Näringsterapeut / medicinsk rådgivning och hormonell rådgivning via telefon eller Skype (telefonkonsultation)

2020 mars > tisdag, mars-17-2020

Med anledning av Corona som sprider sig över världen, så vill vi påminna om att våra konsultationer till största delen är via telefon eller Skype och att det går utmärkt att ta labrixtester ändå, då labrixtest och andra tester såsom födoämnestest, mikrobiomtest och test på signalsubstanser tas hemma enligt anvisning. Du bokar din tid via tidsbokning@zarahssida.se

Paket och post till USA och Europa med hänsyn till Corona (covid-19)

2020 mars > måndag, mars-16-2020

Information till patienter som köper labrixtest och mikrobiomtest från Labrix och Doctors Data i USA.

I dagsläget fungerar post- och paketförsändelser till USA och resterande delen av Europa som vanligt och posten har löst all posthantering med godståg och transportflyg (all post och paketleverans sker annars främst via passagerarflyg och dessa är i princip till 100% inställda). Transporten kan dock ta längre tid. Paket till USA kan ta 4 dagar extra enligt postnord, medan paket till och från Italien tar ännu längre tid. Paket- och posthanteringen till och från Kina är helt inställd.

Det går alltså utmärkt att köpa och skicka labrixtest och andra prover precis som vanligt. Om paketet inte hinner fram i tid så ersätter vi berörda patienter med nytt testkit.

Information for patients who purchase labrixtest and microbiomtest from Labrix and Doctor Data in US.

At this moment mail and parcel shipments to the US and the rest of Europe operates as usual and the post has resolved all postdelivery with freight trains and transportflights (all deliverys and parcel delivery are mainly sent with passengerflights and these are basically 100% cancelled for now). However, transport can take longer. Parcels to the US can take an extra 4 days according to Swedish Postnord, while parcels to and from Italy take even longer. The parcel and letterhandling to and from China is completely canceled.

According to this, there is no problem sending labrixttests and other samples just as usual. If the package does not arrive on time, we will replace the affected patients with a new test kit.

Please email for further questions ❤tidsbokning@zarahssida.se

Förebygg och behandla virusinfektion

2020 mars > tisdag, mars-10-2020

Nedan följer tips för dig som vill förebygga virusinfektion på naturlig väg:

1. Humussyra motverkar virus

Humussyra kommer från jordlagrets översta lager, som bland annat består av torv.  Cirka 1-5 % av det översta jordlagret består av humussyra. Humussyra innehåller fulvosyra, som uppkommer från nedbrutna, förmultnande växter. Humussyra förser kroppen med mineraler då den hjälper till att binda oorganiska mineraler och gör dem organiska. Utöver det, så hjälper humussyra till att blockera virusets framfart, genom att det fungerar som en film som lägger sig på cellen så att virus inte kan fästa (kallas coating). Humussyra binder även upp virus och tungmetaller och rensar ut dem från kroppen. Studier visar att humussyra kan fungera bra som virusskydd samt att det kan bidra till tillfrisknande.

2. Kolloidalt silver för minskad viral infektion

Kolloidalt silver innehåller silverjoner och mikroskopiska silverpartilar som dödar bakterier och virus, och det kan användas som vattenrening, eller för att förebygga bakteriella eller virala infektioner.  Silver finns i våra kroppar naturligt och fungerar som syresättare och katalysator. Det är känt för att motverka virus, bakterier, svamp och användes redan tidigt i dryckes- eller matkärl då det minskade mängden bakterier. Silver såldes på apoteket (ercerhinol) på 1930-talet, då med fokus på att förebygga influensa och infektioner i näsa och hals. Detta läkemedel kan liknas vid dagens kolloidala silver och framställdes som elektrokolloidalt silver. Efter det har funnits många olika läkemedel med silver som bas. Många hävdar att silver är farligt för att det är en tungmetall, men att något benämns som en tungmetall betyder egentligen bara att det är ett material med en densitet högre än 5g/cm3. Vissa tungmetaller som kvicksilver, kadmium och bly är bevisat hälsofarliga men även järn, zink, koppar och magnesium är tungmetaller, vilket kan påvisa vikten av att inte tro att något är farligt bara för att det är en tungmetall.

