Världens första ekologiska omega 3-olja

2016 mars > tisdag, mars-29-2016

Omega 3 är lite problematiskt eftersom det bidrar till utfiskning av fiskbestånd i havet plus att det inte har funnits en ekologisk omega 3-olja tidigare. Nu har det kommit en helt ekologisk omega 3-olja, som heter Ecolomega.

Ecolomega är världens första ekologiska fiskolja, som närproduceras i Danmark och under ekologiskt certifierade förhållanden. Produktionen tar hänsyn till djurhållning, val av foder till fisken samt till hållbarhet och miljö. Omega3-oljan innehåller omega 3, omega 6, omega 7, omega 9 och omega 11 i en perfekt kombination (den kombination som vanligtvis förekommer hos vanlig fisk).

LÄS MER…

Kung markattas linspasta och kikärtspasta

2016 mars > tisdag, mars-29-2016

Ny favorit i matbutiken är kung markattas linspasta som är gjort på gröna linser. Den är hälsosam och helt ekologisk, gjord utan tillsatser och är enkel att tillreda. Väl värd att testa! Kikärtspastan är också god, även om den blir lite mjölig i smaken. Både linspastan och kikärtspastan är jättegoda men lite speciella eftersom de är gjorda på linsmjöl och kikärtsmjöl. Ett bra tips är att inte överkoka pastan och koka upp vattnet innan den läggs ner. Annars blir den lätt som en klump :)

LÄS MER…

Nya kokosserie hos urtekram

2016 mars > tisdag, mars-29-2016

Urtekram är en av våra favoriter inom ekologisk mat och ekologisk hud- och hårvård. Nu har de kommit med en helt ny ekologisk serie, baserad på kokos. Ekologisk kokosshampo, ekologiskt balsam med kokos, ekologisk handtvål med kokos, ekologisk bodylotion med kokos och spraybalsam med kokosdoft. Finns på Coop och andra ställen som säljer urtekrams produkter.

Vill även passa på att tipsa om urtekrams fantastiska, ekologiska och fluorfria tandkräm. Den finns på de flesta Coopbutiker och är jättebra. Den med eucalyptus är helt klart bäst. Funkar även för barn då de är väldigt milda i smaken :)

LÄS MER…

Ekologisk julmust, ekologisk påskmust och ekologisk läsk

2016 mars > tisdag, mars-29-2016

En av våra nya favoriter är ekologisk läsk från naturfrisk. Naturfrisk har hallonläsk och colaläsk som är fantastiskt god, och även en törstsläckande lemonad. Deras påskmust är okej, men deras julmust är helt otroligt god. Julmusten innehåller mycket svartvinbär och inte är lika söt som deras läsk och påskmust (naturfrisks påskmust innehåller mer äppeljuice och är sötare i smaken).

LÄS MER…

Köp ekologiska täcken, ekologiska madrasser, ekologiska madrasser för barnsäng och spjälsäng m.m.

2016 mars > tisdag, mars-29-2016

Vi har börjat sälja ekologiska madrasser, ekologiska madrasskydd och ekologiska kuddar för vuxna, samt ekologisk madrass för barn och spjälsäng, ekologiska madrassöverdrag/madrasskydd för barnsäng och spjälsäng samt ekologiska kuddar för barn. Maila mig om du vill ha mer information!

LÄS MER…

Torticollis (mimoskudde, ostepat, sjukgymnastik)

2016 mars > tisdag, mars-29-2016

En vanlig åkomma hos små barn är att de kan få torticollis, vanligtvis för att de legat trångt i livmodern och då har haft sitt huvud lutat mot ett håll under lång tid. Det kan innebära att ena halsmuskeln är förkortad. Den kan antingen vara förkortad pga den inte blivit tillräckligt utvecklad under fostertiden, eller så kan det bero på att kraniet sitter lite snett eller att muskeln helt enkelt blivit kortare pga huvudet har legat i samma position under senare delen av graviditeten.

Det är viktigt att komma till en sjukgymnast så fort som möjligt eftersom problemet oftast är lättare att lösa desto mindre bebisen är. En liten bebis är väldigt mjuk så det är enklare att stretcha ut en muskel och få bukt med problemet om bebisen är liten. Om torticollis inte behandlas så finns stor risk att barnet får platt skalle, iom att det ligger i samma position hela tiden pga den förkortade nackmuskeln. Utan behandling så kommer barnet sannolikt även att luta åt ena hållet framöver och det kan även medföra andra problem med en sned nacke.

