Behandla svamp, fotsvamp, nagelsvamp och underlivssvamp på naturligt sätt

2019 augusti > fredag, augusti-30-2019

Kokosolja och tee tree-olja är fantastiskt för att behandla svamp på naturligt sätt. Blanda 1 dl ekologisk kokosolja av god kvalitet med 10-15 droppar tee tree-olja. Blanda väl och smörj på det ställe som du önskar behandla. Smörj 3-4 gr per dag till dess att svampen är borta. Behandla gärna några dagar extra om möjligt.

Mimosa Pudica mot parasiter / mask

2019 augusti > söndag, augusti-25-2019

Mimosa Pudica är ett medel som används inom funktionsmedicin, och fantastiskt som antiparasitmedel och för att bli av med envis mask.

När du använder dig av mimosa pudica som frö, så kan de komma ut hela i din avföring. Detta beror på att du inte har de enzymer som krävs för att bryta ner denna typ av frön. Liknande effekt får du från chiafrön eller andra frön, som också lätt passerar hela genom magtarmkanalen förutsatt att du inte krossat dem innan förtäring. När du börjar ta mimosa pudica, så rensar det ut parasiter som finns i ditt matsmältningssystem.  Upp till 30% av de parasiter som rensas ut kan ses av oss människor. Resterande 70% är mikroskopiska, kan på så vis inte ses med blotta ögat, men kan ändå skapa mycket besvär i tarmen.

En vanlig parasit som vi ofta ser i avföringen är helminter (parasitiska maskar) som, när de är vuxna, är tillräckligt stora för att vi ska kunna se dem. För de mindre parasiterna, såsom protozoanparasiter, som är en enda cell i storlek, krävs dock mikroskop.

Parasiter är egentligen väldigt spännande små organismer, och när vissa av dem dör så släpper de ut enzymer som ”upplöser” deras kroppar. Detta gör att du mycket väl kan ha parasiter i din magtarmkanal utan att veta om det. Ofta ser man att avföringen ändrar karaktär under utrensningsperioden, oavsett om man använder mimosa pudica eller andra parasitkurer. Det är mycket viktigt att eliminera parasiter från tarmen för att på bästa sätt kunna återställa tarmfloran.

Först och främst så kan det vara klokt att se över om du har parasiter och isåfall vilka. Detta gör man med ett avföringstest från Labrix/Doctors Data, där du mäter parasiter och eventuellt även ser över din tarmflora och om det förekommer svampöverväxt. För att veta mer om dessa tester, maila tidsbokning@zarahssida.se.

Myter om mimosa pudica 

Det finns många myter om mimosa pudica, och en av dem är att den skulle påverka sömnen på ett mindre bra vis. Det stämmer inte, men däremot så kan parasiter störa sömnen då de producerar inflammatoriska toxiner när de dör. Det är alltså inte mimosa i sig som stör sömnen, utan att du får mer gifter som levern behöver arbeta med att eliminera. Detta är dock en positiv avgiftning som brukar ge med dig vartefter problemet avtar. Om du  upplever besvär med sömnen, så kan du även minska ner på din dos och reningstakt, och på så vis minska dina symtom.  Ofta märker man att det är levern som arbetar om man tex vaknar mellan 01.00-03.00 på natten, då det är leverns tid för avgiftning.

Parasiter kan också blockera din gallakanal, som frigör galla i tunntarmen (galla produceras i levern och transporteras via levergångarna till gallblåsan och sedan vidare till tarmen via gallgångarna). Det man kan göra för att minska denna påverkan är att använda sig av toxinstöd, det vill säga tillskott som hjälper till att eliminera gifter såsom MSM, chlorella, zeoliter eller liknande.

Den andra dräneringsvägen du behöver för din avgiftning är tjocktarmen. En del av den toxinbelastade gallan tar sin väg genom tarmen och elimineras via din avföring (vi har 4 avgiftningsvägar, avföringen, urinen, utandningsluften, svettning samt hos kvinnor även menstruationsblodet). Även här hjälper det med toxinbärare såsom MSM och chlorella. Det är också viktigt att inte ha förstoppning utan att avföringen kommer ut som önskat.

