Nytt engelskt lagförslag gällande märkning av nanoteknik och nanomaterial

2010 mars > onsdag, mars-31-2010

En åtgärd att tvinga företag inom livsmedels-och förpackningsindustrin att lämna uppgifter om nanoteknik och forskning till en nationell databas, kan vara lösningen för att erhålla all information om nanoteknikens användningsområden, detta enligt ett nytt engelskt förslag.

Den brittiska regeringen baserar förslaget på en färsk rapport från House of Lords. Rapporten visade att industrin kan vänta sig ett rejält bakslag om de fortsätter att med ovilja, lämna ut uppgifter om sin forskning kring nanoteknik.

Rapporten som publicerades av ”Science and Technology Committee” i januari 2010, var mycket kritisk till livsmedels- och förpackningsindustrins brist på insyn i användandet av nanoteknik och nanomaterial. Food Standards Agency välkomnade förslaget om att samla in information från nanoteknikföretag, medan regeringen varnade företagen och bad dem att vara försiktiga när de lämnar ut känslig information, även om det är till ett ministerium.

Regeringen varnade för att ett sådant stort steg skulle kunna innebära en migration av den nanotekniska forskningen även till andra länder, där denna form av skyldighet ej kommer att föreligga. De menade att det kan komma att fungera avskräckande för företag och laboratoriersom idag tillhandahåller forskning och utveckling i Storbritannien. Riksdagsmännen medgav även att det sannolikt krävs en lag för att åtgärden skall vara genomförbar.

Källa: http://www.foodproductiondaily.com

LÄS MER…

Ny studie visar att Arginin kan lindra immunförsvaret och främja vårt nervsystemet

2010 mars > onsdag, mars-31-2010

En ny studie visar att Agmatine (den naturliga aminosyran arginin) kan lindra smärta och främja vårt nervsystem. Studien publicerades i tidskriften ”Pain Medicine”.

Neuroforskarteamet med Gad Gilad och Varda Gilad i ledningen, fann att människor som tog agmatine rapporterade ökad förbättring i deras neuropatiska känsla för smärta och även i sin hälso-och livskvalitet överlag.

 I en intervju till NutraIngredients USA sade Gad Gilad:

“Dietary agmatine may help people suffering from lumbar disc-associated radiculopathy, otherwise known as sciatica, to improve their quality of life by alleviating neuropathic symptoms.”

Agmatine, som säljs som arginin är en naturligt förekommande molekyl som förekommer i små mängder i tex olika växter, fisk och kött. Produkten framställs syntetiskt med hjälp av en kemisk reaktion.

“For humans, historical reports describe hypoglycemic effects and our clinical study indicates alleviation of neuropathic symptoms including pain and motor deficits,” sade Gilad.

Arginin har tagits fram för att förbättra hälsan inom flera molekylära mekanismer som är avgörande för ett friskt nervsystemet och dess funktioner. Exempel på dessa är flera signalsubstanser dvs: molekyler som förmedlar nervsignaler och membrankanaler som transporterar viktiga salter i våra cellerna (främst kalium och kalcium). Arginin medverkar även vid reglering av kväveoxidproduktion (NO), som byggstenar för nervskyddande molekyler och för att förhindra processer som förstör extracellulära proteiner.

Källa: Gilad & Gilad, publicerad i tidskriften Pain Medicine (Pain Med, 11: 356-368, 2010) Studien ämnas presenteras vid American Academy of Neurology’s 62. Årsmöte i Toronto April 10 – April 17, 2010.

LÄS MER…

Algextrakt kan minska artros med upp till 52%

2010 mars > onsdag, mars-31-2010

Algextrakt från bruna alger kan minska symtom på artros med upp till 52 procent, visar en ny studie från Australien. Förbättringarna gällde främst smärta, stelhet, svårigheter med fysisk aktivitet och totala sjukdomskänsla. Under 12 veckors tid erhölls tillskott baserade på algextrakt från tre sorters sjögräs samt Vitamin B6, zink och mangan. 

