Inflammationer i hjärnan kan vara orsaken till självmordsförsök och depression

2011 april > lördag, april-30-2011

Depression och självmordsförsök kan bero på inflammationer i hjärnan, enligt en ny studie utförd av Lundaforskare. Studierna har genomförts på ryggmärgsvätskan hos patienter som har försökt ta sitt liv. En kommande studie utförd på självmordsbenägna patienter ska påbörjas, där de behandlas med antiinflammatoriska mediciner istället för antidepressiv medicinering.

Forskare i Lund har sett att signalsubstansen interleukin-6 (IL-6), som ökar vid inflammationer, finns i högre koncentration hos de patienter som försöker ta sitt liv, än hos de personer som är friska. Speciellt höga halter såg man hos dem som hade gjort våldsamma självmordsförsök.

Även personer med depression har högre nivåer av interleukin-6, vilket dessutom styr svårighetsgraden vid depression. Vad som orsakar inflammationen är inte ännu känt. men en tänkbar förklaring är att stresshormoner sätter igång inflammation i kroppen. Studien kan innebära en möjlighet att medicinera patienter med antiinflammatoriska mediciner som Ipren eller Celebra istället för med antidepressiva läkemedel. Studien publiceras i dagarna i tidskriften Biological Psychiatry.

Läs hela artikeln: Sydsvenskan

LÄS MER…

Ökad benhälsa med mindre mjölkprodukter och ökat intag av vitamin D, vitamin K, magnesium, bor och kalcium

2011 april > lördag, april-30-2011

Vår benhälsa blir allt sämre och Amerikanska Surgeon General’s Office hävdade nyligen att mer än hälften av alla amerikaner som är över 50 år, kommer att befinna sig i riskzonen för benskörhet eller osteoporos, år 2020. Många tror att lösningen är att dricka mjölk, vilket är helt tokigt.

Visst kan rå mjölk vara bra rent näringsmässigt men dagens pastöriserade och homogeniserade mjölk är långt ifrån hälsosam. När man tar bort fettet i mjölken, tar man även bort enzymet laktas, vilket innebär att kroppe inte kan bryta ner laktosen i mjölken (mjölksockret). Vi ska egentligen ha lite laktas i tarmen som hjälper till vid nedbrytningen, men det förutsatt att vi har en god tarmflora, vilket merparten av dagens människor inte har.

Att proteinerna dessutom förstörs under homogeniseringen och att mjölkproteiner ofta framkallar överkänslighet (IgG eller IgA-reaktion) på slemhinnorna är ytterligare två anledningar till att undvika mjölkprodukter.

Mjölk, som ett animaliskt protein, försurar dessutom kroppens pH, och för att basa upp sig får kroppen lov att använda det kalcim som redan finns inlagrat i ben. En sur kropp från mjölkprotein (och källor som tex socker och vete) ger alltså kalciumbrist som då även ger benskörhet.

En studie utförd av Columbia University College visade att benen i kroppen även influenser energiproduktionen och regleringen, samt lagring av fett. Skelettet är således inte bara viktig för rörelse och skydd av organen utan även en viktig endokrin modulator, som påverkar en rad olika endokrina funktioner, såsom insulinkänslighet, aptit och fertilitet.

För att få starka ben krävs bor, magnesium och kalcium. Merparten av dagens befolkning har brist på magnesium, vilket ger försämrat upptag av kalcium. Även våra brister på D-vitamin här uppe i det mörka Sverige, ger brist på kalcium då D-vitaminbrist gör att tarmen minskar sitt upptag av kalcium.

Vitamin D har som ansvar att absorbera kalcium, så om du har brist på vitamin D, spelar det ingen roll hur mycket kalcium du äter. Kalcium som finns i mjölken tas upp till väldigt liten del av kroppen, både p.g.a magnesiumbristen och på att det är ett syntetiskt mineral som tillsats. D-vitamin får du främst från solen mellan april och oktober. Under sen höst, vinter och tidig vår bör du alltid komplettera med D-vitamin som kosttillskott.