En annan intressant sak är att parasiter kan störa extra mycket vid fullmåne, då det gör dem mer aktiva. Vissa parasiter är då mer benägna att flytta in i tarmen för att reproducera sig. Det positiva är att det är lättare att eliminera dem när de förflyttar sig. Parasiter har en fantastisk förmåga att gömma sig och bygga sköldar kring sig, på samma sätt som virus. Detta gör att de kan vara svåra att döda om det inte görs på rätt sätt. När de är aktiva och förflyttar sig är de således mer sårbara och lättare att eliminera. Man kan således gärna öka dosen med mimosa pudica under nätterna precis före, under och efter fullmåne. Om du trots detta upplever att din sömn störs, så kan du ta större dos på morgonen istället för på kvällen, som man gör med andra aktiverande tillskott som örter eller näringsämnen som aktiverar kroppens sympatiska nervsystem.

Mimosa pudica frö bör inte heller påverka ditt blodsocker negativt. I själva verket tyder vissa djurstudier på att hela växten och vissa extrakt från den kan ha blodsocker (glukos) sänkande effekt vid diabetes. Eftersom din kropp avgiftar från bukspottkörtelparasiter så är det möjligt att det påverka blodsockret då din lever och bukspottkörtel spelar viktiga roller i glukosmetabolismen. Parasiter kan gömma sig i dessa organ och störa din blodsockerkontroll vilket innebär att en parasitkur kan göra ditt blodsocker mer stabilt. Vissa parasiter lever dessutom på socker och andra raffinerade kolhydrater.

En annan viktig sak kring Mimosa pudica är dess påverkan på fertiliteten. I Indien har rot från Mimosa pudica använts som tillfälligt preventivmedel och djurstudier som testade växtens blad- eller rotextrakt antyder att de kan förändra nivåer av reproduktionshormon och eventuellt minska fertiliteten.  Detta har emellertid inte påvisats med frön från Mimosa pudica utan endast med extrakt från rot. I klinisk praxis har det dessutom observerats att par som tagit Mimosa pudica-frö på lång sikt har kunnat bli gravida. Det finns således inga bevis på att fröet stör hormoner eller orsakar infertilitet. Det är fortfarande bäst att konsultera din läkare för vägledning om denna fråga uppstår.

Det som däremot är intressant är att parasiter är kopplade till infertilitet, vilket gäller både män och kvinnor. Att avlägsna parasiter kan således förbättra fertiliteten. Man får inte heller glömma att tarmfloran är viktig för omvandling av signalsubstanser och att hormoner transporteras en bit i tarmen innan de återpptas av levern, vilket innebär att tarmfloran är otroligt viktig för god balans på signalsubstanser och god kvalite på hormoner.

Det kan också vara klokt att tänka på att parasitinfektioner kan förändra hur dina tarmar fungerar som tex när du blir infekterad med parasiten Giardia som skapar riklig diarré. Parasiters effekter på dina tarmar kan dock vara mer subtila och de kan orsaka både förstoppning och oregelbundna tarmvanor. Det är därför viktigt att se till att tarmen hela tiden är igång och att det inte uppstår förstoppning. Använd mycket fibrer i din kost och komplettera med prebiotika i form av fibrer med mera. Alla människor reagerar olika på en parasitkur, med allt från diarre till förstoppning. Vid förstoppning kan du minska ner din dos och tänka på att dricka mycket vatten. Gott om vatten är viktigt under en utrensning oavsett.

Du behöver inte oroa dig för att parasiter vänjer sig vid frön från mimosa pudica, då det inte är möjligt och de således inte kan bli ineffektiva. Frön från Mimosa pudica är inte något som parasiter vänjer sig vid eller bygger upp en tolerans mot. Fröet fungerar genom att ta tag i oönskade parasiter och dra dem ut från tarmen genom din avföring.

