Healing mind system – musikterapi för ökad läkningsförmåga

2012 juni > torsdag, juni-28-2012

En ny favorit är skivan med healing mind system, som läker genom att tillgängliggöra ett speciellt sinnestillstånd där kroppen är som mest tillgänglig för läkande. Tillståndet är då sinnet saktar ner och du stärker dina inre resurser för balans och helhet. 

Healing mind system är framtaget av Dr. Jeffrey, en av världens främsta pionjärer inom musik- och ljudterapi, och hans arbete bygger på att öka människors kontakt med sin egen inre källa av fysiskt och emotionellt läkande. Forskning på hjärnans aktivitet visar att detta tillstånd är associerat med ett specifikt hjärnvågsmönster, som kan kallas för “Healing Mind State”.

Healing Mind System blandar ohörbara ljudvågor som speglar detta tillstånd med lugnande och vacker ambient musik. När du lyssnar börjar dina egna hjärnvågor resonera med detta hjärnvågsmönster, och du vaggas på ett behagligt sätt in i detta återuppbyggande och läkande tillstånd.

Läs mer på clearlife: www.clearlife.se

LÄS MER…

Quercitin, granatäpple och lykopen vid förstorad prostata och prostatacancer

2012 juni > tisdag, juni-19-2012

Lykopen kan ge goda effekter vid förstorad prostata men då det är en fytokemikalie och karetonoid, så finns den även i andra källor. Quercetin har liknande effekt och är ett fytonäringsämne som finns i röda äpplen, olika löksorter, frukter och grönsaker medan lykopen finns i vattenmelon, papaya och andra röda frukter (samt då även tomater).

Tomater bör dock undvikas om man har tarmsjukdomar och inflammationer eftersom de är starka och skapar syra. Samma gäller vid nedsatt sköldkörtelfunktion eftersom solaninfamiljen, såsom tomater, aubergine m.m. hämmar sköldkörteln. Lykopen finns naturligt i människokroppen i mätbara nivåer, så det kommer inte bara utifrån. Idagens tomater finns halverad mängd lykopen, eftersom tomaterna inte får mogna klart i mognadsprocessen innan de skördas. Även solljus har en viktig roll, och där kan ekologiska tomater som odlats i en naturlig process och som odlats utomhus, vara bättre ur ett näringsmässig perspektiv.

När det gäller prostatacancer är det inte bara lykopen som är viktigt utan en hög dosering av zink och D-vitamin samt att relationen mellan koppar och zink är balanserad. Det är också viktigt att minska den allmänna inflammationen i kroppen eftersom prostataförstoring är en inflammation, som sedan utvecklas vidare när urinblåsan inte helt kan tömmas och indikerar att man är kissnödig och på så sätt hela tiden irriterar blåsa och omkringliggande vävnad. En diet med generellt mycket grönsaker och protein visade sig ännu bättre.

Nivåerna av PSA som är en markör för hälsam hos prostata har man tidigare också sett påverkas av lykopen. Högre nivåer av PSA kan innebära att prostata mår sämre och mer lykopen minskar PSA. Fyra portioner grönsaker dagligen var emellertid associerad med 32% lägre risk… Mer grönsaker och bär är alltså viktiga, inte bara från tomatfamiljen :)

Sen finns goda resultat på granatäpple och att de fytonäringsämnen som finns i granatäpplet, till och med, har ännu bättre påverkan än lykopen :) Granatäpplets innehåll av polyfenoler inklusive den starka antioxidanten ellaginsyra, har påvisats oerhört positiv vid prostatasjukdom. Quercitin har god påverkan eftersom den medverkar i prostaglandinsyntesen. Här motverkar ämnet bildningen av leukotriener, vilket är de ämnen som ofta bär ansvaret för utvecklingen av olika sjukdomar.

LÄS MER…

Kokos- och blåbärssmoothie med korngräs och vetegräs

2012 juni > söndag, juni-17-2012

Smoothien som jag gjorde på nyhetsmorgon i morse innehöll följande:

1 1/2 dl ekologisk rismjölk
1/2 ekologisk kokosmjölk
1 msk kokosmjöl (som har upp till 40% protein)
1 msk vetegräs
1 msk korngräs
1 msk torkade blåbär (kan bytas mot färska bär)

Häll i en shaker och skaka drinken noga. Om du väljer att använda färska bär, så kan du mixa drinken i en mixer eller med en smoothiestav.