3. Enchinea, röd solhatt, för behandling av virusinfektion 

Enchinea är en ört med mycket kraftfulla antivirala egenskaper. Enchinea är välstuderat och verkar både förebyggande och behandlande vid virusinfektioner. När du köper enchinea bör du vara noga med att produkten innehåller Enchinea pupurea, den art som anses vara mest verksam och som även återfinns i många förkylninghämmande produkter. Det intressanta med enchinea är att den är väldigt vetenskapligt dokumenterad, och studier visar att enchinea både kan förebygga förkylning samt även halvera antalet förkylningsdagar. Enchinea bör, enligt vad jag vet, tas i god tid innan smitta, så det bör man börja med så snart man misstänker att det kan finnas anledning till att vidta förebyggande åtgärder. Kolloidalt silver och humussyra motverkar virusets framfart, medan enchinea stimulerar och stärker immunförsvaret och på så vis minskar risk för virusinfektioner. Att kombinera dessa 3 går alltså utmärkt då de har olika funktioner.

4. D-vitamin viktigt för ett fungerande immunförsvar

D-vitamin bildas i övre hudlagrets kolesterol, när huden träffas av solens strålar. Mellan höst- och vårdagjämning (oktober till april) står solens strålar för lågt, vilket gör att kroppen inte omvandlar D-vitamin. D-vitamin kan visserligen lagras in, men inte så länge som man tidigare har trott. D-vitamin räknas som en fettlöslig vitamin som anses lagras in på obestämd tid, men det är fel, då D-vitamin snarare är ett prohormon. D-vitamin lagras in 3-4 månader, och om man då tänker att semestern är i juli, så börjar depåerna att bli väldigt låga framåt jul. Och det förutsätter även att det varit en fin sommar, med mycket solljus, och att man varit utomhus utan kläder och utan solskydd.

D-vitamin behövs i alla kroppens celler och är viktigt för att reglera immunförsvaret. D-vitaminbrist är detsamma som sämre immunförsvar, vilket märks snabbt i influensatider. Man vet även att virus inte fäster lika bra när luften blir varmare och mindre torr, men att se till att ha gott om D-vitamin är också en orsak till varför virusinfektioner är mer vanligt på vintern. Många hävdar att vi får i oss ordentligt med D-vitamin via maten men det stämmer inte. D-vitamin finns framförallt i fisk men det förutsätter att fisken har odlats eller levt utomhus, så att den fått D-vitamin via solljuset. Om man misstänker D-vitaminbrist så det dock klokt att mäta det i ett enkelt blodprov, för att sedan veta exakt dosering under vinterhalvåret.

5. Hormonell obalans kan ge sköra, torra slemhinnor 

Tänk också på att ha friska slemhinnor, då det bidrar till att virus och bakterier inte lika lätt kan fästa. Torra slemhinnor är en fröjd för virus och bakterier. Ett exempel för att förklara hur mycket detta kan påverka,  så ser man att det är väldigt vanligt att gravida kvinnor eller kvinnor efter menopaus lättare kan få urinvägsinfektion (bakterieinfektion) eller bihåleinflammation. Det är alltså viktigt att ha friska slemhinnor för att undvika irritation och infektioner i både urinvägar, luftvägar, och överlag när det gäller bakterier och virus. För att hålla slemhinnorna friska är det viktigt att inte ha hormonell obalans (lågt östrogen och lågt progesteron) hos kvinnor, vilket påverkar slemhinnorna enormt. Det brukar också hjälpa att använda omega 3 eller ännu hellre algolja, som inte innehåller samma mängd gifter som vanlig fiskolja.  Även havtorn (tex membrasin) och E-vitamin kan hjälpa vid torra slemhinnor.

6. Aminosyror viktigt för immunförsvaret

Fyll gärna på med aminosyror för att stötta immunförsvaret. Framförallt aminosyror som glutamin, glycin och cystein är att föredra.

7. Betaglukaner förbättrar immunförsvaret

Ett annat alternativ för att behandla virusinfektion är betaglukaner, som är naturligt förekommande polysackarider. Betaglukaner är glukospolymerer som återfinns som beståndsdelar i cellväggen hos vissa patogena bakterier och svampar. Läkande och immunstimulerande egenskaper hos svampar har varit kända i tusentals år. Biologiskt aktiva polysackarider, betaglukan, ökar immunförsvaret genom att aktivera komplementsystem, förbättra immunförsvarets makrofager och den naturliga mördarcellsfunktionen. Beta-glukaner visar också anticarcinogen aktivitet och kan hämma tumörtillväxt i promoteringsstadiet samt förhindra tumörmetastas. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17895634/

Inom träning pratar man ofta om det öppna fönstret dvs att kroppens immunsystem fungerar sämre och att kroppen blir mer mottaglig för infektioner och sjukdomar efter en kraftig ansträngning.  Dr. Nieman beskriver detta i en studie där man rapporterade att en större andel maratonlöpare blev sjuka jämfört en grupp löpare på liknande nivå som inte deltog i loppet. Kraftig ansträngning tenderar även att sänka IgA som är antikropp-produktionen i saliv, något som är kopplat till ökad risk för övre luftvägsinfektioner. Man bör således undvika hårda ansträngningar för gott immunförsvar.

