Solenergins solpaneler tar död på våra vatteninsekterna..!

2010 juli > lördag, juli-31-2010

Solpaneler har länge pushats för inom den framtida energiförsörjningen. Kanske kan det vara bra rent miljömässigt, eftersom det är skonsamt och en god investering när panelerna väl är på plats. Det man dock har missat är att det drabbar vatteninsekterna…

Vattenpanelerna reflekterar nämligen ljus på samma som vatten och faktiskt till och med ännu starkare. Vatteninsekterna dras därmed till panelerna och kan sedan inte ta sig därifrån. Insekterna dör alltså slut av utmattning..!

Så… hur var det nu med solenergi som hyllas så starkt… Bra för naturen på kort sikt kanske, men på lång sikt…?

LÄS MER…

Ny undersökning: Onaturligt proteinpulver kan innehålla kadmium, bly och arsenik..!

2010 juli > fredag, juli-30-2010

Den brittiska konsumentorganisationen Consumers Union skrev nyligen att de tre populäraste märken med proteinpulver som återfinns på den engelska marknaden, kan ge mer bieffekter än positiva effekter. Dessa tre märken av proteinpulvren innehöll arsenik, kadmium och bly…  (Källa: Allt om vetenskap)

Dessa är ett halvmetalliskt grundämne och två tungmetaller som både påverkar vår hälsa på ett oerhört negativt vis, och som är skadligt för naturen.  

Tacka vet jag de naturliga och helt tillsatsfria alternativ som finns på marknaden. Både Holistic och Alpha Plus har tillsatsfria och naturliga proteinpulver.

Läs mer: Holistics hemsida och Alpha Plus hemsida

LÄS MER…

Barn med autism kan ha en viss sorts tarmbakterie…

2010 juli > fredag, juli-30-2010

Barn med autism har visat sig ha en specifik kemisk signatur i urinen, vilket kan kopplas till abnormiteter i metabolismen och en speciell sorts tarmbakterie. Forskare har en teori om att denna bakterie producerar gifter som stör hjärnans utveckling. En del av identifierade signaturen i urinen är N-metyl-nikotinamid, som är involverad i utvecklande av Parkinsons.

Källa: Allt om vetenskap   

LÄS MER…

Gör din egen naturliga, giftfria sololja/solkräm…!

2010 juli > fredag, juli-30-2010

Jag har insett att det är lätt att göra sololja och vill inspirera er genom att skriva ut mina älsklingsrecept på naturlig och giftfri solkräm… :) Dessa två solcremer kan ni använda i ansiktet och på kroppen och de passar som solkäm till både barn och vuxna…!

Hemmagjord sololja med faktor 10

Du behöver:

8 ml tiosol
20 ml jojoba
56 ml sesam
5 ml sheasmörolja
10 ml squalane
1 ml E-vitamin
5 dr karotin
ev 5-10 dr eterisk olja

Blanda i en flaska, och skaka om… sen är solkrämen klar att använda!

Källa: Sol och Bad, Artaromaförlaget.

Superenkel hemmagjord sololja med faktor 15

Du behöver:

50 ml jojobaolja
18 ml sesamolja
20 g kokosfett (ekologiskt och naturligt… köpt på hälsokosten)
12 ml tiosol  

Smält kokosfettet i vattenbad på spisen. Ta kärlet från värmen och tillsätt övriga råvaror. Häll upp i flaskor och använd…!

Källa: Guldet från växterna, Artaromaförlaget.

LÄS MER…

Ny studier visar att tankspridda, okoncentrerade och ofokuserade ungdomar har överdimensionerade hjärnor!

2010 juli > fredag, juli-30-2010

I senaste numret av Allt om vetenskap står att läsa att det finns en anledning till att ungdomar kan verka tankspridda när de är i puberteten.

En vuxen hjärna väger nämligen 1,4 kilo och lite mindre än hälften av denna mängd består av vit materia med axoner, medan den andra hälften består av grå materia med nervceller. Den gråa delen med nervceller kan överdimensioneras under puberteten, visar en ny studie från University College London.

Överdimensioneringen kan ge koncentrationssvårigheter, sämre fokus och svårigheter att ignorera distraherande moment. Denna överdimensionering växer sedan bort när pojken/flickan blir vuxen.

LÄS MER…

Bakterier från sand och jord kan göra oss smartare…!