Läs gärna mer och få fler recept på min smoothie-sajt:
www.smoothie-recept.se samt på www.kostkoll.se

Mer om detox finns på detoxsajterna: www.detox-guiden.se, www.detoxa.nu och www.vegetarisk.info samt www.rawfood-kost.se

LÄS MER…

Läckande tarm och bechterew, spontanartrit och reumatiska sjukdomar

2012 juni > söndag, juni-17-2012

Bechterew, även kallad spontanartrit, är en sjukdom som drabbar kvinnor oftare än män. De flesta människor som insjuknar påvisar en ökning av äggvitekomponenten HLA B27. Sannolikt så beror detta på att männen lider av en prostatainfektion (prostatit) medan kvinnor ofta har en urinvägsinfektion (urethrit) precis innan sjukdomen bryter ut. Andra sjukdomar som förknippas med bechterew är hudsjukdomar såsom psoriasis, inflammationer i tarmen såsom Mb Chron och ulcerös colit och allmänna reaktioner i ryggpartiet liknande de smärtor som uppstår vid ischias samt inflammation i leder och muskler.

Som näringsterapeut utgår man från att bechterew är en sjukdom som orsakas av läckande tarm, LGS. LGS är ett symtom som uppstår vid tarmsjukdomar och vid extremt dålig tarmflora och överkänslighet mot födoämnen. När irritation uppstår på tarmslemhinnan, så skapas en porösare slemhinna, där avståndet mellan cellerna ökar. Denna ökning innebär att tarmslemhinnan inte längre skyddar mot det skräp och den osmälta mat som skall hållas borta från blodet. Det ”läcker” alltså ut skräp via slemhinnan, tarmväggen och ut i blodet. Det är också detta scenario som skapar autoimmuna reaktioner ute i kroppen eftersom immunförsvaret försöker bryta ner det slagg och de immunkomplex som finns i blodet och som lagras in i vävnaderna. Observera att läckande tarm INTE är detsamma som tarmläckage, där tarmen läcker ut avföring.

Alla av ovan nämnda symtom förknippas alltså med en reaktion från ummunförsvaret, där det uppstår små inflammationer på grund av slagg som ansamlats i vävnaderna. Vid dessa små inflammationstillstånd, uppstår smärta, värmeökning och allmän stelhet.

För att motverka denna problematik, krävs att matsmältning och tarmproblematik tas omhand, framförallt om det förekommer candida, födoämnesallergier, förstoppning o.s.v. Sedan behöver man bryta ner slagget i kroppens vävnader och blod, vilket är en förutsättning för att kroppens immunförsvar skall lugna ner sig, och för att vävnaderna skall städas från de ämnen som aktiverar reaktionen. Ett alt. för att bryta ner slaggen är att använda proteasenzymer som tas mellan måltiderna. Samråd med en näringsterapeut för att genomföra denna behandling. Ev. kan du behöva läka tarmslemhinnan med tex. biotin, laktritsrot och zink etc. 

LÄS MER…

Coenzym Q10 tillskott kan minska inflammation

2012 juni > torsdag, juni-14-2012

En ny studie visar att tillskott med coenzym Q10 kan minska vissa markörer för inflammation. Studien är en randomiserad studie med 51 patienter som alla led av kranskärlssjukdom (CAD).

Försökspersoner erhöll behandling under 12 veckors tid, antingen med placebo eller Q10 i doser om 60 mg eller 150 mg. Under studiens gång mättes plasma av koenzym Q10-koncentration, inflammatoriska markörer (högkänsligt C-reaktivt protein [hs-CRP], interleukin-6 [IL-6] och homocystein), malondialdehyd samt aktiviteten av superoxid dismutas.

Resultat visade att den grupp som erhöll 150 mg Q10 hade minskningar i IL-6, malondialdehydnivåer och att de erhöll större aktivitet av superoxid dismutas. Gruppen som fick 60 g Q10 visade större verksamhet av superoxiddismutas men ingen markant minskning av inflammatoriska markörer. Sammanfattningsvis, så kan alltså en dos på 150 mg Q10 ge minskad inflammation.  

Reference: ”Effects of coenzyme Q10 supplementation on inflammatory markers (high-sensitivity C-reactive protein, interleukin-6, and homocysteine) in patients with coronary artery disease,” Lee BJ, Huang YC, et al, Nutrition; 2012 Feb 16 [Epub ahead of print]. (Address: Ping-Ting Lin Ph.D., School of Nutrition, Chung Shan Medical University, Taichung, Taiwan; Intensive Care Unit, Taichung Veterans General Hospital, Taichung, Taiwan. E-mail: apt810@csmu.edu.tw ).