Glukosamin är idag den mest använda medicinering inom artros, främst tillsammans med kondroitin, som är animaliskt brosk, vanligtvis från hajar. Glukosamin utvinns ur skalet på krabba, hummer och räkor. Enligt Nutrition Business Journal, USA så ligger försäljningen för dessa två kombinerade tillskott på hela  $ 810 miljoner (563 miljoner €) per år 2005.

Källa: Biologics: Mål & Therapy
2010, volym 4, Sidor 33-44
”En kombinerad fas I och II öppen studie om effekterna av ett algextrakt näringsämne komplexa om artros”
Författare: S. P. Myers, J. O’Connor, J.H. Fitton, irländsk, L. Brooks, M. Rolfe, P. Connellan, H. Wohlmuth, PA Cheras, C. Morris
Full papper tillgänglig online här.

LÄS MER…

Ny mikrobiell jäsningsteknik ger möjlighet för en ny vegetarisk variant av det animaliska artos-tillskottet kondroitin

2010 mars > onsdag, mars-31-2010

Kondroitin rekommenderas ofta i samband med glukosamin, då de både underlättar vid ledbesvär och har hyllats för dess stora positiva inverkan. Om detta står främst att läsa i boken ”The Arthritis Cure”. Kondroitin finner du i brosket från tex kyckling och då broskvävnad ej har blodtillfärsel så kommer näringen istället ifrån vätskan som finns kring lederna. Kondroitin hjälper till och gör denna vätska lättåtkomlig för brosket, så att näringen kan användas samt  minskar broskets nedbrytning.

Kondroitin finns främst i brosket kring lederna och företaget Martek har tagit fasta på detta och utvecklar nu en vegetarisk källa utifrån kondroitinet. Kondroitin har nått stora framgångar i Asien och USA, främst på grund av de hälsokostprodukter som förbättrar för de människor som lider av artros. I dessa hälsokosttillskott är kondroitinet främst baserat på brosk från hajar och i mindre utsträckning även från grisar och kor. Martek anser dock att den kan skapa en vegetarisk källa till kondroitinet, då genom en ny mikrobiell jäsningsteknik.

Martek är mest känd för sin utveckling av vegetariska källa med DHA Omega-3 från mikrobiella källor. I denna process så jäste de mikroalger i stora mörka sockerfyllda kar med socker och lät sedan algerna torkar ut innan de utvann den önskade ingrediensen. Enligt Martek kommer det att dröja 2 år till produkterna finns på den amerikanska marknaden och sannolikt 5-7 år tills den etableras i exempelvis norden.

LÄS MER…

Ny europeisk märkning av ekologiska livsmedel

2010 mars > onsdag, mars-31-2010

Nu har den nya offentliga märkningen av ekologiska produkter, offentliggjorts av Europeiska kommissionen. Den är obligatorisk from 1 juli 2010 och innebär främst att de varor som bär märkningen, också uppfyller EU´s standard för ekologiskt jordbruk. Loggan är ritad av
Dušan Milenković och föreställer tolv stjärnor i form av ett europalöv, med grön bakgrund.

Europamärket kompletteras med certifieringsorganets kodnummer i standardiserat format, samt uppgifter om produktionsstället för produktens aktuella råvaror.

Användarhandbok med märkningens riktlinjer finns att läsa och ladda ner på: Organic-farming.eu. Märkningens främsta funktion är att öka förtroendet hos konsumenten gällande färdigförpackade ekologiska produkter, detta både inom och utanför EU.