2010 juli > fredag, juli-30-2010

Visste du att bakterier faktiskt kan göra oss smarta? Visst kan de orsaka trubbel men lite bakterier aktiverar immunförsvaret som i sin tur aktiverar kluster av neuroner i hjärnstammen. Dessa påverkar både vår sinnesstämning och vårt uppförande, men även den kognitiva förmågan.

Ny forskning från Sage Collages, USA visar att möss som utsatts för viss sorts bakterier från sand och jord, fick dubbelt så ökad kapicitet när de förväntades ta sig genom en labyrint. Forskarna hävdar att detta sannolikt beror på att hjärnstammens neuroner aktiverades av immunförsvaret.   

Källa: Sage Collages i Troy, USA (Dorothy Matthews)

LÄS MER…

Ny studie: ADHD kopplad till kost, rik på natrium, socker, mejeriprodukter och rött kött!

2010 juli > fredag, juli-30-2010

En ny australiensk studie visar att ADHD hos ungdomar kan kopplas till den västerländska diet, som tenderar att innehålla högt innehåll av fett, mättade fett, raffinerade sockerarter och höga halter natrium.

ADHD – Attention Deficit Hyperactivitay Disorder – har tidigare undersökts i flera forskningssammanhang och då med kosten i fokus. Det har särskild uppmärksammats under de senaste tre åren efter en studie vid Southampton University i Storbritannien som rapporterade ett samband mellan cocktailen av färgämnen och hyperaktivitet hos barn. Forskning har också undersökt den potentiella rollen av omega-3-fettsyror i sammanhanget att förbättra barnens beteende vid ADHD.

Den nya studien kommer från Perth’s Telethon institut för forskning kring barns hälsa¨. Studien publicerades nyligen i Journal of Attention Disorders, och byggde på kosten hos 1800 ungdomar sedan deras födsel 1989. Ungdomarna delades in i två grupper, där en av grupperna åt en västerlänsk kost och den andra ät en kost som kategoriserades som ”frisk”.

Den ”friska” kosten präglades av högt intag av färsk frukt och grönsaker, fullkorn och fisk, och tenderade att vara högre i sitt innehåll av omega-3 fettsyror, folsyra och fibrer.

Den ”västerländska” kosten präglades istället av takeaway livsmedel, konfektyr, bearbetad, stekt och raffinerad mat, och tenderade att vara högre i sitt totala fettinnehåll, med mättat fett, raffinerat socker och hög andel natrium.

Forskarna konstaderade att dignosen ADHD var associerad med takeaway-mat, charkuteriprodukter, rött kött, livsmedel med hög fetthalt, mejeriprodukter och godsaker.

Source:
Journal of Attention Disorders
Doi:10.1177/1087054710365990
ADHD Is Associated With a ‘Western’ Dietary Pattern in Adolescents
Authors: Amber L. Howard, Monique Robinson, Grant J. Smith, Gina L. Ambrosini, Jan P. Piek, Wendy H. Oddy

LÄS MER…

Övervikt och fetma kan ge D-vitaminbrist!

2010 juli > fredag, juli-30-2010

Övervikt och fetma kan leda till brist på D-vitamin, eftersom D-vitamin lagras in i fettet på kroppen, istället för att finnas ute i blodet, där det skall verka. D-vitamin för med sig kalcium i blodbanan, vilket gör blodet basiskt. D-vitaminbrist minskar således upptag av kalcium och tvärtom. D-vitamin inverkar dessutom i hormonella processer och är oerhört viktigt för immunförsvarets funktioner. Läs mer om D-vitamin på: D-vitamin och Kostkoll 

Om du har fetma och/eller övervikt, så är det alltså desto viktigare att komplettera kosten med D-vitamin. Brist på D-vitamin kan ge depression, bensköret, hormonella problem och ett brister är relaterade till ett stort antal sjukdomar. Läs länkarna ovan för mer information om D-vitamin och D-vitaminrelaterade bristsjukdomar.  

LÄS MER…

Ny studier bekräftar höga antioxidantnivåer i rooibios-té (rött te)

2010 juli > fredag, juli-30-2010

En ny studie bekräftar tidigare hypoteser om Rooibos (rött té) och dess antioxiderande potential. 

Forskare vid Antioxidant Research Laboratory i Rom har funnit att intag av jäst och ojäst rooibos-té ökar TAC-nivåerna, vilket är detsamma som vår totala antioxidantkapacitet (TAC). De har dock inte kunnat fastställa om rött té är lika antioxiderande som grönt té.  