Bra saker att tänka på när du använder mimosa pudica som parasitkur, är att du kan få effekt utan att du märker det. Om du, trots detta, inte upplever effekt så kan du testa att öka dosen. Vid starka avgiftningssymtom, så minskar du helt enkelt dosen och trappar upp långsamt. Tänk också på att separera mimosa pudica-frö och andra kosttillskott med minst 30 minuter och helst en timme. All läkemedelsanvändning skall separaras minst 2 timmar. Om du använder kaffelavemang som komplement, så gör du lavemang på kaffe som första del i din behandling och tar mimosa pudica-frö efter ditt lavemang är avslutat.

Resultatet brukar variera och för vissa blir de helt bra på bara några månader, medan det tar längre tid för andra. Detta beror mycket på hur stora besvär som finns samt även på behandlingstakten och övrig livsstil.

Källa:
www.zarahssida.se
https://microbeformulas.com/blogs/microbe-formulas/15-mimosa-pudica-myths-mistakes-and-faqs

 

Curamin lika effektivt som läkemedel enligt studier

2019 augusti > söndag, augusti-25-2019

Curamin är en ny, klinisk, dokumenterad och spännande produkt, med enormt bra egenskaper. Tillskottet är utvecklat för att ge bättre rörlighet och mindre smärta i slitna leder, och är ett välbeprövat, bioaktivt komplex av gurkmeja (BCM95®), boswellia (BosPure®) och turmeroler.

Det fantastiska med gurkmeja, är dess verksamma ämnen, turmeroler. Turmeroler är den eteriska oljor som återfinns i gurkmejans rot, och som är viktigt för optimalt upptag.  Fördelen i just curamin, är att den även innehåller boswellia, vars boswelliansyra är effektivt för att erhålla antiinflammatorisk effekt. Flertalet studier påvisar de positiva effekter som ses vid användning av både curcumin och boswellia.

Kombinationens positiva effekt beror på att extrakten är olika, men samtidigt besitter samverkande antiinflammatoriska verkningsmönster. Gurkmeja verkar framförallt genom att nedreglera COX-2 medan boswellia nedreglerar 5-LOX. Curamin, dess ingredienser, säkerhet och effekt finns dokumenterade i 52 produktspecifika, publicerade studier. Detta innebär att den gurkmeja som ingår i Curamin (BCM95) hör till världens mest väldokumenterade, högabsorberande gurkmejaextrakt.

Fördelen med just denna produkt är att liknande produkter saknar gurkmejans naturligt förekommande eteriska oljor, turmeronerna. Utan turmeroner upplevs gurkmejans verksamma ämne, curcumin, som kroppsfrämmande och sönderdelas av leverenzymer innan de hinner bidra med en positiv effekt i kroppen. Genom att bibehålla turmeroner i curamin, tas curcumin istället upp som ”naturlig” gurkmeja och stannar kvar i 8 timmar, lika länge som vid intag av naturlig gurkmeja. Curamin innehåller dessutom 30 gånger högre halt curcumin vilket innebär en enormt mycket större effekt. Upptäckten är skyddad av 29 patent.

Boswellia har liksom Gurkmeja, sedan länge använts för att minska inflammation. Till skillnad mot gurkmeja som hämmar cyklooxygenasenzymer (COX-2) och därmed minskar bildning av inflammatoriska prostaglandiner, så verkar Boswellia genom att förhindra bildning av leukotriener i kroppen. Leukotriener, tillsammans med prostaglandiner, är viktiga molekyler som anses orsaka inflammatoriska processer i kroppen, vilket i många fall är orsak till värk. Boswellia innehåller 4 olika syror som anses hämma 5-lipoxygenas (5-LO), det enzym som producerar leukotriener. Acetyl-11-keto-β-boswellicsyra (AKBA) tros vara den mest kraftfulla av de fyra verksamma syrorna.

BosPure®, det boswelliaextrakt som används i Curamin är fem gånger mer koncentrerat, jämfört med vanlig boswellia. BosPure® innehåller 10% AKBA (acetyl-11-keto-β-boswellic acid) till skillnad mot de 2% som finns i liknande produkter.

Studier med curcumin (BCM-95) och Boswellia

En ny jämförande, randomiserad dubbelblind- och placebokontrollerad studie visar effektiviteten och säkerheten hos curcumin i kombination med boswellinsyra vid artros.