LÄS MER…

Omega 3 fettsyror (3 gram per dag) kan minska inflammation

2012 juni > torsdag, juni-14-2012

En klinisk prövning med 37 patienter som alla led av terminal njursjukdom och erhöll dialysbehandling, visade att 3 gram omega-3 fettsyror per dag minskade serumnivåer av tumörnekrosfaktor-alfa (TNF-a). TNF-a är en markör för inflammation.

Patienterna fick 3 gram omega-3-fettsyror per dag under 2 månaders tid och värden som hemoglobin, albumin, ferritin, triglycerider, totalt kolesterol, lågdensitetslipoprotein (LDL) och high-density lipoprotein (HDL)-kolesterol, TNF-a och hög specifik-CRP (hs-CRP) mättes både vid baslinjen och efter behandlingsperiodens slut.

Resultatet visade att TNF-a minskade vid intag av omega-3-tillskott, medan järn- och kolesterolnivåer inte påverkades nämvärt. Resultaten tyder på att 3 gram omega-3-fettsyror per dag kan vara effektiva för att minska inflammationsprocesser i kroppen.

Reference: ”Effect of treatment with Omega-3 fatty acids on C-reactive protein and tumor necrosis factor-alfa in hemodialysis patient,” Tayyebi-Khosroshahi H, Houshyar J, et al, Saudi J Kidney Dis Transpl, 2012 May; 23(3):500-6. (Address: Hamid Tayyebi-Khosroshahi, Department of Internal Medicine, Imam Reza Hospital, Tabriz University of Medical Sciences, Tabriz, Iran).

LÄS MER…

Oxidativ stess kan påverka och försämra schizofreni

2012 juni > torsdag, juni-14-2012

En studie med 296 kroniska schizofrena patienter och 181 friska kontrollpersoner visar att oxidativ stress kan vara inblandad i patofysiologin hos människor med schizofreni samt tillhörande problematik med kognitiv balans. Alla testpersoner erhöll undersökning av deras neuropsykologiska status (RBANS) och total plasmanivå av antioxidantstatus (TAS).

Resultaten visade att antioxidantstatus var signifikant lägre hos de som led av schizofreni, jämfört med studiens kontrollpersoner. Således kan oxidativ stress vara en intressant faktor inom patofysiologin hos människor med schizofreni.

Reference: ”Plasma total antioxidant status and cognitive impairments in schizophrenia,” Zhang XY, Chen DC, et al, Schizophr Res, 2012 May 1; [Epub ahead of print]. (Address: Xiang Yang Zhang, Menninger Department of Psychiatry and Behavioral Sciences, Baylor College of Medicine, Houston, TX, USA. E-mail: xyzhang@bcm.edu ).

LÄS MER…

Minska oxidativ stress med tomatjuice

2012 juni > torsdag, juni-14-2012

En ny randomiserad, crossoverstudie med 15 otränade friska försökspersoner visade att tomatjuice kan vara en oerhört kraftfull och bra antioxidant. Tomatjuicen minskade den förhöjda nivån av reaktiva syreradikaler (ROS) inducerade av oxidativ stress markant.

Testpersonerna utförde 20 minuters fysisk aktivitet med en maxpuls på 80 procent, och med hjälp av en ergometercykel. Serumnivåer av 8-oxodG övervakades med en modifierad ELISA och blodprov togs före träningspasset och en timme efter träningens slut. Proceduren upprepades efter 5 veckor med ett dagligt intag av 150 ml tomatjuice och följdes upp av en 5 veckor wash-out-period och ytterligare 5 veckor med daglig tintag av tomatjuice.

Resultaten visade en minskning av serumnivåer av 8-oxodG efter motion och intag av tomatjuice som således påvisades minska markörer för oxidativ stress. 

Tänk dock på att det behöver vara en bra tomatjuice, som är baserad på ekologiska tomater och att den inte heller innehåller socker och/eller industriellt salt.

Reference: ”Tomato juice intake suppressed serum concentration of 8-oxodG after extensive physical activity,” Harms-Ringdahl M, Jenssen D, et al, Nutr J, 2012 May 2;11(1):29. (Address: Mats Harms-Ringdahl, Centre for Radiation Protection Research (CRPR), Department of Genetics, Microbiology and Toxicology, Stockholm University, Stockholm, Sweden. E-mail: Mats.Harms-Ringdahl@gmt.su.se ).

