Amning kan ge minskad risk för diabetes, hypertoni och hjärt- och kärlsjukdomar.

Forskare har upptäckt att kvinnor som ammar sina barn har hälften så stor risk för att utveckla typ 2 diabetes. Detta kan sannolikt bero på den extra vikt som en gravid kvinna oftast lägger på sig. Då amningen hjälper dem att förlora extra bukfett på ett effektivt sätt, så påverkar det ju även deras glukosnivåer och insulinkänslighet.

I djurstudier har forskare sett att amningen kan öka mammans reaktion på insulin, vilket ökar förmågan att bryta ner glukos mer effektivt och därmed hålla sockermetabolismen i schack. Amningen hämmade också de hormoner som främjar tillväxthormonerna, som kan påverka insulinnivåerna och insulinkänsligheten. Det är sedan länge känt att höga insulinnivåer minskar produktionen av tillväxthormoner, vilket tex gör det viktigt att inte äta socker innan sömntimmarna, eftersom tillväxthormonernas främst produktion är de två första sömntimmarna.

US News & World Report ger 3 ytterligare skäl till att amma:

– Det kan minska riskerna för bröstcancer, äggstockscancer och livmodercancer eftersom cancerrelaterade hormoner kan minska.
– Ett antal studier har länkat amning till skyddande effekter vid reumatoid artrit.
– Skyddar mot typ 2-diabetes, föreslagsvis för att amning gör cellerna känsligare för hormonet insulin.

Källa: Time Magazine 27 aug 2010

Bröstmjölken är näringsrik och oerhört viktig för små barns immunförsvar. Det kan minska öroninflammation, gastrointestinala sjukdomar och luftvägsinfektioner (vilket hör samman med öroniflammationer). Ammade barn visar också på mindre risk för fetma, typ 2 diabetes,minskad eksem m.m. De mättade fetterna i bröstmjölken är oerhört viktiga för att bygga och utveckla hjärnan. Forskare anser även att amning kan minska risk för spädbarnsdöd med upp till 50%.

Amning förbrukar cirka 500 extra kalorier per dag vilket är ett ypperligt sätt för att minska i vikt efter graviditeten. Om man istället vill öka i vikt, så behöver energiintaget ökas med minst 500 kcal per dag. Forskning visar också att postmenopausala kvinnor, med ökad amningslängd visade på lägre förekomst av hypertoni, diabetes, blodfetter och hjärt-kärlsjukdomar.

Källa: Mercola.com

www.gravidkost.se
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.friskabarn.se
www.piggabarn.se
www.zarahssida.se