Wellmune är en välstuderad betaglukan, en grenad kedja av glukosmolekyler. Wellmune renas fram från cellväggen av vanlig bakjäst, saccharomyces cerevisiae, en jästtyp som funnits i vår dagliga kost sen vi började baka bröd och brygga öl. När man äter Wellmune tas betaglukanen upp av immunceller som finns i tarmslemhinnan och binder bitar av Wellmune till receptorer på ytan av neutrofiler, som är en av kroppens vanligaste immunceller. Neutrofilen är nu på sin vakt och kan snabbare reagera på, och hantera skadliga inkräktare (källa: Holistic).

8. C-vitamin kan förbättra immunförsvaret 

C-vitamin är ett gammalt och väldigt effektivt knep för att stötta immunförsvaret vid virusinfektioner. Det kan dock vara klokt att skippa billiga c-vitaminbrus och köpa en ordentlig C-vitamin, gärna med bioflavonoider. C-vitamin i hög dos kan ge diarré och bör således spridas ut över dagen, förslagsvis uppdelat på en dos morgon, en dos till lunch och en dos på kvällen.

9. Stress och socker försämrar immunförsvaret

Tänk på att stress och dålig sömn minskar immunförsvarets förmåga. Även socker påverkar immunförsvaret negativt.

10. Undvik rökning

Studier visar att rökning ökar risken för komplikationer och försämring vid smitta av covid-19. Detta beror på att covid-19 sätter sig på luftvägarna.

 

Probiotika vid histaminintolerans

2020 mars > tisdag, mars-3-2020

Det finns mycket tankar om att man inte kan använda probiotika vid histaminintolerans, och som jag ser det så är det först och främst viktigast att läka tarmen, så att man korrigerar orsaken till histaminintoleransen. Histaminintolerans beror i de flesta fall på läckande tarm, födoämnesintoleranser och dålig tarmflora, candida m.m, på grund av att tarmen är dålig och behöver läkas.

När det gäller probiotika vid histaminintolerans så talade jag med Patrick Wahlberg på Greatlife och Innate response (mitt favoritmärke av probiotika) och forskningsteamet på Innate Response och MegaFood har en annan tanke än att probiotika ska undvikas. De skriver enligt följande:

”Vi håller inte riktigt med om att man bör undvika histaminproducerande probiotiska kosttillskott som innehåller Lactobacillus casei, Lactobacillus reuteri och Lactobacillus bulgaricus vid histaminintolerans. Detta perspektiv förutsätter att histamin är ”dåligt” men histamin kan hämma inflammatoriska cytokiner och kan ha en reglerande / antiinflammatorisk effekt.

Histamin är välkänt för dess proinflammatoriska effekter vid allergi och anafylax, och flera studier har visat antiinflammatoriska eller immunreglerande funktioner hos histamin. In vitro-studier har visat att histamin kan hämma produktionen av proinflammatoriska cytokiner, IL-1, IL-12 och TNF och denna effekt vändes av H2-receptorantagonister. Histamin kan dessutom stimulera produktion av det antiinflammatoriska cytokinet, IL-10, via H2-receptorn. Signalering genom H2-receptorn resulterar i minskad expression av CD14-receptorn, en receptor som är involverad i LPS-igenkänning, på ytan av humana monocyter. Denna potentiella mekanism kan vara en förklaring till undertryckandet av TNF-produktion genom histamin. In vivo-studier har också avslöjat en antiinflammatorisk roll för histamin” https://doi.org/10.1371/journal.pone.0031951

Det är alltså inte korrekt att man ska utesluta probiotika vid histaminintolerans men man bör samtidigt arbeta på flera fronter för att läka tarmen. Det är också klokt att ta tester på läckande tarm, candida samt göra mikrobiomtest (mätning av tarmfloran) och födoämnestest. Många blir också bättre med metylerad B-vitaminkomplex.

Källa och mer information om bra probiotika finner du via denna länk: www.greatlife.se

Om du önskat hjälp med provtagning och personligt anpassade rekommendationer så bokar du tid på tidsbokning@zarahssida.se