Smoothies kan ge högre biotillgänglighet och större cancerskydd, enligt ny studie

2010 november > måndag, november-29-2010

Konsumtion av äpplesmoothies kan öka biotillgängligheten av polyfenoler i tjocktarmen, jämfört med om du dricker en vanlig juice. Utifrån det så ger den också bättre skydd mot både kroniska sjukdomar och cancer.

Studien publicerades nyligen i Molecular Nutrition & Food Research och visar att den högre mängd biotillgängligt polyfenoler som tillförs tarmen från en smoothie är långt mycket högre än från te x äppeljuice eller cider.

En riktigt härlig smoothie, centrifugerad på ekologiska äpplen har dessutom högt innehåll av vitaminer, mineraler förutom de sekundära växtämnen (polyfenoler) som lyfts fram i studien. Polyfenoler är kända för att ge antioxidativa effekter och på så sätt hämma inflammationer.

Source: Molecular Nutrition & Food Research
Published online ahead of print, doi: 10.1002/mnfr.201000252
“Colonic availability of polyphenols and D-(−)-quinic acid after apple smoothie consumption”
Authors: S. Hagl, H. Deusser, B. Soyalan, C. Janzowski, F. Will, H. Dietrich, et al.

LÄS MER…

Magnesium ger minskad risk för plötslig hjärtsvikt hos kvinnor

2010 november > måndag, november-29-2010

En ny Harvardstudie visar att ett ökad intag av magnesiumrika livsmedel är förknippade med minskade risker för plötslig hjärtdöd.  Forskningen presenterades nyligen i American Journal of Clinical Nutrition och utfördes av Brigham and Women’s Hospital och Harvard Medical School.

Den högsta intaget av magnesium associerades med en 37-procentig minskning av riskerna för plötslig hjärtdöd jämfört med det intag som var det lägsta genomsnittliga.

Magnesium hittar du främst i gröna saker såsom, bladgrönsaker, kött, stärkelse, spannmål, nötter och mjölk. Tidigare kostundersökningar visar att en stor del av vuxna inte uppfyller RDI för magnesium samtidigt som man inte får glömma att magnesium förbrukas snabbt om man stressar.

För att ta upp kalcium behövs även magnesium, vilket gör det till ett livsviktigt mineral på flera olika sätt. Magnesium styr mycket av kroppens avslappning och således även när det handlar om hjärtat.

Source: American Journal of Clinical Nutrition
Published online ahead of print, doi: 10.3945/​ajcn.110.002253
“Plasma and dietary magnesium and risk of sudden cardiac death in women”
Authors: S.E. Chiuve, E.C. Korngold, J.L. Januzzi Jr, M.L. Gantzer, C.M. Albert

LÄS MER…

Malou von Sivers… Missa inte ”Efter tio” med alternativmedicin i fokus

2010 november > måndag, november-29-2010

Missa inte morgondagens Efter tio med Malou, där en av mina fantastiska kollegor Johanna Falk finns med och talar om varför vi är så trötta och varför det är så svårt att få hjälp inom den traditionella vården.

Idag var dessutom ett toppenbra inslag om kinesiologi på Efter tio. Det var den fantastiska Ulf Kilman (som jag skrivit om mycket tidigare), som deltog tillsammans med Lars Frölander. Lasse har ju fått otroligt mycket hjälp av Ulf, främst efter år av klorallergi, som inte direkt fungerar ihop med ett liv som proffssimmare.

Kolla gärna på programmen på TV 4 eller se programmet med Johanna imorgon.

LÄS MER…

Alfakaroten i morötter och pumpa kan minska riskerna att dö i förtid med hela 39%

2010 november > måndag, november-29-2010

Ni har väl inte missat att ämnet alfakaroten kan minska riskerna att dö i förtid, med hela 39%. Studien som har genomfört, visar att alfakaroten, som finns rikligt i pumpa och morötter, kanske till och med är viktigare än betakaroten.