Vitamin K har också en stor roll vid benhälsa, eftersom den är en transportör av kalcium. För att kalcium ska absorberas, måste osteocalcin vara ”aktiverad” under en process som kallas för gamma-karboxylering. Vitamin K underlättar osteocalcinproduktionen, ankringen av kalciummolekyler och ser till att hålla kalcium på plats i benet. Vitamin K kan sedan konvertera osteocalcin till dess aktiva, benuppbyggande form.

Bra källor för vitamin K, bor, magnesium och kalcium är gröna grönsaker. Komplettera med mycket fet fisk och kantareller, så har du gott om D-vitamin. Och glöm inte att vistas i solen minst 20-30 minuterm mitt på dagen när solens strålar står som högst. Smörj inte in dig under denna tiden eftersom det påverkar omvandlingen av D-vitamin i huden.

Källa:

www.kostkoll.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.vitaminochmineral.se
www.zarahssida.se
www.naturalnews.com

LÄS MER…

Naturligt progesteron minskar antalet för tidiga födslar med hälften, visar ny studie

2011 april > lördag, april-30-2011

En ny studie publicerad i tidskriften Ultrasound, obstetric and gynekology visar att naturligt progesteron som ges till vissa grupper av gravida kvinnor minskar för tidigt födelsetal med så mycket som 50 procent. Gravida kvinnor med vissa medicinska tillstånd kan ha brist på progesteron, vilket är ett viktigt hormon som behövs under graviditeten för att barnets ska utvecklas på rätt sätt. Genom att komplettera med progesterongel, kan dessa kvinnor få en hälsosam graviditet, med friska barn.

Förutom att minska den totala frekvensen av prematura födslar, så kan progesterongelen också reducera respiratory distress syndrome (RDS), en andningssjukdom som kopplas till för tidigt födda barn. Både kvinnorna själva och barnen upplever mindre fall av RDS som ett resultat av progesteronbehandlingen. De Spädbarn vars mödrar har inte fick progesteron under graviditeten, löpte nästan tre gånger större risk för att utveckla RDS än de barn från mödrar som fick hormonerna.

Källa:NaturalNews

LÄS MER…

Omega-3 minskar riskerna för hjärtsjukdom genom minskade nivåer av homocystein

2011 april > lördag, april-30-2011

Tillskott av omega-3-fettsyror minskar nivåerna av den aminosyra som kallas för homocystein. Aminosyran homocystein är sedan länge förknippad med hjärtsjukdom och demens och detta stödjs av en ny metaanalys. Tillskott på 0.2 till 0.6 gram omega per dag räckte för att hålla homocysteinvärdet lågt i blodet.

Höga nivåer av aminosyran hyperhomocysteinemi är en markör för hjärtsjukdom och det anses även vara en riskfaktor för aterosklerotisk sjukdom, vilket bidrar till ökad risk för hjärtinfarkt. Anledningen till att man kom på detta var p.g.a. barn som led av sjukdomen homocystinuri, en sällsynt genetisk sjukdom som orsakar extremt förhöjda homocystein, hade ökade risker för hjärt-kärlsjukdom. Utifrån detta skapades hypotesen att tillskott med B-vitamin kan minska blodets homocystein och på så sätt även minska riskerna för hjärtsjukdom.

Kopplingen mellan homocystein och hjärtsjukdom uppmärksammades nyligen när en metaanalys genomfördes på åtta folsyrastudier. Studien omfattade 37.485 deltagare och visade att risker för allvarliga vaskulära komplikationer, cancer eller dödsfall minskade vid en sänkning av homocystein med 25 procent (Archives of Internal Medicine, Vol. 170, s. 1622-1631).

Anledningen till att omega-3 fettsyror påverkar homocystein tros bero på att det finns ett samband med det B-vitamin-beroende enzym som kallas cystationin-gamma-lyase (CSE). Data från olika djur och in vitro-studier tyder på att omega-3 kan påverka gener som ansvarar för ASM aktivitet dvs: CSE katalyserar omvandlingen av cystationin (fungerar som en intermediär i omvandling av homocystein till cystein).