Såhär behandlar du torticollis:

1. Stretcha enligt stretchövningar, och var noga med att få kontakt med en sjukgymnast som är specialiserad på torticollis. I Stockholm finns tex Lisen Tell, Christina Orefelt och i Göteborg finns Anna Öhman. Dessa sjukgymnaster är privata och du behöver ingen remiss. Det är dessutom gratis eftersom små barn och bebisar inte betalar för sjukgymnastik.

2. Arbeta gärna på energiplanet och se till så att kraniet inte sitter fel eller om något annat stör. Vad jag menar med det är att om det är något som drar i muskeln och som inte fungerar optimalt, så kanske ni stretchar muskeln och får skaplig ordning på den, men att den alltid kommer ha en svaghet som gör att barnet fortfarande inte blir helt bra och lutar åt ena hållet vid trötthet. Här rekommenderar jag en osteopat, samt att ni kan använda body code och emotion code för att se om det kan lösa upp eventuella trauman som kan vara orsak till besväret.

3. Använd mimoskudde som är utformad för att minska belastning på bebisens skalle. Bebisen bör ligga så mycket som möjligt på mimoskudden och inte direkt på ett hårt underlag. Det finns även pandakuddar men min erfarenhet är att den inte hjälper särskilt bra. Mimoskudden är bättre. Platthet i skallen hos spädbarn kan mätas av sjukgymnasterna ovan.

4. Ni kan även prova med en kilkudde som hjälper barnet att ligga på ryggen eller sidan och det är lätt för er att placera barnet i en position som inte belastar den del av skallen som är plattare än övrig. Kilkudden är dessutom perfekt om man vill vara säker på att barnet inte ramlar över på mage om han/hon ligger hos er på nätterna.

5. Köp inlägg till bilbarnstolen så att barnet sitter bättre och testa gärna med en liten nackkudde (det gjorde vi), så att barnet inte tiltar åt ena sidan lika lätt.

6. Om ni stretchar så ha för vana att göra övningarna ofta och hoppa inte över dem bara för att nacken verkar bättre. Det är tålamod och ihållighet som är viktig i detta avseende. Testa tex att göra övningarna varje gång ni byter blöja, så blir det en enkel rutin.

7. Bebisen bör ligga så mycket som möjligt på mage under vaken tid och gärna så länge han/hon orkar. Ha för vana att låta din bebis ligga på mage, under uppsikt, minst en stund varje vaket tillfälle. Att ligga på magen stärker barnets nackmuskulatur och hjälper till att minska tiltandet som förvärrar torticollis.  

LÄS MER…

Motverka pollenallergi med enzymer och antioxidanter

2016 mars > tisdag, mars-29-2016

Nu är det pollentider igen och många mår dåligt och tar mediciner för att slippa sina symtom. Testa istället att använda enzymer (proteasenzymer) som tex bromelain, enzymer från ananas, papain, enzymer från papaya eller pollazym, en enzymblandning för just pollenallergi. Kombinera med gott om antoxidanter i din kost och i med kosttillskott, så brukar pollenallergin förbättras. Det är viktigt att veta att du bör börja med din behandling ett par månader innan säsongen har kommit igång, för bästa resultat. Enzymerna hjälper även om du inte har gjort det, men effekten blir inte lika bra om du inte arbetar förebyggande.

LÄS MER…

Chiagröt och chiapudding

2016 mars > tisdag, mars-29-2016

Vår favorit som komplement till de vanliga frukostalternativen, är chiagröt och chiapudding. Chiagröt är superenkelt att göra. Du tar 1 dl chiafrön och blötlägger över natten. Blanda gärna ner kryddor i blötläggningsvattnet, som tex kanel, kardemumma och ingefära. Låt stå i kylen över natten och på morgonen är gröten klar :) Superenkelt och jättegott! Chiafrön är oerhört rika på kalcium, så det är en bra källa för dig som behöver fylla på dina kalciumdepåer.

