Avocado olja cirkulerar med en hälsosam folkmassa

Avokadoolja är en fantastiskt god olja, som smakar gott och har en hälsosam, bra balans av Omega-9, 6 och 3 fetter. Oljan är dessutom väldigt rik på antioxidanten vitamin E, vilket gör att oljan är mer hållbar (vitamin E fungerar liknande konservering).

Studier visar att avokadoolja sänker det mindre bra kolesterolet (low-density lipoprotein eller LDL), vilket motverkar risker för hjärtsjukdom, diabetes, cancer, hormonella störningar samt problem med hår och hud.


Andra matoljor så som olivolja, jordnötsolja, majsolja, rapsolja, vetegroddsolja och även mandelolja är också hälsosamma, men avokadooljan är den som innehåller mest enkelomättade fetter. Vanligtvis, så oxiderar oljor väldigt lätt om de har högt innehåll av fleromättade fetter. I just avocadoolja, så motverkas oxidering av det höga innehållet av E-vitamin.

Liksom andra oljor, så bör produkten vara kallpressad och helt ekologisk. Alla fleromättade oljor bör användas kalla, efter att maten tillagats. Du bör helt inte steka i dem eller använda dem i mat som hettas upp, eftersom de oxiderar (härsknar) lätt.

Vitamin E är en av våra viktigaste antioxidaner och flertalet studier visar att den minskar risk för hjärtsjukdom, samtidigt som den kan ge näring och fukt till en hälsosam och fräsch hy. Huden är vårt största organ och det är också den som återspeglar vår allmänna hälsa på insidan av kroppen. En hy med eksem, psoriasis, acne m.m. tyder på obalanser som kräver näring, mindre stress, ökat rening och intag av renat vatten m.m. Tillskott av vitamin E och zink påverkar huden i positiv riktning.

Vitamin E kan också förebygga cancer, vilket har styrkts av ett flertag publicerade studier, detta på grund av vitaminets antioxiderande egenskaper. Fria radikaler, dvs. instabila molekyler, kan orsaka cancer hos människor, eftersom de skapar en nedbrytande (katabol) miljö för cellerna. Cellskador från fria radikaler kan motverkas och repareras av den E-vitamin som finns i exempelvis avokadoolja.


Som matolja, har avokadooljan förmåga att klara höga temperaturer, vilket gör den till en bättre olja vid matlagning än till exempel raps eller majs. Näring och smak försvinner inte förren vid 450 grader till 520 grader Fahrenheit, vilket är postiivt både för matens smak och innehåll.

Källa:

www.kostkoll.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturalnews.com

www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info