C-vitamin för vacker hy, bättre immunitet och förebyggande av cancer

2011 september > fredag, september-30-2011

C-vitamin är en av våra mest kända, kostnadseffektiva och välgörande antioxidanter och idag används vitaminen i många olika sammanhang. Som antioxidant kan den verka lokalt och internt för en friskare och vackrare hud, gärna tillsammans med vitamin E. Vitamin C kan även stärka immunförsvaret och fungerar ypperligt vid förebyggande eller behandlande vård av cancer. Vid svåra fall, kan det krävas injektion av C-vitamin, eftersom det är svårt att få i sig tillräckligt högas doser oralt.

C-vitamin är en viktig del av kollagen och elastinsyntesen i våra kroppar. Kollagen och elastin är proteiner som utgör största delen av vår hud, våra muskler och annan bindväv. Kollagen skapar ett skydd för vår hud, som när det försämras med åldern, får rynkor och tecken på åldrande. Med hjälp av vätska, bra fetter och mineraler som zink, vitaminer som C och E, så motverkas denna process till viss del.

Kollagen och elastin är de två av de viktigaste skälen till att vår hud är slät och motståndskraftig under ungdomsåren. De gör att huden kan dra ihop sig, att den kan återhämta sig och de motverkar exponering för högt UV-ljus och andra skadliga faktorer som kommer utifrån. Genom ökat intag av C-vitamin kan huden återfå en del av det förlorade kollagen och elastin som krävs för bra motstånd. Eftersom C-vitamin är också en mycket viktig antioxidant, så hjälper den kroppen att eliminera fria radikaler och ökar således tillförseln av friska celler.

C-vitamin bidrar även till att minska åldersfläckar och mörkare pigmentering som kommer utav solens strålar. Det hjälper också huden att erhålla bättre hudton och färg. Vitaminet har en peelande effekt som minskar döda hudceller och ökar tillförseln av nya, fräscha celler.

Förutom dessa mycket fina egenskaper som vitamin C bidrar med till huden, så är det en stark antioxidant som stärker vårt immunförsvar. Tillförsel av vitamin C har visat sig stimulera produktion och ökad funktion av vita blodkroppar, vilket ger ökad förmåga att stå emot infektioner från bakterier och virus. Vitamin C ökar dessutom livslängden på vita blodkroppar, vilket bidrar till ett effektivare immunförsvar.

Ett flertal studier har kopplat samman högt intag av C-vitamin med förebyggande och behandlande vård av flera typer av cancer. Hos möss visar dessa studieratt vitamin C kan hämma eller bromsa tillväxt av cancertumörer, inkluderar cancertumörer i lungor, mage, mun, hals och bröst. Vid vissa fall kan det krävas intravenösa injektioner med vitamin C, eftersom det krävs så stort intag av matsmältningssystemet annars låter det passera genom systemet och ut via avföringen.

C-vitamin är en vattenlöslig vitamin, vilket gör att den behöver tillföras på daglig basis. Den kan alltså inte lagras in i kroppens fett, som fettlösliga vitaminer A. D, E och K annars kan göra. Mänskliga kroppen kan inte syntetisera detta vitamin på egen hand, så det tillförs endast via kosten eller via kosttillskott.

Tänk på att det krävs högre intag av C-vitamin, än de doser som är RDI. RDI är endast baserat på det allra minst intag som behövs, för att inte brister ska uppstå. För optimal hälsa och ovan nämnda effekter, krävs mycket högre doser än RDI.

Källa: NaturalNews

LÄS MER…

10 skäl till att välja oraffinerat havssalt

2011 september > fredag, september-30-2011

Saltkonsumtion är en kontroversiell fråga, som i många fall styrs av myter snarare än konkret kunskap och forskning. Högt blodtryck beror inte på saltkonsumtion, utan på konsumtion av fel salt samt en kombination med stress, för lite vätskeintag, för hög konsumtion av gifter och socker som påverkar njurarna o.s.v. Det är viktigt att använda ett naturligt salt, som har bra balans med natrium och som inte är industriellt tillverkat.