Studien syftade till att mäta hur Rooibos-té påverkar våra TAC-nivåer samt våra triacylglyceroler (fett, kolesterol och glycemie-plasma). Studien utfördes på 15 helt friska vuxna människor.

Rött té (rooibos) kan minska sötsug genom sin söta smak och är ypperlig om du detoxar, genomgår ett viktminskningsprogram eller arbetar för att vänja dig av med småätande.

Source:
Food Chemistry
123 (2010) 679–683
‘Unfermented and fermented rooibos teas (Aspalathus linearis) increase plasma total antioxidant capacity in healthy humans’
Authors: D. Villaño et al

LÄS MER…

Sömnbrist kan ge depression, ökad risk för diabetes och övervikt…!

2010 juli > fredag, juli-30-2010

Alla vet att för lite sömn gör oss trötta, irriterade och mindre effektiva…. men visste du att för lite sömn kan minska din inlärning, göra dig överviktig och sjuk…?

När du lider av sömnproblem eller för lite sömn, så går du först upp i vikt, vilket i sin tur kan öka risk för diabetes typ 2. Förutom det, så ökar dina kortisolnivåer i blodet, vilket motverkar de DHEA, som behövs för att bilda östrogen. Då detta minskar dina östrogenhalter, så påverkas dina hormonella funktioner och dina blodkärl skyddas inte längre lika effektivt av östrogener och kan erhålla skador. Efter ett tag blir dina binjurar utmattade av den höga kortisolfrisättningen och det är också då det uppstår dett kroniskt utmattningsyndrom, relaterat till sköldkörteln och ATP-produktion (energiproduktion) i cellerna.

Under sömnen produceras högre andel melatonin (N-acetyl-5-methoxytrypamin), som är ett naturligt förekommande hormon som produceras i tallkottkörteln (epifysen). Melatonin bildas från tryptofan via bland annat serotonin. Tallkottkörteln är så känslig för ljus, så att den till och med kan stimuleras genom att du lyser med en liten ficklampa i knävecken. Anledningen till att depression medför lägre nivåer av melatonin kan bero på både serotinbrist och på brist på sömntimmar.

Dina melatoninhalter varierar under dygnet och påverkas av ljus och mörker. Produktionen ökar nattetid, vilket gör det viktigt att verkligen sova i mörker. Förr i tiden, så fanns inget alternativ, annat än att sova på natten och vara vaken på dagen, men med uppfinningar som el och ljus, så är det lätt att mörkret aldrig infinner sig helt. Se alltså till att ha det helt mörkt när du sover, och var noga med att vistas i dagsljus mellan 11-13 på dagen, då du har chans att få D-vitaminomvandling i huden.

Melatonin är viktigt för din förmåga att upprätthålla dygnsrytm, samt för att behålla uppfattning om längre tidsindelningar, såsom säsonger. En person som sover dåligt under lång tid, kan alltså mista delar av sin förmåga att notera periodicitet. Hos människan kan det visa sig som att man inte längre håller reda på dag, natt, veckodag, årstid eller andra viktiga inslag i vår dygns- och årsrytm.

Ordentlig sömn med produktion av melatonin kan även minska jetlag och sömnproblem. Om du har sömnsvårigheter, så kan du avhjälpa detta, genom att hålla dig vaken från morgonen dag 1, ett dygn framåt… för att gå till sängs först på kvällen dag 2. Tänk då på att ha lampan släckt, persiennerna neddragna och ha gärna något som täcker dina ögon.

Melatonin har även en antioxiderande effekt, då den är en stor molekyl vilket gör att de fria syreradikalerna kolliderar med den. Melatonin fungerar således som andra antioxidanter, och neutraliserar hjärnans fria radikaler genom att tillföra en elektron.  

För lite sömn kan även minska kroppens naturliga insulinkänslighet, vilket sker relativt snabbt om du har mindre bra sömn.

En nyligen publicerad studie genomfördes på unga, friska vuxna män som sov endast fyra timmar per natt. Alla män sov 4 timmar per natt under sex nätter och vid slutet på dessa dagar så hade alla försökspersoner en nedsatt glukostolerans… dvs påbörjan till diabetesutveckling.  

Personer som sover mindre har även lättare att öka i vikt vilket också kan ge diabetes. Brist på sömn gör att du går upp snabbare upp i vikt eftersom hormonet ghrelin, som produceras i tarmen, stimulerar din aptit. Hormonet leptin är ghrelinets motsats, tillverkas av fettceller och signalerar till hjärnan när du är mätt. Brist på sömn leder till att ghrelinnivåer ökar och leptinnivåerna går ner, vilket indirekt ökar din hunger och minskar din känsla för mättnad. Det märker du sannolikt också, att din hunger ökar när och om du har sovit dåligt under en natt.