LÄS MER…

Kakao (epikatekin) kan sänka blodtrycket hos människor

2012 juni > torsdag, juni-14-2012

En metaanalys av 31 randomiserade kontrollerade studier visar ett samband mellan epikatekin som finns i kakao och blodtrycket. 16 studier på systoliskt blodtryck (SBP) och 15 studier på diastoliskt blodtryck (DBP) inkluderades i metaanalysen. Resultatet visade att epikatekin i kakao, kan minska både det systoliska och det diastoliska blodtrycket.  

Reference:

”Epicatechin ingested via cocoa products reduces blood pressure in humans: a nonlinear regression model with a Bayesian approach,” Ellinger S, Reusch A, et al, Am J Clin Nutr; 2012 Jun; 95(6):1365-77. (Address: Sabine Ellinger, Department of Nutrition and Food Science-Nutritional Physiology and the Institute for Numerical Simulation, University of Bonn, Bonn, Germany. E-mail: ellinger@uni-bonn.de ).

LÄS MER…

Ny studie om elöverkänslighet och elektromagnetiska fält (EMF)

2012 juni > torsdag, juni-14-2012

År 2007 fick Paris stadshus in ett ärende, där ett antal biblioteksanställda klagade på huvudvärk och illamående, direkt efter att det hade installerats massiva wifisändare på deras kontor. Detta ledde till en kamp mellan Paris Stadshuset, berörda fackföreningar och deras arbetstagare.

Franska forskare har numera funnit att elektromagnetiska fält (EMF), särskilt kan ändra fysiologin hos människans blod och sperma samt att biologiska markörer stiger och faller med intensitet av exponeringen. Onkologen Pr. Belpomme säger i en telefonintervju att de med säkerhet vet att elöverkänslighet inte är psykosomatiskt, utan att det beror på att elektromagnetiska fält utlöser stora effekter i hjärnan.

Enligt Dr, Belpome, så är den viktigaste effekten att EMF öppnar upp blod-hjärnbarriären. Detta gör att kvicksilver, organochlorates och andra gifter passerar genom hjärnan, där de orsakar olika sjukdomar och neurodegenerativa sjukdomar.

Läs hela artikeln:
http://www.robindestoits.org/Wifi-EMFs-Electrosensitivity-ES-EHS-physiologically-explained-
at-last-15-03-2012_a1661.html

Läs mer om kemikalier:
www.kemikalier.eu, www.gmo-guiden.se, www.detox-guiden.se, www.detoxa.nu

LÄS MER…

Kanel kan minska högt blodsocker hos diabetiker

2012 juni > onsdag, juni-13-2012

En meta-analys med 6 kliniska prövningar baserade på 435 patienter, visar att kanel påverkar den glykemiska kotrollen på ett fint och bra sätt. För att erhålla god effekt, bör dosen av kanel ligga på mellan1 och 6 g per dag. Studierna visade att denna dosering sänker det glykemiska indexet hos patienter med typ 2 diabetes mellitus. 

Reference: ”Cinnamon in glycaemic control: Systematic review and meta analysis,” Akilen R, Tsiami A, et al, Clin Nutr, 2012 May 12; [Epub ahead of print]. (Address: Rajadurai Akilen, Faculty of Health and Human Science, University of West London, Brentford, UK. E-mail: raj.akilen@uwl.ac.uk ).

LÄS MER…

Nypon kan minska risk för hjärtkärlsjukdom

2012 juni > onsdag, juni-13-2012

En randomiserad, dubbelblind, cross-over studie utförd på 31 överviktiga individer med normal eller nedsatt glukostolerans visade att nyponpulver kan minska riskerna för kardiovaskulär sjukdom. Försökspersoner fick en daglig dos av pulverdryck, baserad på 40 g nyponpulver, under 6 veckors tid. Under studien mättes kroppsvikt, glukostolerans, blodtryck, blodlipider och markörer för inflammation. Resultatet visade att gruppen som fick nyponpulvret hade en sänkning av det systoliska blodtrycket, den totalt plasma-kolesterolen, low-density lipoprotein (LDL) kolesterolet, LDL / HDL kvoten samt minskade inflammationsvärden. Resultatet visar att en daglig konsumtion av nyponpulver kan minska riskerna för kardiovaskulär risk hos överviktiga personer. 

Reference: ”Effects of rose hip intake on risk markers of type 2 diabetes and cardiovascular disease: a randomized, double-blind, cross-over investigation in obese persons,” Andersson U, Berger K, et al, Eur J Clin Nutr, 2012 May; 66(5):585-90. (Address: C Holm, Department of Experimental Medical Science, Lund University, Lund, Sweden. E-mail: cecilia.holm@med.lu.se ).