Enligt forskarna så kan Alfakaroten förklara varför vissa frukter och grönsaker men inte vissa vitaminpiller kan skydda mot sjukdomar. Alfakaroten är lika vanligt i grönsaker som betakaroten och de samverkar tillsammans i livsmedel som tex pumpa och morötter.

Studien är genomförd av Center for disease control and prevention, CDC, i Atlanta och presenterades nyligen i Archives of internal medicine. 15 318 vuxna amerikaner har ingått i studien som pågått sedan slutet på 1980-talet.

Läs hela artiklen i SvD: Alfakaroten

LÄS MER…

Låga D-vitaminnivåer kopplade till ökad risker för depression

2010 november > fredag, november-26-2010

Sannolikheten för att drabbas av depression ökar signifikant hos de människor som lider av bristfälliga nivåer av vitamin D. Detta visar en ny studie från US National Health and Nutrition Examination Survey.

Enligt studien har personer med D-vitaminbrist hela 85 procents ökad risk att falla ner i depression, jämfört med de personer som har tillräckliga nivåer. Resultatet publicerades nyligen i International Archives of Medicine och utfördes av forskare från Georgia State University.

Source: International Archives of Medicine
2010, 3:29 doi:10.1186/1755-7682-3-29
“Serum vitamin D concentrations are related to depression in young adult US population: the Third National Health and Nutrition Examination Survey”
Authors: V. Ganji, C. Milone, M.M. Cody, F. McCarthy, Y.T. Wang

LÄS MER…

Kanel kan förbättra blodtryck och blodsockret vid typ-2 diabetes

2010 november > fredag, november-26-2010

En daglig dos på två gram kanel i 12 veckor kan förbättra blodtrycket och blodsockret markant hos personer med typ 2-diabetes. Detta visar ny forskning från Imperial College i London.

Forskningen baseras på en randomiserad, placebokontrollerad, dubbelblind klinisk prövning som visar att kryddan kan anses som ett intressant komplement till de konventionella läkemedel som används i dagens diabetesvård. Studien publicerades nyligen i tidsskriften Diabetic Medicine.

Ang blodsockret, så noterade forskarna en minskning av nivåerna av glukosylerat hemoglobin som används för att mäta blodsocker, detta under 12 veckor. Minskningen låg från 8,22 till 7,86 procent i den grupp som fick kanel som tillskott, jämfört med placebogruppen som ökade från 8,55 till 8,68 procent.

Source: Diabetic Medicine
Published online ahead of print, doi: 10.1111/j.1464-5491.2010.03079
“Glycated haemoglobin and blood pressure-lowering effect of cinnamon in multi-ethnic Type 2 diabetic patients in the UK: a randomized, placebo-controlled, double-blind clinical trial”
Authors: R. Akilen, A. Tsiami, D. Devendra, N. Robinson

LÄS MER…

Polyfenolrikt tångextrakt kan förbättra diabetesymtom

2010 november > torsdag, november-25-2010

Polyfenolrikt extrakt från ätliga alger kan minska symtom vid diabetes, då tången har en förmåga att hämma vissa matsmältningsenzymer. Denna nya forskning publicerades nyligen i tidsskriften Foodchemistry. 

Extrakt från fyra arter av vanligt förekommande ätliga alger visade sig ha kapacitet att hämma matsmältningsenzymer som gynnar diabetessjukdomen. Extraktet påvisades även det kan hämma tjocktarmscancer. Forskningen utfördes av University of Abertay Dundee.

Ätbara marina makroalger som t.ex. sjögräs utgör en viktig del av kosten i många länder främst i Fjärran Östern, men är mindre kända i västvärlden. Alger innehåller höga halter av kostfiber (lösliga fibrer som alginat) och kan på så sätt minska hungern och förbättra mag- och tarmkanalen.