En nyligen genomförd studie på Stanford University visar att människor som sov mindre än åtta timmar per natt hade högre nivåer av ghrelin och lägre nivåer av leptin. Som väntat hade de också mer kroppsfett som korrelerade med deras sömnmönster. Intressant var också att de som sov minst, också vägde mest.

Adekvat sömn är väsentliga för upprätthållandet hormonbalans men trots det så sover vi allt mindre. År 1960 sov vuxna amerikaner i genomsnitt åtta till nio timmar per natt jämfört med år 1995 då motsvarande siffra ligger på i genomsnitt sju timmar.

I en undersökning av 7.000 människor, sade 52 procent att de får sämre sömn på grund av stress. Kanske kan det avhjälpas med mindre tv, mindre stress, ökad meditation, träning och tidigarelagda måltider… ?

En studie visar också att personer med sömnsvårigheter som sov 5-6 timmar totalt hade dubbelt så stor risk för diabetes jämfört med de som sov ängre. Hos de som sov mindre än fem timmar var risken var nästan tre gånger större än för den som fått en fullgod sömn på sju till nio timmar. Detta stärks dessutom av forskning som visar att mer än hälften av alla personer med typ 2 diabetes har någon form av sömnstörning, såsom sömnapné. Samtidigt, så har nästan 40 procent av personer som lider av sömnapné även diagnosen diabetes eller högre risk för att utveckla diabetes.

Forskning visar även att…

• Personer som är i 20-årsåldern eller i sina tidiga 30, som sov mindre än sex och en halv timme under en natt hade sämre insulinkänslighet än hos de som var 60 år gamla och hade fullgod sömn.

• En grupp unga vuxna i 20-årsåldern studerades i ett sömnlabb. Varje gång de började glida in i slow-wave djup sömn, utsättes de för ljud som störde sömnen, men som inte helt väckte dem. Efter tre nätter med minskad långsamma-wave-sömn med upp till 90 procent (liknane den långsamma-wave-sömn som finns hos en person i 60-årsåldern), så blev de 25 procent mindre känsliga för insulin. Resultatet blev 23 procents höjning i blodglukos, vilket är oerhört mycket. 

• Sömnvanor hos 276 försökspersoner analyserades under en period på sex år. 20 procent av dem som sov mindre än sju timmar eller mer än åtta timmar utvecklade även diabetes eller fick nedsatt blodsocker. Detta jämfört med att endast sju procent av dem som sov mellan sju och åtta timmar utvecklade blodsockerproblem.

Läs mer: www.somn-skolan.se

Källa:
Healthiertalk
Sömn-skolan
Friska Barn

LÄS MER…

Råkostfestivalen, med Zarah Öberg, Erica Palmcrantz, Bertil Wosk, Anders Wallin, Richard Liljenberg och Pontus Kristensson… ♥

2010 juli > fredag, juli-30-2010

Nu är det äntligen dags för sommarens härligaste och mest näringsboostande festival, råkostfestivalen. På plats som föreläsare finns kost- och näringsprofilen Zarah Öberg, raw food-kocken Erica Palmcrantz, näringsterapeuten och Holistic-grundaren Bertil Wosk, yogaprofilen Richard Liljenberg och NLP-profilen Anders Wallin

Festivalprogram för råkostfestivalen 30 juli – 1 augusti 2010

12.00 Festivalområdet öppnar på fredagen

15.00 Officiell invigning av råkostfestivalen 2010

16.00 Playshops (ca 1h)
– NLP i fokus med Anders Wallin och Ida-Maria Wallin
– Matlagning med Erika Palmcrantz

18.00- 20.00 Middag och livemusik, fri dans och improvisation 
– Anders Wallin och Elias Grind

Festivalprogram på lördag… ♥

08.00 Morgonyoga
– Richard Liljenberg

10.00 Föreläsning om matsmältning och matsmältningssystemet  
– Bertil Wosk

11.00 Playshops (ca 1h)
– Matlagning med Erika Palmcrantz
– Energiarbete med Per Lundberg
– Vilda växter och skogspromenad med Maria och Ed