Vanligt bordssalt som är raffinerat, är inte bara ohälsosamt, utan även fattigt på näringsämnen. I havssalt däremot, återfinns både bra balans på mineraler och gott om näring. Den största hälsofaran med industriellt salt är att blekningsprocessen ger en raffinering och eliminering av spårämnen. De som äter industriellt salt, kan alltså få stora obalanser av salterna, medan de som väljer ett naturligt havssalt, inte erhåller problem överhuvudtaget.

Blodets salthalt är mycket likt havsvattnets salthalt, eftersom vi härstammar från vattnet. Det är med anledning av det, som oraffinerat havssalt passar så bra för den mänskliga kroppen. Om du har högt natrium, så kan du alltså äta havssalt, men inte industriellt salt.  

10 anledningar till att välja oraffinerat havssalt

1) Salt hjälper till att stabilisera och reglera hjärtslagen, tack vare sitt innehåll av magnesium och natrium
2) Natrium är avgörande för korrekt muskelfunktion
3) Salt hjälper till att minimera effekterna av stress genom att upprätthålla korrekt balans med melatonin, serotonin och tryptaminnivåer i hjärnan
4) Salt hjälper kroppen att binda upp tillräckligt med vatten för korrekt cellhydrering
5) Salt eliminerar cellulära försurning, särskilt i hjärnan och njurarna. Det är alltså en alkaliserande råvara som är perfekt idag när vi är så försurade av stress, socker m.m.
6) Havssalt stärker ditt immunsystem
7) Salt ingår som en del i att stärka benstommen och kan således medverka till att förebygga benskörhet
8) Havssalt ger en buffert för blodsockernivåerna, för att förhindra diabetes eller för att hjälpa de som är diabetiker så att de kan använda mindre insulin
9) Havssalt innehåller jod i en naturlig form, vilket är lättare för din sköldkörtel att absorbera och lättare för att reglera det endokrina systemet. Jod är nödvändigt för en normal sköldkörtelfunktion, eftersom det är en del av sköldkörtelhormon, tillsammans med aminosyran tyrosin.
10) Maten smakar bättre med salt som krydda. Salt är en smakförstärkare och det ökar även hållbarheten på maten. Krydda maten med naturligt havssalt eller örtsalt.

Obs. Överkonsumera aldrig salt även om det är hälsosamt. Om du ökar ditt saltintag, bör du även öka ditt intag av vatten. Om du däremot svettas ut mycket salt eller minskar på saltmängden, bör vätskan ökas tillsammans med mer salt alt. att saltintaget minskas för god balans.

Källa: NaturalNews

LÄS MER…

Tillskott av vitamin C och E kan förstärka behandling av Helicobacter pylori

2011 september > torsdag, september-29-2011

Tillskott med vitamin C och E kan öka utrotningen av Helicobacter pylori, visar ny studie. Studien innefattade 120 patienter  som alla led av positiv H. pylori, utan magsårs dyspepsi. Alla studiens testpersoner hade således en bakterierelaterad smitta med Helicobacter pylori som orsak.

Patienterna i grupp A fick en standardbehandling med lansoprazol (30 mg, två gånger dagligen), amoxicillin (1000 mg, två gånger dagligen) och klaritromycin (500 mg, två gånger dagligen) under 14 dagar, samt antioxidanttillskott av C-vitamin (500 mg, två gånger dagligen) och E-vitamin (200 IE, två gånger dagligen), i 30 dagar. Patienterna i grupp B fick endast standardbehandling i 14 dagar.

Studiens resultat visar att antioxidanter som vitamin C och vitamin E kan vara ett kraftfullt komplement till standardbehandling av Helicobacter pylori. De patienter som erhöll antioxidanttillskotten blev av med sin sjukom avsevärt mycket snabbare.

Reference:”Efficacy of vitamins supplementation to therapy on Helicobacter pylori eradication in patients with low antioxidant capacity,” Sezikli M, Cetinkaya ZA, et al, Clin Res Hepatol Gastroenterol. 2011 Aug 17, [Epub ahead of print]. (Address: Kocaeli Derince Education and Research Hospital, Gastroenterology, Kocaeli, Turkey. E-mail: zakkan2000@yahoo.com ).

