Antocyaninrik frukt kan minska risk för typ 2-diabetes

Mat som är rik på antocyaniner, såsom tex blåbär, kan minska riskerna för att utveckla typ 2-diabetes, visar en ny studie. Forskarna utvärderade eventuella samband mellan intag av olika flavonoider, samt typ 2-diabetes. Försökspersonerna var 70.359 kvinnor i den stora, seriösa Nurses ’Health Study som utfördes mellan 1984 och 2008. Alla kvinnor var fria från diabetes, hjärtkärlsjukdomar och cancer vid studiens start. Resultatet visade att de kvinnor som intog högst mängd antocyaniner, också löpte minskad risk för att utveckla diabetes typ 2. Intaget med antocyaniner kom främst från blåbär, äpplen och päron.

Reference:”Dietary flavonoid intakes and risk of type 2 diabetes in US men and women,” Wedick NM, Pan A, et al, Am J Clin Nutr, 2012 Apr; 95(4):925-33. (Address: Departments of Nutrition, Harvard School of Public Health, Boston, MA, USA. E-mail: nwedick@hsph.harvard.edu ).

Läs mer om kost och hälsa:

www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu