Näringsämnen för hår och hud

2015 juli > torsdag, juli-9-2015

Hår och hud är beroende av tex zink och B-vitaminer. Särskilt B5 är bra för håret, och framförallt om du upplever att du tappar mycket hår. Dock så är alla B-vitaminer viktiga och ett bra B-vitaminkomplex kan vara att föredra. Komplettera zink och B-vitaminer med omega 3 som både stärker håret och ger bra kombination av fetter från insidan samt med D-vitamin som hjälper huden genom att skydda mot solens strålar på ett effektivt sätt. Andra antioxidanter och vitaminer/mineraler som är bra för hud och hår är selen, koppar,vitamin E organiskt kisel och aminosyran L-cystein.

Ett alternativ är att köpa en riktigt bra multivitaminmineral och ta lite högre dos, för att på så vis täcka upp merparten av de ämnen som behövs samt att komplettera med extra omega 3, l-cystein och D-vitamin.

Det är också en bra tanke att hår och hud är en spegel av hur vi ser ut på insidan. Det kan således vara en god idé att se över hormonella balanser, stress och/eller om äter maten och drycken du intar är näringsrik och utan tillsatser och gifter. Alla dessa saker påverkar hår och hud, och ofta är försämrad yttre miljö ett tecken på att det är problem på insidan.

Det viktiga är att inte bara ta tillskott för att få bättre hår och hud utan istället ta reda på grundorsaken och arbeta inifrån för att lösa problemet. En frisk kropp med gott om näring, bra hormonbalans, en frisk tarm osv. har sällan problem med hår och hud, bortsett från att det kan uppstå saker vid graviditet eller amning.

LÄS MER…

Rensa ut högt koppar och tungmetaller med carnosin

2015 juli > torsdag, juli-9-2015

Carnosin är en väldigt kraftfull antioxidant, som i många näringsmässiga sammanhang lyfts fram p.g.a dess förmåga att buffra metalljoner. Carnosin kan bland annat ta hand om överskott av zink, till dess att det behövs någonstans i kroppen, samt att det anses ha en avgiftande verkan då det reagerar med vissa metalljoner och bildar ofarliga föreningar. Anledningen till varför buffring av zink är bra vid kopparöverskott är att zink och koppar behöver vara i balans. Om zink är lågt så tar koppar överhanden. Därför rensar man ofta ut överskott av koppar med höga doser zink, dock endast över en kort tid samt i samråd med en kunnig näringsterapeut.

Carnosin kelaterar även ett flertal ämnen, såsom kalk samt metaller som koppar, zink arsenik, kadmium, bly och kvicksilver. Enkelt beskrivet så rensar det alltså ut tungmetaller ur kroppen och kan även driva ut överskott av koppar.

Dock, så bör man även se över leverns funktion då det är viktigt med en frisk lever för att ha god avgiftning. Levern skall även oxidera koppar, så utan en god oxideringsfunktion, så är det lätt att få överskott av koppar.

LÄS MER…

OS-filter (omvänd osmos) för att ta bort fluor

2015 juli > torsdag, juli-9-2015

Barn under 7-8 år bör inte få i sig fluor, men tyvärr så finns det i stor mängd i vårt dricksvatten. Det är också viktigt att tänka på under en graviditet och det är givetvis bra om vi vuxna undviker det också, då det finns studier som visar att fluor orsakar skelettcancer, sköldkörtelsjukdomar m.m.

Ett tips är att testa ett OS-filter, dvs ett filter som använder sig av omvänd osmos. Se också mina tidigare inlägg om nanopartikelfilter som också tar bort fluor. Ett OS-filter tar oftast lite plats men det är inte så svårt att installera själv. Om man inte har möjlighet att installera det själv så kan man anlita en rörmokare som ordnar installationen.  

LÄS MER…

Veganost, gjord på cashewnötter

2015 juli > tisdag, juli-7-2015

Vi har hittat en ny rolig produkt, tillverkad av Ulltuna mejeri. Det är en veganost som består av cashewnötter som smaksätts med pepparrot, kokosolja och som genomgår mjölksyrning. Den veganska osten smakar väldigt gott och går bra att frysa, så ett ypperligt alternativ för att slippa alla sojaostar. Soja är ju som bekant en stark allergen och en av de stora GMO-grödorna, så cashewnötter känns både fräschare och hälsosammare.

Läs mer via länken nedan.

LÄS MER…