LÄS MER…

Äldre pensionärer kan öka sitt immunförsvar med synbiotika, visar ny studie

2011 september > torsdag, september-29-2011

Probiotika, prebiotika och synbiotika kan förändra tarmmiljön och stimulera immunförsvaret hos äldre pensionärer, visar ny studie. Synbiotika kallas supplementering med både prebiotika och probiotika. Prebiotika förbereder miljön och gör den lämplig för probiotikan, dvs de bakterier som sedan skapar god tarmflora. En kombination av de båda är alltså oerhört kraftfullt. Eftersom stora delar av vårt immunförsvar sitter i tarmen, så är det otroligt viktigt med god tarmflora. Äldre människor får ofta sämre tarmflora, samtidigt som deras näringsupptag försämras.

Reference:”Gut microbiota of healthy elderly NSAID users is selectively modified with the administration of Lactobacillus acidophilus NCFM and lactitol,” Björklund M, Ouwehand AC, et al, Age (Dordr), 2011 Aug 19. [Epub ahead of print]. (Address: Danisco BioActives, Health and Nutrition, Sokeritehtaantie 20, 02460, Kantvik, Finland). 

LÄS MER…

Acetyl-L-karnitin kan förbättra kognitiva funktioner hos patienter med svår hepatisk encefalopati

2011 september > torsdag, september-29-2011

Behandling med acetyl-L-karnitin (ALC) visade signifikant förbättring av kognitiv funktion hos de patienter som led av kraftigt nedsatt encefalopati. I studien delog 61 patienter som alla led av gravt nedsatt encefalopati. Studien var en randomiserad, dubbelblind, placebo-kontrollerad studie, där .patienterna fick antingen 2 g ALC två gånger dagligen eller placebo. Studien genomfördes under 90 dagar.

Resultatet visade att 88 procent av de patienter som behandlades med ALC erhöll signiffikanta förbättringar, jämfört med 72 procent i kontrollgruppen.

Reference:”Acetyl-L-carnitine improves cognitive functions in severe hepatic encephalopathy: a randomized and controlled clinical trial,” Malaguarnera M, Vacante M,et al, Metab Brain Dis, 2011 Aug 26 [Epub ahead of print]. (Address: Research Center ”The Great Senescence”, University of Catania, Ospedale Cannizzaro, Viale Messina, 829 – 95125, Catania, Italy. E-mail: m.malaguarnera@email.it ).

LÄS MER…

Acetyl-L-karnitin kan förbättra hälsan och ge ökad livskvalitet hos patienter med hepatit C

2011 september > torsdag, september-29-2011

En ny studie visar att tillskott med acetyl-L-karnitin kan ge markanta fördelar hos de patienter som lider av kronisk hepatit. Sextio patienter med kronisk hepatit C fick genomgå behandling med pegylerat interferon-a 2b och ribavirin (RBV) eller Peg-IFN-a 2b tillsammans med ribavirin (RBV) och acetyl-L-karnitin (ALC). Studien utfördes under 12 månaders tid.

Resultatet visade att de patienter som behandlats med tillskott av acetyl-L-karnitin (ALC) i kombination med sin standardbehandling erhöll sänkta nivåer av leverskador och ökat virologiskt svar. De upplevde även bättre mentalt och fysiskt välbefinnande och förbättrad hälsorelaterad livskvalitet. Resultat tyder på att tillskott med acetyl-L-karnitin kan vara till stor nytta för att minska trötthet och förbättra livskvaliteten hos patienter med hepatit C.

Reference:”The Supplementation of Acetyl-l-Carnitine Decreases Fatigue and Increases Quality of Life in Patients with Hepatitis C Treated with Pegylated Interferon-a 2b Plus Ribavirin,” Malaguarnera M, Vacante M, et al, J Interferon Cytokine Res. 2011 Sep; 31(9): 653-9. (Address: Research Center ”The Great Senescence,” University of Catania , Catania, Italy. E-mail: malaguar@unict.it ).

