Aluminium, alkohol och andra kemikalier i deodoranter, hudvårdsprodukter och städartiklar!

Jag har skrivit många artiklar om dagens hudvårdsprodukter och dess påverkan hos människan, då vi exempelvis använder alkohol- och aluminiumbaserad deodorant, hudcremer med giftiga ämnen och solkrämer som har påvisats orsaka hudcancer, då de luckrar upp huden och ”släpper in” solens strålar. Ekologiska och helt naturliga hudvårdsprodukter är att rekommendera och mer om detta kan du läsa på mina ekosajter: Ekologiska Val och Ekologisk Mat

Kemiska och icke-ekologiska hudvårdsprodukter

Huden är vårt största organ och det är oerhört absorberande, vilket du märker när du smörjer in dig eller sprutar något på huden. Likväl som att den absorberar vatten, så absorberar den klor från vårt bad- och duschvatten, miljögifter från vår omgivning, alkohol från deodoranter samt aluminium och gifter från hudvårdsprodukter. Klor och flour tar över platsen från jod i sköldkörtelhormonet, vilket skapar hormonproblematik och lägre ATP-nivå (brist på energi). Detta är bara en av anledningarna till varför kloriserat vatten och flourtandkräm borde vara förbjudet.

Även parfymerat tvättmedel, sköljmedel och väldoftande kemiska städ- och hygienartiklar påverkas oss och så fort du känner lukten från din städspray, så är kemikalierna också inne i din kropp, detta via näsan. I näsan rensas luften via små hår, men de klarar inte allt vi andas in och andas du via munnen så uteblir denna rening helt. Vägen in genom näsan, är också det enda ställe i kroppen där passagen är fri och öppen ända upp till vår hjärna.

I dagens kläder finns teflon, vilket innebär att vi hela tiden utsätts för både teflon, färgämnen och miljögifter från bomullen och andra tygsorter. Samma sak gäller teflon som vi andas in vid stekning, bensin när vi tankar, målarfärg som avger gifter, golv med giftigt lim, metaller som finns i maten, tillsatser, kadmium från rötslammet på våra åkrar, antiobiotika i köttet vi äter, hormoner från uppfödningen som även påverkar oss samt genmanipulering som skapar oerhörd oreda enligt de forskningsstudier som genomförts.

Mänskliga studier på genmanipulerad soja

I en av de första studier som genomförts på människor, så påvisades fasansfulla biverkningar. Studien gällde sojaplantor som hade injecerats med gener från bekämpningsmedel, främst för att öka broduktionen av bekämpningsmedel i plantan. Stuiden visade att bekämpningsmedlets verkningsgrad blev långt mycket mer kraftfull i plantan än om den tillfördes utifrån vid besprutning, vilket självklart gör varan ogynnsamt för våra kroppar. Men det mest intressanta var att människorna i studien började tillverka bekämpningsmedel i sina egen tarmar, på ett sätt som visade att genen från växten, alltså gick över i råvaran och sedan stannade kvar i vår tarm.

PH-värde i kroppen, huden och hudvårdsprodukter

Det bör även påpekas att merparten av våra hudvårsprodukter har lägre PH än neutrala (7) såsom deodorant som ligger på PH 6 och då är för högt för hudens PH 5. När PH blir för högt, finns risk för bakterietilväxt, vilket kan motverkas med en sur eftertvätt som neutraliserar de ammoniaklika kväveföreningar som senare kan lukta.  Detta sänker även PH-värdet så att bakterietillväxten hämmas, eftersom hudens PH är cirka 5, medan vi i kroppen önskar PH 5-6 i munnen, PH 2-3 i magen och 6-7 i tarmen. Om PH-värdet är för högt i tarmen, kommer bakterihärdar att skapas även där, vilket kan orsaka candidatillväxt och autoimmuna tarmsjukdomar. Du märker direkt om kroppens PH är ur balans, då avföringen luktar sött, surt eller är halvsmält. Samma sak om du har problem med sura uppstötningar, svamp, avgiftningsproblem eller svamptillväxt.

