Acaibär kan minska LDL-kolesterol, sänka blodsockret och hämma inflammation

Acairika smoothies kan sänka kolesterolhalterna och förbättra riskerna för metabola syndrom hos överviktiga patienter, visar en ny pilotstudie.


Dagligt intag av Acaijuice i en smoothie associerades med en sänkning av blodsocker och det totala kolesterolet på respektive 5,3 och 10,6 procent. Resultaten publicerades i Nutrition Journal.


Acai bär har använts som basföda för indianstammar under många, många år. Acai är en liten, lila driva, som är oerhört rik på antioxidanter och som har en söt tropisk smak. Dess antioxidativa egenskaper kommer från höga nivåer av antocyaniner som finns i druvan.


Tidigare forskning i tidsskriften Atherosclerosis visar att acaijuice kan ge skyddande effekt mot utveckling av ateroskleros, främst genom att hämma de pro-inflammatoriska ämnen som kallas för cytokiner. Antioxidanterna i Acaibäret verkar genom att reglera kroppens inflammatoriska mediatorer.


Source:Nutrition Journal
2011, 10:45, doi: 10.1186/1475-2891-10-45
“Effects of Acai (Euterpe oleracea Mart.) berry preparation on metabolic parameters in a healthy overweight population: A pilot study”
Authors: J.K. Udani, B.B. Singh, V.J. Singh, M.L. Barrett

Mer om näring, superfruits och antioxidanter:

www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.kostkoll.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net