LÄS MER…

Spädbarn med kort tarm och PNALD, kan erhålla nytta från fiskolja

2011 september > torsdag, september-29-2011

Fiskolja som tillskott kan vara en effektiv tilläggsbehandling för de spädbarn som lider av parenteral nutritionsassocierad leversjukdom (PNALD). Barn med PNALD har en kortare tarm och kostrelaterad leversjukdom. I studien deltog 6 barn som led av PNALD, och alla blev markant bättre i sin sjukdom.

Reference:”Enteral fish oil for treatment of parenteral nutrition-associated liver disease in six infants with short-bowel syndrome,” Tillman EM, Crill CM, et al, Pharmacotherapy 2011 May; 31(5): 503-9. (Address: Emma M. Tillman, Children’s Foundation Research Center, Le Bonheur Children’s Medical Center, 50 North Dunlap Street, Memphis, TN 38103, USA. E-mail: etillman@uthsc.edu ). 

LÄS MER…

Meridianmassage kan påverka barnets tillväxt positivt

2011 september > torsdag, september-29-2011

En ny studie visar att meridianmassage kan förbättra barnets tillväxt och välbefinnande. I studien fick 169 spädbarn antingen masserats med meridianmassage eller genom lätt beröringsmassage, ofta kallad taktil massage. Resultatet visar att meridianmassagen påverkade barnets hälsa och fysiska utveckling på ett mycket positivt sätt.

Reference:”Effects of Meridian Massage on physical growth and the infant’s health as perceived by his mother”, Cho KJ, Ji ES, Lee MH, Pediatr Int, 2011 Sep 14, [Epub ahead of print]. (Address: College of Nursing, University of Wisconsin-Milwaukee, USA).

LÄS MER…

Lignaner (enterolakton) kan minska risk för östrogenrelaterad cancer

2011 september > onsdag, september-28-2011

Lignaner har tidigare kopplats samman med östrogenrelaterade cancerformer, såsom postmenopausal bröstcancerrisk. Tidigare har studierna som bevisar lignanernas positiva inverkan varit få, men nu kommer flera studier som är seriösa och väl utförda.

Lignaner metaboliseras till enterolignans, som sedan absorberas och blir biotillgängliga för kroppen. I den nya studien medverkade 1140 postmenopausala patienter som alla led av bröstcancer, var i åldrarna 50 till 74 år och som diagnostiserats för sin cancer mellan 2002 och 2005.

Studien utfördes med hjälp av lokala befolkningsregister och dödsfall granskades av dödsattester. Information om återfall och sekundära tumörer verifierades av kliniska register och behandlande läkare.

Resultatet visade att de postmenopausal patienter med bröstcancer som hade höga serumnivåer av enterolakton hade ökad överlevnad. Detta visar att lignaner kan vara en viktig del vid behandling av östrogenrelaterade cancerformer.

Autor(en):Buck K, Vrieling A, Zaineddin AK, Becker S, Hüsing A, Kaaks R, Linseisen J, Flesch-Janys D, Chang-Claude J
Titel:Serum Enterolactone and Prognosis of Postmenopausal Breast Cancer.
Journal:J Clin Oncol. 2011 Sep 6; ; . Epub 2011 Sep 6. [Epub ahead of print]
Bezug:Katharina Buck, Alina Vrieling, Aida Karina Zaineddin, Susen Becker, Anika Hüsing, Rudolf Kaaks, and Jenny Chang-Claude, German Cancer Research Center, Heidelberg; Jakob Linseisen, Institute of Epidemiology, Helmholtz Center Munich, Neuherberg; and Dieter Flesch-Janys, Center for Experimental Medicine, University Medical Center Hamburg-Eppendorf, Hamburg, Germany.

LÄS MER…

Manodepressivitet kan bero på gen, kopplad till kalciumkanal i hjärnan

2011 september > onsdag, september-28-2011

Foskare vid Sahlgrenska akademin har identifierat en gen som anses ha en stark koppling till manodepressivitet. Sjukdomen beror till största delen på ärftliga faktorer och den nya upptäckten kan lösa delar av gåtan bakom dess genetiska koppling. Resultatet baseras på en studie utförd på 50 000 personer och visar att det finns en gen som kopplar till en kalciumkanal i hjärnan och som således kan spela en viktig roll vid uppkomst av bipolärt syndrom.