Source: Nutrition
Published online ahead of print, doi: 10.1016/j.nut.2010.12.011
“High consumption of omega-3 polyunsaturated fatty acids decrease plasma homocysteine: A meta-analysis of randomized, placebo-controlled trials “
Authors: T. Huang, J. Zheng, Y. Chen, B. Yang, M.L. Wahlqvist, D. Li

LÄS MER…

ACO´s D-droppar innehåller det allergiframkallande och misstänkt cancerframkallande ämnet butylhydroxianisol

2011 april > lördag, april-30-2011

ACOs D-droppar som ma får från BVC innehåller ett konserveringsmedel som heter butylhydroxianisol när jag väl började läsa om vad det har för orsaker i kroppen, så blev jag alldeles förfärad. Med på listan över toxikologisk information står att läsa att ämnet är misstänkt cancerframkallande för människor, att det kan ge hud- och ögonirritation samt allergi och överkänslighet. Och det ger vi till våra barn..? Apoteket borde skämmas över att de säljer sådant till små barn…!

Läs toxikologiska redovisningen för butylhydroxianisol: Fishersci

Mer om D-vitamin: www.d-vitamin.biz

LÄS MER…

Biologiska tandläkare: Tandlagningsmaterial för minskad förgiftning och allergi

2011 april > fredag, april-29-2011

Det är många som mailar mig ang tandlagningsmaterial eftersom jag skrivit mycket om kemikalier och främst om tungmetaller och sanering av amalgam (kvicksilver). Vid sanering bör du alltid vända dig till en biologisk tandläkare, eftersom de har kunskap om hur du kan skydda din hjärna från kvicksilverångor med exempelvis aktivt kol. 

Om du ska laga en tand, så är det klokt att uppsöka en biologisk tandläkare som testar ut vilka material som just du tål bäst. Då alla människor är biokemiskt olika, så det kan variera från person till person. När man testar olika tandlagningsmaterial, sätter man dem mot huden i munnen och ser om det uppkommer reaktioner. Ibland opererar man även in material som får sitta ett par veckor, för att se reaktionen. Detta kan vara ett bra alternativ för de som är väldigt känsliga.

LÄS MER…

Maltodextriner kan minska blodfetter med 50 procent, visar ny studie

2011 april > fredag, april-29-2011

Tillägg av maltodextriner i kaloririka livsmedel kan minska fetthalten med upp till 50 procent, utan att förändra viktiga egenskaper i livsmedlets fasthet, visar ny forskning.

Maltodextriner som blandas med vegetabiliska oljor kan minska fetthalterna med så mycket som hälften, visar studien som nyligen publicerades i Journal of Texture Studies.

Source: Journal of Texture Studies
Published online ahead of print, doi: 10.1111/j.1745-4603.2011.00302.x
“The impact of maltodextrin-based fat mimetics on theological and textural characteristics of edible vegetable fat”
Authors: M. Hadnadev, L. Dokic, T.D. Hadnadev, B. Pajin, V. Krstonosic

LÄS MER…

Receptbelagda läkemedlet Antacida kan orsaka svår magnesiumbrist

2011 april > fredag, april-29-2011

Antacida är ett mycket vanligt receptbelagt läkemedel, som skrivs ut vid tillfällig halsbränna och som endast får intas under korta perioder. Antacida binder (neutraliserar) saltsyra som ingår i magsäckens magsaft. En del människors går på dessa mediciner på vardaglig basis i åratal och även om dessa läkemedel i allmänhet anses vara säkra och effektiva, så kan långvarig användning ge svåra magnesiumbrister, med kramper och dödlig arytmier som följd.

Människor över hela världen överdoserar receptbelagda antacida-läkemedel som protonpumpshämmare eller PPI’s. De tar dem under för lång tid och hämmar då saltsyraproduktionen så att deras matsmältning blir avsevärt mycket sämre, samtidigt som stora magnesiumbrister uppstår.

Eftersom magnesium är integrerad i absorption och användning av kalcium, så är det sannolikt den koppling som ger upphov till högre frekvens av osteoporos och höftfrakturer hos de kvinnor som använder ovan nämnda läkemedel under lång tid.

Källa: NaturalNews

LÄS MER…

Bekämpa inflammationsrelaterade sjukdomar som cancer, hjärtsjukdomar, Alzheimers `s sjukdom och fetma med Curcumin (gurkmeja)

2011 april > fredag, april-29-2011

Jag har skrivit oerhört mycket om Curcumin och dess goda antiinflammatoriska egenskaper. Curcumin är den gula beståndsdelen i curry och gurkmeja och dess fantastiska förmåga att bekämpa sjukdomar, stödjs av ett stort antal studier. 
 