Det mesta vi äter och gör är försurande, vilket ökar vikten av att tillföra saker som är neutrala eller uppbasande för oss, såsom naturliga mineraler (kalcium, magnesium) och sura livsmedel som vänds i kroppen och verkar basiska. Det är inte lätt att leva idag och tro mig, det kommer inte att bli lättare…

Reningsprocesser från kemikalier

Våra organ har det tufft med reningen som hela tiden går på högvarv och det faktum att vi som är vuxna idag, har växt upp under relativt hälosamma förhållanden, är en stor anledning till att våra kroppar klarar detta så bra som de gör. Att barnen som växer upp idag, inte har samma förutsättningar, är verkligen hjärtskärande, men kunskapen och intresset för detta ökar ständigt.

Naturlig kosmetika och ekologiska hudvårdsprodukter

Allt fler producenter satsar på giftfria- och alkoholfria produkter, som är baserade på naturliga råvaror och sunda tillverkningsprocesser. Visst kostar det ett par kronor extra, men det finns inga andra alternativ, om du vill hålla hela vägen. I dagens naturliga kosmetika använder man det sammandragande, naturliga ämnet farnesol, salter, alun eller avkok från växter med ihopdragande garvämnen, medan det i ”vanliga” deodoranter, ingår triklosan och silver som verkar bakteriedödande. Även här har vi en problematik, eftersom alla bakterier har olika funktioner, och när vi mixtrar med detta, uppstår också problem i bakteriefloran. Svanenmärkta deodoranter är helt fria från triklosan, silver och parabener, då även i förpackningens plast.

Deodoranter och reningsssystemet

Deodoranter är ett exempel, där vi tidigare har blivit lärda att det är viktigt att ha deo på sig varje dag. Det faktum att deo är full av alkohol har sällan noterats och dagens forskning visar att denna alkohol går raka vägen ut i blodsystemet, på samma sätt som när små barn spritas på händerna på förskolan och skolan. Tänk de små barn, som spritas och får ut sprit i kroppen på daglig basis, och att deras outvecklade organ skall ta omhand detta samtidigt som de har fullt upp med att rena de små  kropparna från alla tillsatser och miljögifter som tillförs i en normal livsstil.

Hur fungerar en deodorant?

Deodorant motverka kroppslukter på mekanisk väg, genom att svettbildningen blockeras av antiperspiranter och aluminiumsalt som täpper till svettkörtlarna. Faktum är att kroppens reningssystem till stor del avsöndrar gifter och slagg via svettkörlarna, vilket alltså minskar avgiftningen och reningen i kroppens lymfsystem. Just i armhålan tar kroppen upp ämnen extra lätt, särskilt efter rakning, då huden har skadats lätt. Deodoranten hindrar svetten från att tränga ut genom svettkörtlarna och innehåller dessutom alkohol och parfym. Om du sprayar deon så påverkar det även annan hud, runt omkring men just spraydeo kan vara bättre eftersom salterna inte behöver lösas i alkohol när de ingår i torkad, finkornig spray. Inandningens påverkan från sprayen har diskuterats eftersom det rapporterats att flera barn har behövs intensivvård efter att ha inandats deodorantspray.

Aliminium och kemikalier i deodorant

Aluminiumet i deodoranterna är en form av aliminiumklorid, som har en sammandragande effekt och alltså täpper till svettkörtelns gångar. Det har diskuterats om deodoranter kan orsaka bröstcancer, vilket jag inte har sett studier på. Däremot, så har det kommit ett par studier som visar på ökat cancerrisk på grund av alkohol och aliminiumtillförseln. Oavsett, så är det mest påtagliga i detta, den påverkan som sker på reningssystemet, och som är mindre gynnsamt för både rening, återhämtning och kroppens övriga funktioner. Deodoranter som innehåller kvicksilver, krom och bly är de mest påverkande för både oss och vår natur, men även silver, tenn och zink påverkar i stor grad.

Reningssystemet – utrensningssystemet

Kroppen behöver rensa ut slagg och gifter via två olika system, det ena passerar ut genom urinen medan det andra består av lymfkörtlar som svettas ut kroppens skräp. Vi utrensningen och transpiration, avlägsnar över 50% av de ogynnsamma ämnen som vi får i oss. Om dessa reningssystem ej fungerar, så kommer kroppens system bli mer belastat och sannolikt ökar risker för sjukdom, reningsproblematik och att hålla sig pigg och frisk.