Källa: Sahlgrenska akademin

LÄS MER…

Förebygg cancer genom att minska inflammation, insulin och infektioner

2011 september > onsdag, september-28-2011

Detta tema har jag berört många gånger tidigare och främst det faktum att både cancer, fetma och diabetes är inflammationssjukdomar. Att dessa startar igång när en infektion uppstår, är vanligt och viktigt att ha i tankarna. Det är med anledning av att dessa sjukdomar uppstår från inflammation, som det i dagarna annonserades ut att inflammationshämmande värktabletter kan hämma utveckling av cancer. 

Både inflammationstillstånd, infektioner och för höga halter av insulin är viktiga faktorer som inverkar vid uppkomst av cancer. Oftast består en cancerdiagnos av dem alla tre, eftersom de triggar igång varandra. Genom att minska belastning via inflammation, infektion och genom att hålla insulinnivåerna i god balans, så minskar riskerna drastiskt för att utveckla cancer.

Inflammation kan orsaka cancer eftersom det genererar fria radikaler, oxidation, som skadar vårt DNA så att det skapar cellmutationer. Dessa cellmutationer startar igång en jäsning i cellen, som sedan hålls igång av koppar (som ingår i de små kärl som transporterar näring till cancertumören) och socker som fungerar som näring. Vid detta skede, eller om syretillförseln till cellen blir för dålig, så börjar cellen skapa ATP med hjälp av jäsningsprocessen, istället för med syre. Det innebär att det uppstår en försurning, brist på energi (eftersom en cancercell endast skapar 2 ATP) och ett behov efter socker/snabba kolhydrater.

Inflammation uppstår främst från raffinerat socker, pastöriserade mjölkprodukter, fleromättade oljor, för mycket mättade fetter, förkolnad eller bränd mat (ALE/AGE), överkokta och förädlade livsmedel, från GMO, bekämpningsmedel och artificiella livsmedelstillsatser som MSG. Även stress som minskar våra binjurars förmåga att producera koritsol, kommer i förlängningen att innebära ett inflammationstillstånd eftersom utmattade binjurar inte klarar av att producera det kortisol som kroppen använder för att väcka oss på morgonen och för att motverka inflammationstillstånd.

Även allergier kan orsaka inflammation, och då främst födoämnesallergener såsom jordnötter, soja och gluten men endast om personen är allergisk/överkänslig mot dessa. Samma gäller miljögifter, som kvicksilver, elektromagnetisk strålning och industriella kemikalier, som också kan orsaka inflammation som ger infektioner.

Att upprätthålla en diet fri från ovan nämnda allergener, kemikalier m.m. är viktigt, samtidigt som vi behöver fylla på med antioxidanter som motverkar oxidation, bra fetter som ger rätt balans och minskar omega 6. Vi behöver också ta omhand våra binjurar genom att inte stressa för mycket, genom att ha god återhämtning och sömn (för bildning av melatonin). Vi behöver tänka på att tugga vår mat noga och att äta i lugn och ro, så att vi har god matsmältning och minskar riskerna för inflammation i tarmen och/eller bakterieöverväxt eller candidaöverväxt.

Infektioner kan också leda till cancer eftersom kroppens svar på infektion är att skapa inflammation. Vissa typer av patogener kan också direkt orsaka cellmutationer, som tex humant papillom virus (HPV). Personer med kroniska infektioner, såsom borrelia, Epstein-Barr-och XMRV virus, candida och mögel, löper högre risk för att utveckla cancer än de personer som inte har sådana infektioner. Att behandla infektioner med antimikrobiella örter, homeopati och andra naturliga botemedel, samtidigt som man intar en låg-inflammatorisk kost kan minska de effekter som infektionen har på kroppen.

Slutligen, så kan även cancer utlösas av höga nivåer av insulin. Detta beror på att insulin är ett hormon som stimulerar celltillväxt och eftersom cancerceller har 6-10 gånger så många insulinreceptorer på ytan av cellmembranen som normala celler, så ökar dess tillväxt oerhört snabbt om vi äter mycket socker och har högt insulin.