Curcumin och inflammationssjukdomar

Curcumin har visat sig besitta fantastiska egenskaper genom att dramatiskt minska riskerna för cancer, hjärtsjukdomar och Alzheimers `s sjukdom. Anledningen är främst att den har en antiinflammatorisk påverkan som motverkar de sjukdomar som uppstår p.g.a. ett inflammationstillstånd. Curcumin kan dessutom påverka vår inlagring av kroppsfett genom att ändra vår fettomsättning.

Antioxidantrik och inflammationshämmande Curcumin

Curcumin består av naturliga polyfenoler, som är kraftiga antioxidanter med anti-inflammatoriska egenskaper.  Curcumin har visat sig vara ett kraftfullt verktyg i kampen mot cancer, eftersom det hjälper till att återställa immunsystemets funktioner som försvagas efter årtionden av dålig kost och miljöfaktorer.

Stärk immunförsvaret med Curcumin

Curcumin arbetar för att stärka immunförsvaret genom att återställa funktionen av de viktiga immunceller som kallas för CD4 och CD8 T-celler. Enligt en studie publicerad i The Journal of Biological Chemistry, kan curcumin öka produktionen av proteiner som behövs för immuncellsspridning och samtidigt minska utveckling av de proteiner som förstör immuncellerna.

Curcumin och blodpropp

Curcumin påverkar uppkomst av farligt  plack i kärlen genom att sänka nivåerna av systemisk inflammation. Detta reglerar uttrycken i våra gener genom att inhibera frisättning av kemiska budbärare i kroppen som svarar på stress, dålig kost och vår miljö. Resultatet av en studie som släpptes i The Journal of Cardiovascular Medicine visar att curcumin förhindrar blodplättarnas koagulering vilket som kan leda till en livshotande blodpropp.

Curcumin och Azlheimers

Forskare har noterat att förekomst av Alzheimers `s sjukdom bland äldreminskar om de äter daglig krydda med curry.  Curcumin uppvisar starka antioxidativa egenskaper och är känd för att passera den viktiga blod-hjärnbarriären, där den agerar för att minska ansamlingen av skadligt plack. Genom att hämma amyloida plack i synapsen där elektriska impulser får kontakt med olika delar av hjärnan, så bevaras minnet och symptomen minimeras eller elimineras.

Minska i vikt med Curcumin

Curcumin hjälper till att förebygga fetma och bistår vid naturlig viktminskning på grund av dess förmåga att hämma bildning  av nya blodkärl vid bildning av nya fettceller. Polyfenolerna påverkar också hur kroppen reglerar triglycerider (blodfetter) som sedan lagras som fett eller förbränns som energi. En studie som publicerades i The Journal of Nutrition visar att curcumin förhindrar ansamling av triglycerider i blodet och minskar ämnesomsättningens fettlagring.

Källa:
www.viktminskningstips.net
www.kostillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.naturalnews.com

LÄS MER…

Endast vissa betaglukaner kan aktivera immunförsvars receptor Dectin-1…!

2011 april > fredag, april-29-2011

Betaglukan har förmågan att modulera immunförsvaret, men ny forskning visar att denna egenskap är relaterad till en särskild form av beta-glukan, och att inte alla betaglukaner har samma förmåner. Studien publicerades nyligen i tidsskriften Nature och utfördes av Cedars-Sinai Medical Center i LA.

Studien visar att storleken och den molekylära strukturen i betaglukanerna är avgörande för dess förmåga att binda till immunsystemets receptorer. På så sätt kan endast vissa betaglukaner skapa den efterföljande påverkan som sker på immunförsvaret.

Studien har baserats på en av immunsystemets receptorer som kallas för Dectin-1. Det är denna receptor som kan skilja på direkt mikrobiell kontakt och upptäckt av mikrober på avstånd, vilket är en oerhört viktig skillnad som möjliggör att vi effektivt kan döda mikrobiella angrepp.

När Dectin-1 utsätts för en mängd betaglukaner, konstaterades att endast specifika betaglukaner kan binda till receptorn och aktivera den. Det är alltså inte alla betaglukaner som kan påverka receptorn på detta sätt.