12.00 Föreläsning om hur miljögifter och GMO påverkar vår hälsa
– Zarah Öberg

15.00 Föreläsning om biodynamisk odling
– Tomas Lüthi

16.30 Playshops (ca 1h)
– NLP med Anders Wallin och Ida-Maria Wallin
– Smakupplevelser, mindfulness och sinnen med Zarah Öberg

18.00-20.00 Middag och musikunderhållning
– Kailash Kokopelli

Festivalprogram på söndag… ♥

08.00 Morgonyoga
– Richard Liljenberg

10.00 Föreläsning om energi
– Pontus Kristensson

11.30    Playshops (ca 1h)
– Energiarbete med Per Lundberg
– Vilda växter och skogspromenad med Maria och Ed

14.00    Avslutningsceremoni

Välkomna till en helg med RAW FOOD, levande föda, föreläsningar inom energi och näring och massor med härliga råkostare…  ♥

LÄS MER…

Nya utbildningsdatum till: Diplomerad Kostcoach, Hälsocoach, Kostkonsult och Hälsokonsult!

2010 juli > fredag, juli-30-2010

Nu har vi satt nya datum inför höstens utbildningar till kostcoach, hälsocoach samt till kortkurserna i Ät dig till bättre hälsa, Livsbalans för bättre hälsa.

I utbildningen till kostcoach och kostkonsult tar vi upp ämnen som:

– Kemikaliebelastning, tillsatser, miljögifters påverkan på hälsan och ATP (citronsyracykeln) och läkemedelsförgiftning
– Fetma, miljögifter och tungmetallsförgiftning påverkan på fettinlagring 
– Fytoöstrogener, xenoöstrogener och genmanipulerade livsmedel  
– Ekologisk mat, odling och skillnader mellan KRAV och demeter
– Sköldkörtelproblematik och hormonella besvär kopplade till näringsbrister
– Utmattade binjurar och nedsatt sköldkörtel kopplat till stress   
– Stress, kortisolpåslag, hormonella besvär och östrogenbrister  
– Enzymer, näringsbrister och matsmältning
– Födoämnesallergier, proteinallergier, histaminintolerans, laktos- och glutenintolerans 
– Läckande tarm (leaky gut syndrome), autoimmuna sjukdomar och tarmsjukdomar
– Candida, parasiter, bakterier, virus och detox-modeller för avgiftning
– Vikterna av långkedjiga och kortkedjiga fettsyror i kosten samt hur de konverteras
– Immunförsvaret och kolesterolets funktioner i kroppen
– Olika sockerarter, dess strukturer och nedbrytning, sockeröverkänslighet och diabetes
– Hjärt- och kärlsjukdomar, kortisol, insulinkänslighet och socker
– Protein och försurning, nedbrytning och aminosyrornas roll i kroppen
– Sötningsmedel och forskning kring sockerberoende och fruktos som tillsats
– Mindfulness och mat, mental träning, beteendemönster och KBT
– Vitaminer och mineraler, hur de samspelar, motverkar varandra och var de är nödvändiga
– Upphettning av mat, olika tillagningsalternativ, näringsförlust vid upphettning  
– Vätska och saltbalans, havssalt och saltets funktioner i kroppen
– pH-värde i kroppen, basisk och försurande miljö, alkalisk matlagning
– RAW FOOD, mjölksyrad mat, levande föda och enzymer
– Antioxidanter, fria radikaler, stamcellsstimulerande livsmedel
– Sömnens inverkan på hälsan och matsmältningen
– Kostrekommendationer för barn och ungdomar
– Kostrekommendationer för vuxna, äldre och vid sjukdom  
– Kostrekommendationer vid gallbesvär, diabetes, hormonella besvär, nedsatt immunförsvar, för att motverka infektion och influensa, hjärt- och kärlproblematik.
– Mat som medicin, näringsterapi, födoämnestester och blodanalys  

Du lär dig även hur du genomför en kost- motionsregistrering samt kostrådgivning enskilt och i mindre grupper. Alla inslag bygger på positiv förändring och utgår från redskap som KBT, NLP, mental träning, PSYCH-K, kommunikologi och kinesiologi.