LÄS MER…

Förbättra prostatan, minska risk för prostatacancer och förstorad prostata

2012 juni > onsdag, juni-13-2012

Prostatacancer är en av de vanligaste cancerformerna i USA och många män lider av de besvär som en förstorad prostata innebär. Flera örter är bra för att minska ner på prostatans inflammation, samt att man behandlar förstoringen som en inflammatorisk process. Att det uppstår ständig känsla av att vara kissnödig, beror till stor del på att inflammationen gör att det bildas gropar på sidan av prostatan, vilket gör att blåsan inte kan tömmas helt vid urinering. Det brukar hjälpa om mannen sitter ner och kissar, samt om han äter antiinflammatorisk diet (IFD-kost).

Läkaren och cancerexperten Dr Isaac Eliaz har ett mycket intressant program för prevention och behandling av prostatacancer, där han inkluderar kost- och livsstilsändringar som kan bidra till minskad risk för prostatacancer, samt det förstadie till cancer som ofta uppkommer vid ålderdom (skadliga inflammationsprocesser). Vi har väldigt lika tankar om detta, så jag har sammanfattat detta här nedan.

• Basera din kost på obearbetade, organiska livsmedel och råvaror, som är fria från inflammationsökande tillsatser som socker, processat salt och transfetter.
• Eliminera rött kött, som ofta kopplas samman med prostatacancer.
• Ät fisk som innehåller mycket omega-3 fettsyror såsom vild lax. Omega-3 har visat sig vara fördelaktig för patienter med prostatacancer och samma sak med D-vitamin som finns rikligt i fisk som simmat ute i solen. Om du äter vegetariskt eller vegankost, så kan du använda linfröolja eller algolja som alternativ.
• Bibehåll höga nivåer av vitamin D3 även under höst, vinter och vår. Läs mer om D-vitaminrekommendationer på min D-vitaminsajt: www.d-vitamin.biz
• Öka ditt intag av korsblommiga grönsaker, som t ex kål, brysselkål, broccoli och blomkål. Dessa råvaror har påvisat antiinflammatioriska egenskaper.
• Friska sömnmönster och stress samt regelbunden motion, yoga och meditation är viktiga för kroppens återhämtning, reparation, läkning och för att minska försurning och öka kroppens pH-värde. Under sömnen producerar vi dessutom melatonin, som gör oss trötta och sömniga och som verkar som en stark antioxidant i kroppen. En viktig del för att motverka utveckling av cancer är att minska på stressen, miljöstressen, att öka syresättningen och cirkulationen, samt att stärka kroppens immuniteten.
• Slutligen finns det ett antal kost näringsämnen och kosttillskott som har undersökts vetenskapligt och som har bevisad effektiv mot prostatacancer. Tänk även på att det är viktigt att tarmen är fin och att den verkligen tar upp den näring som du äter, samt att du behöver god matsmältning eftersom all mat behöver brytas ner för att kunna tas upp.

Vetenskapligt underbyggda ämnen för att stödja prostatans hälsa är tex Pygeum barkextrakt, Saw Palmetto, Vitamin D-3, antiinflammatoriskt curcumin (det gula färgämnet i gurkmeja) tillsammans med piperin (verksamma ämnet i svartpeppar), brännässla m.m.

Missa inte heller Dr Issac´s intressanta arbete med hans avgiftande citruspektin, pectasol chelation complex. Det är oerhört avgiftande och detoxande.

LÄS MER…

Behandling av diabetes med ubikinon

2012 juni > onsdag, juni-13-2012

En dubbel-blind, placebo-kontrollerad klinisk studie utförd på 49 patienter visar att ubikinon kan förbättra de kliniska resultaten hos patienter med diabetes. Testpatienterna var i genomsnitt 56 år gamla, och 22 procent var män och 78 procent var kvinnor. Resultatet visade en minskning av klassiska diabetessymtom hos de patienter som behandlats med ubikinon, och då helt utan behandling med läkemedel.

Reference: ”The effect of ubiquinone in diabetic polyneuropathy: A randomized double-blind placebo-controlled study,” Hernández-Ojeda J, Cardona-Muñoz EG, et al, J Diabetes Complications, 2012 May 15; [Epub ahead of print]. (Address: Alejandra G. Miranda-Díaz, Unidad de Investigación Cardiovascular, Centro Universitario de Ciencias de la Salud, Universidad de Guadalajara, Guadalajara, Jalisco, México. E-mail: alexmiranda1@hotmail.com ).

LÄS MER…

1 2
19 st på 2 sidor
FörstaSista