Syftet med denna kliniska prövning var att utvärdera effektivitet och säkerhet vid användning av extrakt från ett curcuminoidkomplex från gurkmeja-rhizom med gurkmeja-flyktig olja (CuraMed®) och dess kombination med boswellinsyra-extrakt från indisk frankincenserot (Curamin®) vs placebo. Behandling avsåg patienter i åldern 40-70 år med diagnosen artros (OA).

Försökspersonerna intog orala doser med CuraMed® 500 mg kapslar (333 mg curcuminoider) och Curamin® 500 mg kapslar (350 mg curcuminoider och 150 mg boswellinsyra) tre gånger om dagen under 12 veckors tid. Studien omfattade 201 patienter.

Resultatet visade gynnsamma effekter efter endast 3 månaders användning hos båda preparaten jämfört med placebo. Användning av Curamin® jämfört med placebo visade ökning på fysiska prestandatester och WOMAC ledvärksindex, medan intag av CuraMed endast visade överlägsen effekt på fysiska prestandatester. Effekt jämfört med placebo var jämförbar för båda dessa behandlingsgrupper men var överlägsen i Curamin®-gruppen. Behandlingarna tolererades väl.

Studiens slutsats var att 12 veckors användning av curcuminkomplex eller kombination med boswellinsyra minskar smärtrelaterade symtom hos patienter med OA. Curcumin i kombination med boswellinsyra är således effektivare än endast behandling med curcumin.

Kombinationsbehandling med Curcuma longa och Boswellia serrata-extrakt i Curamin® ökar effekten av behandling vid artros, antagligen på grund av dess synergistiska effekter av curcumin och boswellinsyra.

Curcumin BCM-95

En annan studie visar behandling av artros orsakad av slitage och behandling med Curcumin (BCM-95) kontra receptbelagda läkemedel. Studien publicerades i april 2019 i Journal Trials, och undersöker fördelar med patenterat curcumin baserad på gurkmejaolja med ar-turmeron-komplex (BCM-95® Curcumin) jämfört med receptbelagda icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) diklofenaknatrium (exempelvis Voltaren®) vid behandling av artros i knäet.

Studien inkluderade 139 patienter i åldrarna 38 och 65 år med symptomatisk artos (OA) i knäet. Försökspersonerna tilldelades slumpmässig behandling under 4 veckors tid med antingen 50 mg diklofenak två gånger dagligen, eller 500 mg BCM-95 Curcumin tre gånger dagligen. Patienterna utvärderades i början av studien, dag 7, 14 och dag 28 med hjälp av en visuell analog smärtskala och Knee Injury och Osteoarthritis Outcome Score (KOOS).

Förbättringar i artrosrelaterad smärta och funktionalitet var densamma hos både curcumin- och diklofenac-gruppen men det syntes tre gånger så många biverkningar i läkemedelsgruppen jämfört med gruppen med curcumin. 28% av deltagarna i läkemedelsgruppen upplevde signifikant gastrointestinalt obehag som krävde användning av H2-blockerare (tex Tagamet® och Zantac®) för att hantera behandlingens biverkningar. Ingen av de patienter i gruppen med BCM-95 Curcumin behövde behandling med H2-blockerande medicinering. Curcumin uppvisade dessutom positiv effekt på magsår och minskade gaser i tarmen i sekundära utfallsmätningar.

Forskarna drog slutsatsen att ”Curcumin har liknande effekt som diklofenak men visade bättre tolerans bland de patienter som diagnostiserats med artros i knäet. Curcumin kan således vara ett alternativt behandlingsalternativ hos patienter med OA-knä som påverkas negativt av biverkningar från icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. Denna positiva inverkan avser curcumin som innehåller ar-turmerone (BCM-95) och inte andra former av curcumin.

Curcumin (BCM-95) alternativ till behandling vid artros 

En tidigare Cochranerapport baserad på 22 RCTer visar att tramadol ensamt eller i kombination med paracetamol, inte verkar ha någon fördel vid atrosrelaterad smärta eller funktion.