Högre fiberintag minskar dessutom kroppens glukosupptag, vilket är gynnsamt just vid diabetes. Utöver det så verkar de som prebiotika i tarmen och håller tarmfloran i god balans.

Source: Food Chemistry
Published online ahead of print, doi: 10.1016/j.foodchem.2010.11.111
“Anti-proliferative and potential anti-diabetic effects of phenolic-rich extracts from edible marine algae”
Authors: F. Nwosu, J. Morris, V.A. Lund, D. Stewart, H.A. Ross, G.J. McDougall

LÄS MER…

Ny RAW FOOD-shop på nätet, med helt ekologiska, naturliga produkter med RAW FOOD- och levande föda-kvalité

2010 november > onsdag, november-24-2010

Jag är helt lyrisk över att Holistic har lanserat raw food-produkter och levande föda-produkter i sitt sortiment. Utbudet skall blir på så mycket som 120 artiklar inom RAW FOOD och levande föda. Så nu kan alla beställa bra, naturliga råvaror i bästa RAW FOOD-kvalité, endast genom att gå in på deras webbshop. 

Redan idag finns RAW FOOD kakaobönor, ekologisk och helt naturlig kokosolja, RAW FOOD fröer och nötter, RAW FOOD alger, naturliga och ekologiska torkade frukter och bär, groddfrön och ekologiska hampafrön.  

Följ länken för att se mer och klicka sedan på RAW FOOD-kategorin

Vitamera-shoppen

LÄS MER…

Växtextrakt kan ersätta natriumsalt och minska riskerna för högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdom

2010 november > onsdag, november-24-2010

En ny studie visar att låg saltersättning från växter kan användas för att minska innehållet av natrium i livsmedel, i vissa fall med så mycket som 43 procent. Enligt studien ska inte smakerna försämras utan snarare vara mer anpassningsbara.

Forskningen publicerades nyligen i Food Research International och hänvisar framförallt till saltsmak från olika svampväxter som kan kombineras och användas för att ersätta natriumsalterna i livsmedel.

Växtsalter innehåller 43 procent mindre natrium än natriumklorid, vilket är toppen för de som behöver minska ner på sitt natriumintag. Forskningen genomfördes av institutionen för Food Science & Bioteknik vid Woosong University, Korea .

Liksom andra näringsämnen så är natrium ett viktigt näringsämne, som samarbetar med kalium. Låga nivåer på kalium och natrium, visar ofta på höga nivåer av kalcium och magnesium och tvärtom. Det  fysiologiska behovet av natrium beräknas till cirka 0,2 mg per dag, beroende på var dina värden ligger i utgångsläget. Högt intag av natrium är förknippat med högt blodtryck och flertalet hjärt- och kärlsjukdomar.

Source: Food Research International
Published online ahead of print, doi: 10.1016/j.foodres.2010.11.018
“A Salt Substitute with Low Sodium Content from Plant Aqueous Extracts”
Author: G-H. Lee

LÄS MER…

Tomatsaft kan minska osteoporos, enligt ny studie

2010 november > tisdag, november-23-2010

Tomatsaft kan öka förekomsten av cellskyddande antioxidanter på ett mycket märkbart vis, enligt en ny studie. Enligt studien så kan tomatjuicens skyddande egenskaper hjälpa till att bekämpa benskörhet. Forskningen publicerades nyligen i Osteoporos International, och utfördes av forskare vid universitetet i Toronto.

För att få resultat för motverkande av benskörhet krävdes 30 mg lykopen (som främst sitter i tomaternas skal), vilket motsvarar två glas tomatjuice.