I utbildningen till hälsocoach och hälsokonsult tillkommer inslag av:

– Motion, träning och återhämtning
– Kostrekommendationer och aminosyror vid träning och återhämtning
– Vattenrening från steroider, kemikalier, vattenrekommendation för god vätskebalans
– Alkohol, söta drycker och dess påverkan i kroppen
– Sömn och dess inverkan på hälsa och reningsprocesser
– Andning, andningsövningar och hur andning motverkar försurning i kroppen
– Stress och inverkan på kroppens immunsystem
– Immunsystemet och hälsa 
– Ekologiska och giftfria hudvårds- och hushållsprodukter 
– Ftalater och parabener och dess inverkan på hälsan
– Kosttillskott och lämpliga naturliga tillskott
– Örtmedicin för bättre hälsa  
– Axplock från kinesisk medicin, ayurvedisk medicin, frekvensmedicin,  läkemedicin, naturmedicin, näringsmedicin, holistisk medicin och energimedicin

Inom alla områden används kunskap och forskning baserad på senaste forskning och nytänkande hälsa, med fokus på naturliga och ekologiskt anpassade metoder. Efter genomgången kurs skall kunskaperna kunna appliceras på allt från enskilda personer till företagsledningar, varvid grunden är oerhört gedigen och holistisk.

För att erhålla diplom som kostkonsult eller hälsokonsult, så kompletteras fysiska dagar med 3 månaders integreringsuppgifter. För att erhålla diplom som kostcoach och/eller hälsocoach, så kompletteras detta med utbildning till Certifierad Internationell Coach (ICC-coach) hos SLH (Skandinaviska Ledarhögskolan).

Utbildningen till ICC-coach kan även kompletteras med kommunikation för att erhålla certifiering som kommunikationscoach, business för att erhålla certifiering som business-coach samt med team för att erhålla certifering som teamcoach. För mer info om SLH och utbildning till ICC-coach och andra tilläggsmoduler: SLH

Maila för mer information
zarah@kostkoll.se

LÄS MER…

Förebygg diabetes med ökad insulinkänslighet och förbättra din diabetes med hälsosam kost, motion och minskad stress!

2010 juli > torsdag, juli-29-2010

Diabetes blir allt vanligare och idag lider 350 000 av Sveriges befolkning av diabetes, varav 90 procent av dessa av diabetes typ 2.

Vill du lära dig förebygga diabetes? Öka din insulinkänslighet?

Idag medicinerar vi genom att tillföra insulin till en kropp som har försämrad insulinkänslighet. Ofta blir doserna oexakta, vilket kan ge för stora doser, som lagrar in för mycket socker och istället ger lågt blodsocker. Många diabetiker fortsätter att leva som vanligt trots sin diabetesdiagnos och tar insulin för att kunna äta socker, snabbmat samt leva sitt stressiga och stillasittande liv.

Kanske vore det lämpligare att främja kroppens egen produktion av insulin, genom att undersöka vad som kan öka insulinkänligheten och hur detta skall främjas?

10 enkla tips för att hålla din diabetes typ 2 i schack med ökad insulinkänslighet!

1. Minska på ditt sockerintag samt intag av vetemjöl och andra snabba kolhydrater. Välj istället fullkorn, grönsaker och frukt som behöver tuggas ordentligt och kombinera alltid frukt med en källa av fett, såsom en näve nötter eller frön. Fiberrik mat ger stabilt blodsocker och motionerar din mage och tarm.

2. Öka din motion, då regelbunden motion hjälper dig att hålla ditt blodsocker balanserat. Motionera dagligen med långa promenader och träna varannan dag med en snabb och intensiv träning. Flertalet studier visar att snabba och intensiva träningspass ökar din insulinkänslighet. Tänk på att ligga kring 60-70 av din maxpuls (220 pulsslag – din ålder = din maxpuls… +/- 20 slag). Genom att öka öinsulinkänsligheten i muskulaturen kan musklerna ta upp mer glukos med mindre mängd insulin. Detta leder även till att det lagras in mindre fett och att förbränningen hålls igång.

3. Uteslut helt tillsatser i maten och främst kemikalier, då dessa kan orsaka diabetes. I detta inkluderas även vanliga tillsatser som sötningsmedel och natriumglutamat.

4. Minska stress, eftersom stress frisätter kortisol som försämrar kroppens insulinkänslighet, dvs gör att sockret cirkulerar runt i blodet istället för att komma in i cellerna. Ute i blodet motverkar de DHEA (östrogenproduktion) samt ge skador på blodkärlen.