LÄS MER…

Kostföreläsning, kostcoachutbildning och hälsocoachutbildning – Utbilda dig inom ekologisk kost, näringsrik mat och sund hälsa

2010 mars > onsdag, mars-31-2010

Nu ska jag strax iväg och föreläsa om kost i skola och förskola…

Idag handlar föreläsningen om vad det är vi egentligen äter och vad vi behöver äta mera av:

– Vikten av näring från vitaminer, mineraler och färgglada antioxidanter
– Immunförsvaret och påverkan från kolestrol och fett
– Fettets positiva inverkan hos små barn som växer och för vår hjärna 
– Hur minskat intag av socker och stärkelsesirap kan hålla oss friskare
– Försurning och PH-värde i kroppen  
– Hur du på enkelt sätt kan hjälpa barn med allergier och minska uppkomsten av födoämnesintoleranser
– Vad som är skillnaden mellan naturliga och tillsatsfria livsmedel
– Näringsmässiga skillnader mellan rena, KRAV-märkta livsmedel och de med härdningar, raffineringar och E-nummer
– Livsmedel och råvaror som utarmas på näring
– Hur kan skolan vara ett föredöme inom sund kosthållning och enkel motion
– Så inspirerar du föräldrarna med enkla råd i veckobrev eller på föräldramötet
– Bygg upp ett hälsotema eller en hälsovecka

Det är ungefär dessa saker som jag tar upp i min hälsocoachutbildning i maj, men då med mer ingående fakta, beprövad erfarenhet, forskning, kreativitet och ny intressant kunskap som finns runt i världen.

LÄS MER…

Mätning av risk vid hög kolestrol och obalans mellan LDL- och HDL-kolestrol

2010 mars > onsdag, mars-31-2010

Det blir allt vanligare att tala om vikten av att FAKTISKT ha gott om kolestrol i kroppen, snarare än avsaknaden av det. Det är främst skillnaderna mellan LDL och HDL som är intressant och det faktum att balansen mellan dessa spelar stor roll. Detta mäter jag med ett läkarprogram från European Society of Cardology, som främst mäter kolestrol och dess skillnader melllan LDL och HDL-kolestrol.

Intressant nog, så visar det att det oftast ger mindre risk om du höjer ditt kolestrolintag MEN att riskerna ökar markant om du har högt blodtryck (som du kan få av vätskebrist, stress, avlagringar i blodkärlen m.m.) eller om du röker och/eller snusar.

LÄS MER…

Kattmynta – Medicinalörten som motverkar tandvärk, ökar matsmältningen och minskar väderspänningar!

2010 mars > onsdag, mars-31-2010

Jag har fått många frågor angående mitt senaste nyhetsbrev och det faktum att många verkar intresserade av örten kattmynta. Med anledning av det, tänkte jag berätta vad kattmynta är och vad det kan användas till. Kattmyntan påminner om valeriana eftersom de båda är attraktiva för katter (därav namnet) men kattmyntan luktar friskt och fräscht som vanlig mynta eller som en fläkt av pepparmynta. Smaken är brännande och starkt bitter, liksom flertalet av våra medicinalväxter.

Kattmyntan kommer främst från sydeuropa, asien och återfinns oftast och till bäst pris i asiatiska butiker elleri hälsokostbutiken. Den ingår också i flertalet detoxkurer tex: i Holistics utrensande detoxkur som jag ofta rekommenderar (läs mer om: detoxkuren

Kattmynta finns även på en del ställen i Sverige, då den har spritt sig och lever som vildört, på tex: ödetomter och soptippar. Det som främst kännetecknar kattmyntan är dess fantastiska förmåga att lugna nerverna och verka främjande för matsmältningen. Den verkar även som sårläkande, smärtlindrande, kramplösande, samt kan minska väderspänningar, menstruationsproblematik och kikhosta eller luftrörsproblem.

Växten är en halv till en meter hög, har hjärtformade, ljusgröna blad som går att tugga på för att motverka tex: tandvärk. Den blommar på sensommaren och höstkanten, mellan juli och september, då med små blommor med röda prickar. Innehållet i växten är en eterisk olja med tymol, nepetasyra, carvacrol och nepetalakton.

LÄS MER…

80% av engelska män beräknas överviktiga om 10 år!

2010 mars > onsdag, mars-31-2010

När jag nu är i farten och tipsar om Sanna Ehdins blogg, så vill jag även lyfta hennes senaste inlägg där hon skriver om det faktum att åtta av tio engelska män beräknas vara överviktiga år 2020.