Source: Osteoporosis International

Published online ahead of print: 10.1007/s00198-010-1308-0
Title: Supplementation with the antioxidant lycopene significantly decreases oxidative stress parameters and the bone resorption marker N-telopeptide of type I collagen in postmenopausal women

Authors: E. S. Mackinnon, A. V. Rao, R. G. Josse and L. G. Rao

LÄS MER…

Håll huden frisk och fräsch med tillskott av linfröolja

2010 november > tisdag, november-23-2010

Linfrö som tillskott kan förbättra huden markant, visar en ny randomiserad, dubbelblind crossover studie genomförd på 26 kvinnor. Resultatet från studien visar att tillskott med linfröolja kan minska hudens känslighet och förbättra funktionerna i hudbarriären och därmed hudens allmänna skick.

Försökspersonerna fick tillskott med linfröolja eller fröolja under en period av 12 veckor. Tillskott med linfröolja associerades med en signifikant minskning av känslighet i huden, betydande ökning av vattenmängden i huden och således även minskad risk för strävhet och eksem. Linfröoljan gav huden mjukhet och spänst.

Reference:”Supplementation of Flaxseed Oil Diminishes Skin Sensitivity and Improves Skin Barrier Function and Condition,” Neukam K, Heinrich U, et al, Skin Pharmacol Physiol, 2010; 24(2): 67-74. (Address: Institute of Biochemistry and Molecular Biology I, Medical Faculty, Heinrich-Heine University Düsseldorf, Düsseldorf, Germany).

LÄS MER…

Nitratrika livsmedel (rödbetor) kan öka blodflödet till hjärnan och motverka symtom vid demens

2010 november > tisdag, november-23-2010

Jag älskar rödbetor i form av rödbetsjuice, rödbetssoppa eller kokta rödbetor med lite krossade, överströdda valnötter. Flera studier har påvisat rödbetans fantastiska egenskaper, både som antioxidant och som ett nitratrikt livsmedel. Nitratrika livsmedel ökar blodet till de viktiga områden av hjärnan som kräver blod, särskilt vid ålderdom. 

Nitrathalter finner du i följande livsmedel:

Mycket höga,> 250 – Selleri, krasse, körvel, sallad, rödbetor, spenat, ruccola

Hög, 100 till <250 – Rotselleri, kinakål, endive, fänkål, kålrabbi, purjolök, persilja

Mellanöstern, 50 till <100-kål, dill, majrova, savojkål

Låg, 20 till <50 – Broccoli, morot, blomkål, gurka, pumpa, cikoria

Mycket låg, <20 – kronärtskocka, sparris, bondbönor, aubergine, vitlök, lök, gröna bönor, svamp, ärter, paprika, potatis, sommar squash, sötpotatis, tomat, vattenmelon

Rödbetans och nitratrika livsmedel och dess positiva påverkan på kroppen, stärks av studierna från Wake Forest University som alltså bekräftar det ökade blodflödet till viktiga delar av hjärnan. Tillströmningen kan på så sätt minska symtom och förlopp vid demens.
(Presley TD et al 2010).
 
Sources:
Vital Choices Newsletter

LÄS MER…

Ny forskning visar samband mellan kvicksilver och Alzheimers

2010 november > tisdag, november-23-2010

Nu visar ny forskning att kvicksilver är en sannolik orsak till Alzheimers sjukdom. Studien är genomförd av forskare vid Northeastern University i samarbete med Viadrinauniversitet, Virginia Samueli institutet och Universitetssjukhuset i Freiburg. Resultatet visade att symtom och funktioner från Alzheimers sjukdom utlöstes snabbare när kvicksilver var involverat.  Artikeln publicerades 15 november i Journal of Alzheimer’s Disease.

Kvicksilver är en av de mest giftiga naturliga substanser som finns och en av de vanligaste källorna för oss människor är fet fisk eftersom tungmetaller binder till fiskens fett. En annan vanlig källa är amalgami  tandfyllningar.

Källa:
Boston Business Journal – av Julie M. Donnelly
Datum: måndag 15 november 2010, 10:55 EST – Senast uppdaterad: tisdag 16 november, 2010, 6:00 am EST

LÄS MER…

Granatäppeljuice kan hjälpa dialyspatienter

2010 november > tisdag, november-23-2010

Intag av granatäpplejuice kan förhindra komplikationer hos de patienter som lider av njursjukdom och som står på dialys. Resultatet kommer att presenteras vid American Society of Nephrology s Renal Week 2010.
 