Ekologiska och naturliga deodoranter och hudvårdsprodukter

Idag finns aloe vera-baserade deodoranter, saltstenar som du kan köpa på hälsokosten (helt naturliga och billiga, baserade på salt) samt deodoranter från flera stora märken som örtekram, Face Sthlm och kung markatta. Lukterna kan motverkas med eteriska oljor, som inte påverkar kroppen negativt, istället för en uttorkande alkoholbaserad parfymering.

Idag finns siffor på att 89% av sveriges kvinnor använder deodorant, detta som en del av alla andra produkter som också tillför gifter, alkohol och som täpper till och orsakar problem. Förr i tiden, så fasade man för deodoranten, eftersom det ansågs farligt att hejda utsvettningen då den istället skulle gå innåt. Idag opereras till och med svettkörtlarna bort, vilket kan ha förödande effekter på kroppens reningssystem. 
 
Naturliga tips för problem med svettning

Om du svettas mycket eller luktar illa, så är det sannolikt på grund av ett stort utrensningsbehov. Du kan behöva rena kroppen genom sund kost, utrensande örter och framförallt, en frånvaro från gifter och andra tillsatser. Om du behöver rena kroppen, så kan du prova svettdrivande teer, baserade på kamomill, och fläder eller äta en detoxande kosthållning. Handsvett avhjälps enklast genom att badda händerna med lindbarks- eller linfröslem. Svett från armhålan kan förbättras om du minskar ditt intag av industriellt salt eller med te kokat på neutraliserande smultronrötter. Byt till en tvål med negativa joner och/eller som är fri från uttorkande parfym. 

Motverka fotsvett och svamp på naturlig väg

Fotsvetten är dessutom ett tecken på fungerande utrensning men om den luktar jäst, så beror det på för stort intag av vetebaserat och jäst bröd. Du bör minska eller helt utesluta veteprodukter om du har probem med fotsvett. Om detta övergår till svamp, så har du sannolikt ett utrensningsproblem samt för högt intag av socker i din kost. Minska på sockret och rensa ut svampen med papayakärnor eller grapefruktkärneextrakt som är bra både mot candida (svamp) och parasiter. Öka även intaget av matsmältningsexnzymer, så du lättare kan smälta maten du äter. 

Läs om naturlig kost, självläkning och sund, stärkande motion:

– Kostkoll (www.kostkoll.se)
– Ekologiska Val (www.ekologiskaval.se)
– Ekologisk mat och odling (www.ekologisk-mat.info)
– Detoxa.nu (www.detoxa.nu)
– Detox-guiden (www.detox-guiden.se)
– Raw Food-kost (www.rawfood-kost.se)
– Kosttipset (www.kosttipset.se)
– Receptkoll (www.receptkoll.se)
– Gravidkost (www.gravidkost.se)
– Pickniktips (www.picknick-tips.info)
– Ayurveda och indisk lära (www.ayurveda-guiden.net)
– Vitamin och mineral (www.vitaminochmineral.se)
– Toppendricka (www.toppendricka.se)
– Motionstipset (www.motiontipset.se)
– Elitkoll (www.elitkoll.se)
– Pigga Barn (www.piggabarn.se)
– Friska Barn (www.friskabarn.se)
– Children in Shape (www.childreninshape.com)
– Lektipset (www.lektipset.se)
– Sagotipset (www.sagotipset.se)
– Familjetipset (www.familjetipset.se)
– NLP-guiden (www.nlp-guiden.se)
– NLP – certifiering (www.nlpcertifiering.se)
– Relationer med NLP, Mental Träning och Coachande förhållningssätt (www.relationer.eu)
– Viktminskningstips med holistisk hälsa (www.viktminskningstips.net)
– Sömnskolan (www.somn-skolan.se)
– Andningssajt (www.andning.nu)
– Kolhydrater (www.kolhydrater.org)
– Vegetarisk mat (www.vegetarisk.info)