Ovan nämnda studier visar således att Curcumin (BCM-95) kan vara ett alternativ till annan behandling som centralt verkande analgetika som tramadol och icke-steroida antiinflammatoriska/antireumatiska läkemedel (NSAID) som verkar inflammationsdämpande, smärtlindrande och febernedsättande.

Källa: [Shep D, Khanwelkar C, Gade P, Karad S. Safety and efficacy of curcumin versus diclofenac in knee osteoarthritis: a randomized open-label parallel-arm study. Trials. 2019 Apr 11;20(1):214.]

Källa: www.clinicaltrials.gov. https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT02390349?term=EuroPharma&rank=1. Study registration number: NCT02390349.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31132298?utm_campaign=190822_Tramadol%20verkar%20inte%20ha%20effekt%20vid%20artros&utm_medium=email&utm_source=Eloqua&elqTrackId=e64ff439456242058c8c5d0d40c6b309&elq=d2abeae2a3ca4b8494e223210fc20385&elqaid=27070&elqat=1&elqCampaignId=19601

Avföringsdonation och kapslar med avföring för behandling av tarmsjukdomar

2019 augusti > måndag, augusti-5-2019

Jag har tidigare skrivit om hur avföringsdonation kan hjälpa en svårt sjuk patient med tarmsjukdom så att denne blir delvis eller helt frisk.

Tarmfloran är enormt viktig, inte bara för att tarmen ska fungera optimalt, utan även för att undvika sjukdomar som diabetes, cancer, allergier m.m. Tarmfloran är dessutom enormt viktig för konvertering av signalsubstanser, för hormoner med god kvalitét (hormonerna transporteras nämligen en bit i tarmen innan de återupptas av levern), för fullgott näringsupptag och för att undvika slemhinnereaktioner (alla slemhinnor hör ihop och en irriterad tarmslemhinna visar sig ofta som födoämnesintoleranser, besvär i andningsvägarna och öron, näsa, hals samt även genom gallbesvär då gallgångarna och levergångarna också är slemhinnor).

Avföringsdonation har förekommit en längre tid och innebär att man tar avföring från en frisk donator, ”tvättar” avföringen och sedan implanterar den hos en sjuk patient med hjälp av tex lavemang eller koloskopi. En ny intressant teknik är dock att istället tillföra avföringen via kapslar. Detta underlättar både för patienten och vården och ger gott resultat.

Lena Serrander, läkare på universitetssjukhuset i Östergötland, har utfört denna typ av behandling under våren på ett fåtal patienter. Behandlingen riktar sig till patienter med svår clostrudiumdiarre och innebär att man tar feaces från friska individer, bearbetar dem och kapslar in dem. Patienterna får sedan komma till sjukhuset och på plats sväljer de 40 kapslar under 2 behandlingsdagar.

Clostridium difficile, som i rätt mängd är en snäll bakterie, kan ställa till det rejält när den överväxer. Tarmfloran förändras lätt av antibiotikabehandling, långvarig stress eller andra faktorer som minskar de bakterier som är bra och ökar de som är mindre bra. Vid intag av avföring från en donator så återställs tarmfloran och patienterna blir helt symtomfria.

RECEPT PÅ SVÄLJBARA AVFÖRINGSKAPSLAR

35-50 gram avföring från en frisk donator räcker till en behandling. Avföringen blandas med koksalt, mixas och silas innan den fördelas i kapslar. Därefter fryser man kapslarna till minus 70 grader. Under behandlingen tar patienten sammanlagt 40 kapslar, fördelat på två dagar.

Källa: Läkartidningen

Labrixtest – mätning av melatonin

2019 augusti > måndag, augusti-5-2019

Alla kunder som mäter kortisol nu i augusti erhåller mätning av melatonin utan kostnad. Ditt test behöver skickas i god tid så att det kommer fram till labrix innan sista august.

Kortisol mäts vid 4 tillfällen under dagen för att erhålla dygnskurva. Melatonin mäts vid 3 tillfällen under dagen för att erhålla dygnskurva. Labrix ägs numera av Doctors Data och är ett av världens bästa labb inom hormoner och signalsubstanser.

Boka ditt labrixtest via vår bokningssida eller maila till tidsbokning@zarahssida.se