Granatäppeljuicens goda egenskaper har varit kända länge, då både vid njurdialys och för immunförsvaret och tillförseln av antioxidanter överlag. Antioxidanternas egenskaper minskar oxidation och inflammation genom fri radikalbildning.  Den nya studien visar återigen att granatäpple kan avvärja ett antal komplikationer hos de patienter som lider njursjukdom med dialys.

Studien utfördes i Israel och då på 101 dialyspatienter som slumpmässigt fick granatäpplejuice eller annan placebo-juice. Patienterna fick juicen tre gånger i veckan under ett års tid.

LÄS MER…

Genetik kan avgöra vinternmånadernas vitamin D status

2010 november > måndag, november-22-2010

Vitamin D status kan styras av genetiska faktorer som ses under vintern och som sedan tonas ner under sommaren, visar en ny studie. Forskningen publicerades nyligen i American Journal of Clinical Nutrition och kan bidra till tydlighet gällande genernas roll i människans D-vitaminstatus. 

Resultatet kan bidra till mer exakta studier inom D-vitamin samt mer anpassade, fastställde och optimala mål av D-vitaminkoncentrationer hos olika populationer med skillnader i sin genetiska bakgrund.

Vi lyfter ofta D-vitaminbrist som ett stort problem i det mörka norden, men faktum är att boende i storstäder också minskar tillgången på ljus. Samma problem finns hos alla de som arbetar inomhus under den tiden som solen står som högst på himlen. Deras innesittande arbeten skiljer sig oerhört mycket mot det utearbete som utfördes förr i tiden.

Den senaste nationella hälso-och nutritionsundersökningen visade på att 77 procent av den amerikanska befolkningen hade suboptimalt koncentrationer av 25-hydroxyvitamin D [25 (OH) D]. Det bör även påpekas att D-vitamin binds till fett i kroppen, vilket innebär att en överviktig person, har sitt D-vitamin i fettvävnaderna snarare än i sitt blod. På så sätt, så kan nivåerna vara väldigt låga, trots att de har tillräckligt med sol. En annan orsak är att odlad fisk sällan har D-vitamin i sig eftersom den odlas under tag, samtidigt som den har mycket A-vitamin som tillsammans med D-vitamin slåss om samma receptorer på cellerna.

Övriga saker att ha i åtanke är klädsel och då framförallt klädsel som täcker stora delar av kroppen, såsom i vissa kulturer. Även solskyddsmedel hindrar solens strålar att nå fram, för lite utomhusvistelse försämrar möjligheten till omvandling i huden och trots att vi rekommenderas att inte vistas i solen mitt på dagen, så är det just då som vi behöver vara ute och sola oss. Däremot, så är det självklart viktigt att inte översola, bränna sig eller på andra sätt missbruka solen.

Sola 20-30 minuter på sommaren och öka på under våren så att du låter huden få vänja sig. Under vintern… ja. då behöver du äta mycket fet fisk eller gott om bra, naturliga tillskott. Förutom livsstilsfaktorer så fann forskarna att cirka 70 procent av variationen i 25 (OH) D koncentrationerna under vintern förklaras av genetiska faktorer.

Läs mer om D-vitamin: www.d-vitamin.biz

Source: American Journal of Clinical Nutrition
Volume 92, Issue 6, Pages 1393 – 1398, doi: 10.3945/ajcn.2010.30176
“Heritability and seasonal variability of vitamin D concentrations in male twins”
Authors: C. Karohl, S. Su, M. Kumari, V. Tangpricha, E. Veledar, V. Vaccarino, P. Raggi

LÄS MER…

1 2 4
54 st på 4 sidor
FörstaSista