Källa: NaturalNews
www.kolhydrater.org
www.kostkoll.se
www.allergi.biz

LÄS MER…

B-vitaminkomplex kan minska stress och depression vid arbetsrelaterad stress

2011 september > onsdag, september-28-2011

En ny studie har genomförts, där höga doser vitamin B-komplex sätts i samband med kronisk arbetsstress som ger försämrat humör och psykiska påfrestningar. Sextio deltagare fullföljde en 3-månaders, dubbelblind, randomiserad, placebokontrollerad studie som tog hänsyn personlighet, arbetspåfrestning, upplevt humör och ångest.

Den grupp som fick B-vitaminkomplex upplevde signifikant lägre känsla av förvirring och depression samt mindre nedslagen humör.  Studien visar således att B-vitaminkomplex kan förbättra och minska påverkan vid arbetsrelaterad stress.

Stough C, Scholey A, Lloyd J, Spong J, Myers S, Downey LA.
Källa: Centret för mänskliga psykofarmakologi, Swinburne University of Technology, hagtorn, Victoria, Australien, Statens komplementär medicin (NICM), Australien.
Stough C, Scholey A, Lloyd J, Spong J, Myers S, Downey LA.
Centre for Human Psychopharmacology, Swinburne University of Technology, Hawthorn, Victoria, Australia; The National Institute of Complementary Medicine (NICM), Australia. Källa:
www.medaus.com

LÄS MER…

Naturliga metoder för att förebygga och behandla njursten

2011 september > onsdag, september-28-2011

Njursten består av kalcium, urinsyra eller aminosyran cystein. Detta för att förändringar i kosten, också kan minska riskerna för njurstensbildning. En diet som är försurande kommer automatiskt att skapa den miljö som njurstenar trivs i och bildas i, medan en basisk kosthållning gör det motsatta. Läsk, kaffe, alkohol, högt intag av försurande rött kött, produkter som innehåller majssirap m.m. är försurande. Även stress och högt antal träningstimmar är försurande och kräver basisk kost, i samband med återhämtning, antioxidanter och god sömn (för melatoninproduktion).

Vissa frukter och grönsaker har en mer basisk effekt, medan andra är mer sura. Det är dock inte alla hälsosamma livsmedel som passar för de som har ökade risker för njursten. Livsmedel som rabarber, spenat, gröna betor, ängssyra, grönt te och choklad kan bidra till njursten, eftersom de innehåller höga halter av oxalsyra.

För att motverka njursten, så bör du minska ner på försurande produkter och råvaror med oxalsyra. Drick mycket rent vatten och tänk på att inte springa på toaletten för ofta.

Symtom på njursten kan vara illamående och kräkningar, smärta i nedre ryggen och / eller buken och blod i urinen. Det finns naturliga huskurer som kan lösa upp njurstenar, som kan hjälpa kroppen att eliminera stenarna snabbare och som kan minska den smärta som uppstår i samband med njursten.

Ett naturläkemedel som ofta används är baserat på älgört, Sarsaparilla, joe-Pye och groblad som hjälper till att eliminera överskottet på urinsyra från njurarna. Flera vetenskapliga studier har verifierat verkan från gullris, johannesört, småborre, åkerfräken, nässlor, rölleka m.m.

Källa: NaturalNews

LÄS MER…

Spirulina, alger rika på protein, B12 och järn

2011 september > onsdag, september-28-2011

Många vegetarianer kan ha brist på B12, protein och järn, vilket gör alger till en ypperlig näringskälla. Spirulina, chlorella, wakamealger, aramealger, dulsealger m.fl. är bara några exempel på alla de algsorter som finns som komplement till den dagliga kosten.  

Spirulina är en blågrön alg som har använts sedan 1600-talet, främst av aztekerna och nordafrikanerna. 1969 började Spirulina att tillhandahållas i Frankrike, följt av Japan, Thailand, Kalifornien och Hawaii.

Spirulina växer främst i sötvattenssjöar och trivs i mycket varmt vatten (85-112 grader Fahrenheit). Namnet spirulina kommer från dess form, eftersom den bildar virvlade, mikroskopiska trådar. Det finns över fyrtio tusen olika varianter av spirulina.

