Antibakteriellt papper med grafen kan öka hållbarheten hos livsmedel..!

Kinesiska forskare har påvisat att nya antibakteriella papper, tillverkade av Grafen-baserat nanomaterial, kan användas i livsmedelsförpackningar att förlänga hållbarheten. Forskarna från Shanghai University har utvecklat två vattenbaserade dispergerbara grafenderivat som effektivt kan hämma tillväxten av de E. coli-bakterier som har toxiska effekter på skadade cellerna, genom så kallade cytotoxicitet.


Grafen är ett monolager av kolatomer som är tätt packade i en tvådimensionell kristall. Nanomaterialet ger stor styvhet till materialet, detta enligt den publicerade artiklen i tidskriften ACS Nano.

Förhoppningsvis, så kan grafen alltså minska behovet av de tillsatser som används för att ge ökad hållbarhet. Genom det antibakteriella pappret, så kan härdade fetter, socker, salt och tillsatser minskas MEN det bör påpekas att nanoteknik har relativt lite forskning bakom sig. Min uppfattning är således att man bör vara försiktig med detta, tills dess att det isåfall påvisas hälsosamt. För vad säger att de antibakteriella egenskaperna inte påverkas oss människor, våra djur och vår natur?  

Källa: Foodproductiondaily.com
Grafen bygger Antibakteriella Paper av Wenbing Hu, Cheng Peng, Weijie Luo, Min Lv, Xiaoming Li, Di Li Qing Huang och Chunhai Fan Publicerad i ACS Nano. DOI: 10.1021/nn101097v

www.zarahssida.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.kemikalier.eu