LÄS MER…

Gör din egen kombucha

2016 mars > tisdag, mars-29-2016

Kombucha består av grönt te som svalnat och som sedan sötats och fermenterats. För att fermentera kombucha så tillsätts goda bakterier och jästsvampar tex Brettanomyces bruxellensis, Candida stellata, Schizosaccharomyces pombe, Torulaspora delbrueckii och Zygosaccharomyces bailii. När fermenteringen är klar, så har du en god och svalkande dryck som är lätt kolsyrad och jättegod. Det som är lite tråkigt med kombucha som man köper färdig är att den ofta smaksatts med mycket fruktjuice, vilket både gör drycken sötare, gör den mer kaloririk och dessutom full av fruktsocker. Jag uppskattar de kombucha som är fria från juice och som har smaksatts med endast smaksättning, som tex ingefära eller citron.

LÄS MER…

Amningsté (nursing tea) och luzern-té

2016 mars > tisdag, mars-29-2016

Idag vill jag tipsa om amingsté, som hjälper till att få igång mjölken och som kan hjälpa om du har problem med din utdrivning (att mjölken finns men att den inte riktigt vill komma ut när din bebis är hungrig).

Amningsté innehåller vanligtvis anisfrö, fänkålsfrö och kummin och du kan enkelt göra ditt eget té med hjälp av 1 tsk ekologiska anisfrön, 1 tsk ekologiska fänskålsfrön och 1 tsk ekologisk kummin. Blanda fröna och mortla dem snabbt så att du får ut alla verksamma ämnen. Häll över 1/2 liter kokande vatten. Låt stå en stund och dra och drick sedan under dagen. Du kan göra en liter på morgonen och dricka kall eller varm under dagen om du har problem. Blanda gärna ner lite citronmeliss, kamomill eller ingefära om du tycker att teet inte är så gott :)

Om du inte vill göra ditt eget amingsté, så tipsar jag gärna om lite bra märken. Ett är minimundus (www.minimundus.se) som har ett jättebra och gott amningsté. Fördelen med minimundus té är att det innehåller citronmeliss och andra örter som gör teet lite godare. Du har även weledas amningste (nursing tea) och luzernté (gjort på alfalfa).

LÄS MER…

Råbar (ekologiska handgjorda raw food-barer)

2016 mars > tisdag, mars-29-2016

Vi vill tipsa om råbar, handgjorda raw food-barer som tillverkas i Stockholm, med helt ekologiska råvaror. De säljs i fina förpackningar av papper, och smakar gudomligt. Ett perfekt alternativ till mellanmål, istället för godis eller som komplement till en liten lunch. Vi var 5 personer som testade råbars olika smaker, och 1 av dessa hade havtorn, chili, vanilj som sin favorit medan vi andra hade lingon och pepparkaka som favorit. Det är väl värt att testa alla 5 för de är fantastiskt goda!  

LÄS MER…

Supertips mot kolik för spädbarn (windi pysventil, Gripe water)

2016 mars > tisdag, mars-29-2016

Vi har hittat två supertips för dig som har en bebis med ont i magen eller kolik. Det vanliga är givetvis magmassage och att få din lilla bebis att rapa, men om det inte hjälper så finns fantastiska knep att använda. Små barn har fortfarande en outvecklad matsmältning, så det är vanligt att de har lite ont i magen och har gaser. Det brukar minska när de är runt 3 månader.

Det ena tipset som är värt att testa är dill. Koka 3 tsk färsk ekologisk dill tillsammans med 3 dl vatten. Låt stå svalt i kylen och ge 1 tsk 2-3 gånger per dag till din lilla bebis strax innan han/hon ska äta. Det lindrar magontet.

Om du inte vill göra eget dillvatten eller om det inte fungerar tillräckligt bra (är från barn till barn), så rekommenderar jag verkligen att testa Gripe Water. Gripe Water är gjort på olika örter som är bra för barnets matsmältning och som motverkar gaser. Där har ni tex dill, men även ingefära och andra örter. Gripe Water köper ni på www.gripewater.se

?rterna verkar p? l?ng sikt men ger ofta resultat redan efter n?gra dagar. Som akut hj?lp ?r windi pysventil oslagbar. Du f?r in en liten pip i yttre delen av barnets ?ndtarm och l?ter sedan gaserna f? komma ut. Det har hj?lpt m?nga vill jag lova! L?s genom bruksanvisningen noga innan du anv?nder pysventilen eftersom det ?r viktigt att den inte anv?nds f?r frekvent och att den anv?nds p? r?tt s?tt.   

LÄS MER…

1 2
18 st på 2 sidor
FörstaSista