5. Öka ditt intag av goda fetter som både kan föra ut tungmetaller, ge gott om material till gallproduktionen, samt produktion av hormoner. Fettsyror i blodet hjälper till att hålla blodsockret stabilt. Flera studier har även visat att dagligt intag av bönor och nötter ger stabilt blodsocker på grund av sitt låga GI (Källa: Peter Wilhelmsson)

Bönor, linser, frön och nötter innehåller bra fetter, fibrer och antioxidanter. Använd nötter och frön i din sallad, som mellanmål eller i din smoothie, eller gör en fräsch sallad på kidneybönor eller linser.

6. Använd gärna örter som stabiliserar blodsockret, såsom chilli och kanel… men tänk på att de är värmande och kan passa bra om du är kall och torr, ej om du har inflammation och är varm i kroppen, såsom vid hjärt och kärlproblem.

7. Sov ordentligt på nätterna för att stabilisera blodsocker, hunger och kortisolmängd i blodet. Bra sömn, minst 6-8 timmar per natt påverkar din insulinkänslighet oerhört mycket.

8. Ät regelbundet och undvik småätande som gör att bukspottkörteln får frisätta insulin hela tiden under dagen. Se till att du verkligen är hungrig när du äter och att du tuggar maten ordentligt. Amylas (enzym som bryter ner kolhydrater) frisätts redan i munnen, tillsammans med saliven. Om din bukspottkörtel är dålig, så frisätts väldigt lite bukspott nere i tolvfingertarmen, vilket minskar både amylasfrisättningen där, samt frisättning av bikarbonatjoner och andra viktiga ämnen.

9. Genom att äta lagom stora mål mat, så frisätts lite insulin i taget och det är därmed lättare för bukspottkörteln att veta hur mycket frisättning som är lämplig.

10. Komplettera din kost med kosttillskott som hjälper till att öka kroppens insulinkänslighet på naturligt vis.

Kosttillskott för att öka insulinkänsligheten

Linfröolja och krom är klassiska tillskott för ökad insulinkänslighet, samt kanel eller ett koffeininnehållande grönt té. 

En vanlig kombination är liponsyra med krom och pepparextrakt för ökad insulinkänslighet. Alfa liponsyra (ALA) är en vitamin som verkar som en kraftigt antioxidant med effektiv påverkan på ett stort antal sjukdomar.

ALA ökar kroppen antal av glukostransportörer in i muskelcellerna och på sätt även insulinkänsligheten. Krom har också påvisats öka känsligheten i glukostransportörer, vilket ger en blodsockerstabiliserande effekt samt ökad insulinkänslighet.

Även Gymnema sylvestre och Momordica charantia är naturliga örter som påverkar musklernas känslighet och effektiviteten för glukosupptag in i muskelvävnaden.

Läs mer om kost och motion:

www.kosttillskott-guiden.net
www.kolhydrater.org
www.rawfood-kost.se
www.kostkoll.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.vegetarisk.info
www.zarahssida.se
www.somn-skolan.se
www.andning.nu
www.skoldkortel.info
www.friskabarn.se
www.piggabarn.se
www.gravidkost.se
www.motionstipset.se
www.receptkoll.se
www.picknick-tips.info

LÄS MER…

9 steg för att motverka autoimmuna sjukdomar!

2010 juli > torsdag, juli-29-2010

Autoimmuna sjukdomar blir allt vanligare, med en epidemi av allergiska reaktioner (60 miljoner personer), astma (30 miljoner människor) och andra autoimmuna sjukdomar (24 miljoner människor), inkluderat reumatoid artrit, lupus, multipel skleros, psoriasis, celiaki, sköldkörtelsjukdomar, fibromyalgi och flertalet andra sjukdomar…

Inom sjukvården, så rubriceras dessa som autoimmuna sjukdomar och anses svårbotade när det i själva verket handlar om en biokemisk process med ett skenande immunförsvar och så kallad systemisk inflammation. Flera av dessa symtom uppkommer vid läckande tarm, dvs när det läcker ut skräp via tarmslemhinnan, främst på grund av att den luckrats upp och blivit porös från överväxt av candida, vetemjöl, sockerrik kost eller dålig tarmflora från antibiotika m.m. Även kemikalier och miljögifter kan orsaka autoimmuna reaktioner, när immunförsvaret och vårt reningssystem inte klarar av att ta omhand det.

Immunförsvar är vårt försvar mot inkräktare, som en armé som hjälper dig att hålla blodet, vävnaderna och hela kroppen fri från skräp och mikrober (svamp, parasiter. bakterier och virus). När det blir för mycket skräp för immunförsvaret att ta reda på, så kommer det inte hinna med, utan släcker bränder så gott det kan. Det gör att du lättare blir sjuk och om det vill sig illa, så börjar immunförsvaret att angripa skräp och förstör samtidigt vävnaderna runt omkring, vilket ger upphov till autoimmuna sjukdomar.