Source: Nature
Volume 472, Pages 471–475, doi:10.1038/nature10071
“Activation of the innate immune receptor Dectin-1 upon formation of a ‘phagocytic synapse’”
Authors: H.S. Goodridge, C.N. Reyes, C.A. Becker, T.R. Katsumoto, J. Ma, A.J. Wolf, N. Bose, A.S. H. Chan, A.S. Magee, M.E. Danielson, A. Weiss, J.P. Vasilakos, D.M. Underhill

LÄS MER…

Cayennepeppar kan minska aptiten, visar ny studien

2011 april > fredag, april-29-2011

Det har länge diskuterats om cayennepeppar kan öka förbränningen, vilket stämmer till viss del. Det är dock ytterst lite, så det påverkar sannolikt inte vikten märkbart om det inte kombineras med flertalet andra livsstilsförändringar. Ny forskning visar dock att cayenne kan bränna kalorier och minska aptiten, särskilt hos de personer som inte regelbundet äter kryddstark mat.

Studien utfördes av Purdue University och visar att  capsaicin, den förening som gör chilin så smakrik, minskar hungern och ökar energiförbrukningen. Capsaicin sätter igång förbräninngen och vår blodcirkulation eftersom vår temperatur ökar när vi äter kryddstark mat. Studien publicerades i tidsskriften fysiology och behaviour.

Source: Physiology & Behavior
102 (2011) pp. 251-258
“The effects of hedonically acceptable red pepper doses on thermogenesis and appetite” Authors: Mary-Jon Ludy and Richard D. Mattes

LÄS MER…

Brist på D-vitamin, magnesium, bor och kalcium ger försämrad benhälsa och benskörhet..!

2011 april > fredag, april-29-2011

Många amerikaner når inte upp till rekommenderade nivåer av kalciumintag, visar ny forskning. Brist på kalcium, tillsammans med för lite bor, magnesium och D-vitamin, ger försämrad benhälsa och risk för benskörhet. Studien publicerades i Journal of American Dietetic Association och analyserade data från över 9000 amerikanska människor.

Ny forskning som publicerats i British Medical Journal kopplar dessutom kalciumtillskott till ökade risker för hjärt-kärlsjukdom inkluderat hjärtinfarkt och stroke.  Här kan även magnesium spela stor roll eftersom magnesiumbrist gör att hjärta och kärl har svårt att slappna av.

Samma krampaktiga ohälsosamma effekt och minskade avslappning kan uppstå vid magnesiumbrist, eftersom magnesium är vår ”avslappningsmineral”. Den sistnämnda studien var en metaanalys baserad på 29.000 personer.

Source: Journal of the American Dietetic Association
Volume 111, Issue 5, Pages 687-695, doi: 10.1016/j.jada.2011.02.014
“Calcium Intake in the United States from Dietary and Supplemental Sources across Adult Age Groups: New Estimates from the National Health and Nutrition Examination Survey 2003-2006”
Authors: K.M. Mangano, S.J. Walsh, K.L. Insogna, A.M. Kenny, J.E. Kerstetter

LÄS MER…

Läkemedelsindustrin vill sälja… helst till så många som möjligt och så länge som möjligt..!

2011 april > fredag, april-29-2011

Läkemedelsindustrin vill sälja tabletter i alla dess former. Helst till så många som möjligt, så länge som möjligt. Och vi konsumenter… Vi bara stoppar i oss utan att ifrågasätta…

Igår hade DN en ledare som var så fantastisk, så man nästan blir tårögd av lycka. Som journalist värmer det oerhört att se att en så seriös tidning faktiskt vågar stå emot de stora pamparna.

DN skriver om det stora och mäktiga företaget Pfizer, som saluför blodfettssänkaren och försäljningssuccén Lipitor. Att dessa mediciner gör 20 procent av de manliga hjärtpatienterna impotenta (på grund av lågt Q10 i hjärnan) reagerar inte många på, men då vet de sannolikt inte att det är samma bolag som tillhandahåller potensstärkaren Viagra.

Läs hela ledarartikeln: DN

LÄS MER…

1 2 12
169 st på 12 sidor
FörstaSista