Azoämnen och andra tillsatser

Jag får ofta frågan om vad jag personligen anser om Azoämnen och tillsatser av socker, härdade fetter m.m.

Min åsikt är att det som inte kroppen klarar att bryta ner kan inte på något sätt vara hälsosamt. Azo-ämnen är visserligen godkända av Svenska livsmedelsverket MEN det leds också samma personer som rekommenderar 6-8 brödskivor per dag och att du kan dricka sötningsmedel och endast behöver 30 minuters motion per dag. Människan är biokemiskt unik och lika olika som vi är på utsidan, är vi också på insidan. Vi behöver olika saker, tål olika saker och mår bra av olik livsstilar. Gemensamt är dock att en kropp inte kan utgå från så generella råd som idag anges.
 
6-8 brödskivor per dag kan vara ett bra råd om det består av gröt, osötat bröd av fullkorn med tex: keso och kalkon men kan lika väl vara förkastligt för en person som äter 6-8 vita toastbröd med ost och marmelad PER DAG. För den som rör sig i sitt arbete och tränar, så är en rekommendation på 30 minuter en alldeles ypperlig rekommendation MEN om du är stillasittande och inte tränar, så är 30 minuter 1/48 av ditt dygn och är på tok för lite.
 
Människan reagerar olika på socker och de som har ett känsligt belöningssystem kommer automatiskt att ”gå igång” på de snabba sockerarter som gör att blodsockret stiger snabbt och ger en kick i kroppen. När blodsockret sedan dalar, så efterföljs kicken av trötthet och ett otroligt sug. Inte sällan medför detta att sockerintagets storlek ökar och skapar ett dagligt behov både på grund av den kick som det ger men också för att orka med dagarna. Raffinerat socker är detsamma som behandlat socker, är näringsfattigt och onödigt för människans kropp. Dock, så behöver vår hjärna ha socker till sina funktioner och dessa bör komma från näringsrika källor som potatis, pasta, ris i fullkornsvarianter, frukt och grönt.


Allergier, klåda och eksem har vid flera studier sammankopplats med ett intag av Azo-ämnen. Även psoriasis, magproblem, sömnsvårigeheter och andra sjukdomar kopplas samman med socker och tillsatser. Dessa finns i dina livsmedel främst för att skapa långa hållbarheter, ge mer smak och minska exempelvis fettinnehållet. Faktum är att de varor som har omvandlats i sitt innehåll, där fett har minskats,socker har plockats bort eller sötningsmedel ej finns tillsatt, så har du alltid något annat om inte varan är naturligt tillverkad. Detta innebär att du luras till att köpa en vara som har ”endast 3 % fetthalt” medan det egentlligen är ett urval av E-nummer som ersätter smaken och ger hållbarhet.
 
Mitt råd är att minska på allt som kommer från E-nummer, som innehåller raffinerat socker, siktat vetemjöl, härdade fetter och konserveringsmedel och att undvika högt temperad mat.