Aspartam, mättnadskänslor, insulin och metabolism!

Aspartam innehåller cirka 10 procent metanol i vikt, dvs träsprit, som delas upp i formaldehyd och myrsyra i kroppen. Det enda mänskliga enzym som kan metabolisera metanol till formaldehyd är ett enzym som kallas för klass I alkoholdehydrogenas (ADH I). Formaldehyd i sin tur kan skadar din kropp genom att attackera proteinerna.

Det har länge påtalats att aspartam skulle kunna öka sötsuget, vilket faktiskt kan stämma eftersom aspartam innehåller fenylalanin och asparaginsyra, två aminosyror som utgör 90 procent av aspartam. Dessa två aminosyror har som förmåga att stimulera frisättningen av insulin och leptin, de två hormoner som arbetar tillsammans för mättnad och fettinlagring.

Insulin och leptin är också de främsta hormoner som reglerar din ämnesomsättning. Höga doser av fenylalanin kan även ge lägre nivåer av signalsubstanser som serotonin, som också påverkar vår mättnad. Sänkta serotoninnivåer minskar känslan av mättnad, vilket kan leda till överätning eller hetsätning.

www.kolhydrater.org
www.zarahssida.se