Algerna innehåller mellan 60-70 procent protein, vilket är ett högre proteininnehåll än både kött och soja. Liknande egenskaper finns hos olika grässorter, som korngräs, vetegräs och råggräs, där blasten är oerhört näringsrik och rik på protein. Spirulina innehåller även alla de essentiella aminosyror som är nödvändiga för oss, vilket gör det till ett komplett protein. Det är ju trots allt från algerna som fisken får sin näring.

Spirulina innehåller en stor mängd vitamin B12, är mycket rik på järn samt mindre halter av kalcium, magnesium och vitamin A, B, C, D och E. På grund av dess förmåga att motstå höga temperaturer, är det möjligt att behålla dess näringsvärde under bearbetning och lagring vilket få livsmedel klarar. Många andra vegetabiliska livsmedel försämras vid dessa temperaturer. Spirulina innehåller endast 3,9 kalorier per gram, vilket gör det till ett oerhört näringstätt men kalorisnålt alternativ.

Spirulina kan balansera blodsockret hos diabetiker och kan också minska sötsug och hunger i och med det höga proteininnehållet. Samtidigt är inte Spirulina försurande som många andra proteinkällor är, som exempelvis rött kött och mejeriprodukter. Den mättande effekten och det höga näringsinnehållet gör det till ett utmärkt alternativ vid viktminskning.

Andra områden som Spirulina används inom är för att motverka fetma, ADHD, hösnuva, stress, ångest, trötthet, depression och premenstruella syndrom. Det kan också hjälpa vid alkoholism, herpes, artrit och cancer. Så lite som 2-3 gram per dag kan ha stora hälsofördelar och det också god tillförsel av bra fettsyror. Alla former av alger är dessutom avgiftande och kan användas som detoxande alternativ. Där är chlorella snäppet verksammare, eftersom det hjälper gifterna att släppa från gallan längre ner i tarmen, innan gallan återabsorberas.

Gravida och ammande kvinnor bör rådgöra med sin läkare innan hon inför spirulina i sin kost. Detta beror på att spirulina är oerhört avgiftande, vilket gör att gifter frisätts i kroppen och kan gå över till barnet.  Spirulina bör inte heller användas av de som lider av autoimmuna sjukdomar som multipel skleros (MS), lupus, reumatoid artrit (RA) och pemfigus vulgaris, eftersom det kan öka immunförsvarets effektivitet.

Vid autoimmun sjukdom är det bättre att öka binjurarnas förmåga att producera kroppseget kortisol, än att stärka immunförsvaret. Man kan dock understödja och stötta immunförsvaret genom att tillföra immunmodulatorer som tex vitamin D. Alla de som har fenylketonuri, en metabolisk sjukdom där kroppen inte kan metabolisera fenylalanin, bör undvika spirulina eftersom det innehåller fenylalanin och kan göra Fenylketonuri värre.

Källa: NaturalNews
www.kosttillskott-guiden.net
www.smoothie-recept.se
www.allergi.biz
www.friskabarn.se
www.kostkoll.se
www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info  

LÄS MER…

Låga D-vitaminnivåer kan skada våra lungor och utlösa svår astma (STRA = terapiresisten astma)

2011 september > onsdag, september-28-2011

Bristande nivåer av D-vitamin kan orsaka strukturella förändringar i luftvägarna hos barn, då särskilt svåra typer av astma. Informationen kommer från en ny studie som utförts i London och som visar att  barn med terapiresistent astma (STRA) också har lägre nivåer av D-vitamin. Resultatet publicerades nyligen i American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Mer om D-vitamin: www.d-vtamin.biz
Mer om astma: www.astma.biz eller www.allergi-guiden.se

Source: American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine
Published online ahead of print, doi:10.1164/rccm.201107-1239OC
“Relationship Between Serum Vitamin D, Disease Severity and Airway Remodeling in Children with Asthma”
Authors: A. Gupta, A. Sjoukes, D. Richards, W. Banya, C. Hawrylowicz, A. Bush, S. Saglani

LÄS MER…

1 2 6
84 st på 6 sidor
FörstaSista