenbehandling innebär alltså ännu större östrogendominans.

Progesteronbehandling och sömn 

Ofta upplever man att sömnen förbättras vid behandling med progesteron. Detta är dock endast om doseringen är korrekt. Progesteron trycker ner östrogen, och östrogen behövs för att producera serotonin. Adekvat dos på progesteron är alltså mycket viktigt för att erhålla god sömn och även för att minska risk för depression. Alla hormoner samarbetar med kroppens signalsubstanser, och därför är det viktigt att aldrig tillföra för höga doser av något hormon eller signalsubstans, då det kan skapa obalans. Rätt dos är alltså enormt viktigt.

Progesteron och candida/svamp

Om progesteronbehandling ger illamåande, uppblåsthet och mag-tarmbesvär, så beror det ofta på att behandlingen aktiverar candida, och skapar besvär med tarmens överväxt av candida. Om detta sker kan man undersöka tarmen vidare, både med hjälp av mikrobiomtest som mäter tarmens tarmflora, men också med prover på candida (candidatest på avföring eller candidatest med serumblod).

Progesteronkräm för män 

Även män kan ha god effekt av behandling med progesteronkräm, men om det förekommer för höga doser så brukar sexlusten minska, då progesteron kan blockera omvandlingen av testosteron till DHT och på så vis ge minskad sexlust. Dosen ska då minskas. Män behöver oftast mycket små mängder av progesteron. Om en ärta progesteron motsvarar 20 mg, så kan man tänka att män behöver ungefär en tredjedel av detta som daglig dos (6-10 mg är daglig dos för män)

Progesteron vid leverbesvär 

Det bästa vid leverbesvär är att använda progesteronkräm, då oralt progesteron bryts ner i levern. Det är dock fortfarande mycket viktigt att ha rätt dosering och inte höga doser, då levern behöver arbeta hårdare om dosen är högre eftersom levern avgiftar och metaboliserar överdrivna mängder av hormoner. Detta stressar binjurarna och skapar obalans som i sin tur minskar tillgången till cellernas progesteronreceptorer.

Hur blir man av med östrogendominans på ett säkert sätt?

  1. Börja med att mäta dina hormoner med salivtest. Det är viktigt att du bokar en första konsultation, så att du får hjälp med att reda ut vilka hormoner som behöver testas. Det är också viktigt, om du har binjureutmattning, att din terapeut är kunnig inom detta och anpassar din behandling till det, så att dina doser inte är för höga.
  2. Om du har lågt kortisol så är detta viktig att korrigera denna obalans, både för din energi och hälsa men också för att erhålla god effekt från din hormonbalansering.
  3.  Ta hjälp av din terapeut för att erhålla bra doseringar för att balansera upp östrogen gentemot progesteron, samt att balansera upp kortisol så att du får god effekt av din behandling. Om du har lågt kortisolvärde så är det bättre att börja försiktigt och inte använda höga doser av bioidentisk progesteronkräm.
  4.  Följ upp dina värden hela tiden under behandlingen och använd aldrig höga doser av bioidentisk progesteronkräm mer än 2-3 månader. Progesteronbiverkningar beror på kumulativ mättnadseffekt av progesteron i cellerna. Många hävdar att bioidentisk progesteronkräm i höga doser är ofarligt men det stämmer inte. Dosen ska alltid anpassas till just dig och baseras på konkreta mätningar av hormoner. Man ska aldrig använda hormoner utan provtagning.
  5.  Var noga med att minimera din stress och normalisera ditt kortisol med hjälp av tex KSM66. Var mycket noga med att förändra de mönster som skapat problemet. Detta bör du ta hjälp med att identifiera så att din behandling blir optimal.
  6.  När du avslutar din behandling i samråd med din behandlare, så bör du göra det på ett försiktigt sätt. Du behandlar dag 15-27 i menstruationscykeln och på normal dos eller dos som är anpassad till dina provsvar. När du sedan trappar ner progesteronbehandlingen så bör detta alltid göras långsamt och att du använder en underhållsdos viss tid. Att sluta abrupt med progesteronkräm kan ge ökade nivåer av progesteron när ackumulerat progesteron frisätts från vävnaderna.

Om du önskar vår hjälp med att ta labrixtest eller erhålla hormonbalansering, så kan du läsa mer via denna länk: Beställ labrixtest