Man kan säga att autoimmunitet uppstår när immunförsvaret blir förvirrat och när dina egna vävnader fastnar i en välmenad korsled mellan immunförsvaret och skräpet som finns i kroppen. Din kropp bekämpar något, allt från en infektion, ett toxin (gift), en allergen, eller kanske ett ständigt kortisolpåslag från stress. Inom konventionell sjukvård kallas detta för molekylär härmning men det lyfts sällan vad som orsakar att detta uppstår.

En intressant faktor är att autoimmuna sjukdomar nästintill helt uteslutande hörrör till utvecklingsländer och ej återfinns i länder där människor är fattiga. Märkligt är att det är i just dessa länder som det finns mycket bakterier, virus, parasiter och dålig hygien. Människorna lever utan bekvämligheter som rinnande vatten, toaletter, tvättmaskiner, och steril bakgårdar MEN trots detta, så erhåller de inte autoimmuna sjukdomar. Forskning visar också att västmänniskor som har växt upp på en gård med djur, löper mindre risk för att få inflammatoriska sjukdomar. Sannolikt, så beror detta på att ett immunsystem som utsätts för prövning också lär sig känna igen vad som är främmande och ej.

I England och USA återfinns autoimmuna sjukdomar bland de åtta vanligaste dödsorsakerna hos kvinnor, med en förkortad genomsnittslängd på 8 år. Den årliga kostnaden för hälso- och sjukvård vid till autoimmuna sjukdomar ligger på cirka120 miljarder euro per år, vilket motsvarar nästan den dubbla ekonomiska kostnad som finns för cancersjukvård (ca $ 70000000000 ett år).

Antiinflammatoriska läkemedel som alvedon, steroider, metotrexat, TNF-alfa-blockerare (Enbrel) används ofta i dessa sammanhang, men kan istället leda till blödningar, njursvikt, depression, psykos, osteoporos (benskörhet), muskelförtvining och diabetes, för att inte tala om infektionskänsligheten och den ökade risken för cancer. Visst kan dessa läkemedel hjälpa människor i ett akut läge, men det är ingen behandling som bör ske över tid.

Nio steg till behandla autoimmuna sjukdomar

1. Kontrollera om om du dolda infektioner såsom svamp (candidaöverväxt), virus, bakterier eller parasiter. Läs mer om: Candida

2. Kontrollera om du har dolda födoämnesallergier genom att göra ett test på överkänslighet för både födoämnen, histamin. Läs mer om: födoämnesallergier och histamin

3. Testa framförallt mjölkprotein och celiaki (vete). Läs mer om vete och mjölk

4. Få kontrollerat om du lider av tungmetallsförgiftning. Både kvicksilver och andra metaller kan orsaka autoimmuna sjukdomar. Läs mer om: tungmetaller

5. Se till att läka din tarm… Läs mer om: läckande tarm)

6. Använd näringsämnen som fiskolja, vitamin C, vitamin D, och probiotika för att lugna ner immunförsvaret på naturlig väg. Läs mer om: kosttillskott och vitaminer och mineraler 

7. Motionera regelbundet, eftersom det är ett naturligt anti-inflammatorisk för kroppen. Läs mer om: motion och motion för barn samt motion för gravida

8. Öva djup avslappning som yoga, djup andning, biofeedback, eller ta massage, främst för att motverka stress som förvärrar immunförsvarets reaktioner. Läs mer om: sömn, andning och stress och kortisol  

9. Informera din läkare om Funktionell medicin och uppmuntra honom eller henne att få utbildade – gå till www.functionalmedicine.org för mer information och för att få en kopia av lärobok för Functional Medicine.

Läs mer:

www.skoldkortel.info
www.kostkoll.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.kemikalier.eu
www.rawfood-kost.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.vegetarisk.info
www.friskabarn.se
www.motionstipset.se
www.familjetipset.se
www.gravidkost.se
www.kosttipset.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.vitaminochmineral.se
www.andning.nu
www.somn-skolan.se

Källa:
Stora delar av detta inlägg är översatt från Mark Hyman, M.D.
Referenser
(I) Nakazawa, D. (2008). Den autoimmuna epidemi. Simon & Schuster. New York
.

LÄS MER…

1 2 5
69 st på 5 sidor
FörstaSista