Kanske låter summan hög men titta dig omkring här i Sverige, så ser du att även vi närmar oss dessa siffor med en oerhört snabb ökning av allt från viktproblematik och försämrad mun- och tandhygien till kroniska inflammationer, näringsproblem, depression kopplade till D-vitaminbrister, sköldkörtelproblematik och fertilitet på grund av bromider, kadmium och xenoöstrogener m.m.m.m.

Och som kryddan på moset, kommer alla långlagrade näringsfattiga livsmedel med tillsatser som GMO, sötningsmedel, majsstärkelse, fruktos, våra miljögiftsförpackningar och alkoholinnehållande hygienprodukter, samt ökad stress, sämre andning, mindre motion och det faktum att vi knappt tänker själva längre på grund av alla redskap som skall förenkla vår vardag.

I Sanna´s blogg går även att läsa att den engelska fetman förutspås öka diabetes typ 2 med 98%, hjärt- och kärlsjukdomar med 44% och hjärtattack med 34%, detta redan år 2050.

Ja, jösses… det är med stor ödmjukhet som jag undrar hur våra kroppar ens fungerar…

LÄS MER…

Stärkelsesirap (modifierad stärkelse och fruktos) vår nya hälsoförstörare!

2010 mars > onsdag, mars-31-2010

Jag har tidigare skrivit om fruktosens toxiska effekt i levern, och då främst majsstärkelsn, som dessutom är GMO-smittad (har godkänts som genmanipulerad inom stora delar av EU och numera även här i Sverige)

Du har väl inte missat den oerhört intressanta och gedigna hälsobloggen, som drivs av min fantastiska vän Sanna Ehdin?

Sanna skriver om detta i gårdagens blogg och har en oerhört bra förklaring på stärkelssirapens påverkan:

Stärkelsesirap (modifierad stärkelse eller fruktos) kan ge fettlever och samma skador som hos en alkoholist – fast man inte dricker något? Det gör att levercellerna blåser upp som ballonger och sprängs – för att sen inte repareras vilket levern annars gör (självläker).

Stärkelsesirap finns nästintill överallt och det är minst sagt oroande att den till och med innehåller GMO och orsakar fetma och andra metabola sjukdomssyndrom. Sorbitol är en annan tillsats som cirkulerar runt i vårt blod och ger en toxisk effekt. Fruktos som tillsätts i maten har sin nedbrytning i levern, där den omvandlas till dåliga fetter. En viktig aspekt som även kommer att växa inom djurhållning och köttkonsumen är urinsyra som bildas från fruktos och som skapar kroniska inflammationer hos både människor och djur.

Man kan också bli sensiterad till fruktos, vilket innebär att ju mer du äter desto effektivare tar kroppen upp det, och ju mer du tar upp desto större skador… Sen blir man även mer känslig för de toxiska effekterna.

Jag har ifrågasatt detta till livsmedelsverket flera gånger och då främst med fokus på GMO i majsstärkelse samt fruktosens toxiska inverkan på levern MEN trots detta så ökar användandet allt mer i våra livsmedel. Det är alltså inte alls konstigt att vi får metabola sjukdomar såsom hjärt och kärlsjukdomar, kroniska inflammationer som fibromyalgi, problem med leverns reningsförmåga m.m. Hur genmanipuleringen påverkas oss har vi inte en aning om och det är så otäckt att livsmedelsverket styr våra rekommendationer, helt utan koll och kunskap om detta.

Besök: Sannas blogg!!!

LÄS MER…

Svenskarna äter 6 millioner ägg PER timme på påskafton MEN endast 11 procent av dessa är KRAV-märkta!

2010 mars > onsdag, mars-31-2010

Svenskarna äter sex miljoner ägg per timme på påskafton och många av dessa ägg kommer från hönor som levt instängda i bur. Hönorna kanske inte heller har fått den föda som de bör äta, då deras fettrika frön eller maskar ofta byts ut mot proteinrikt sojaprotein som skapar sjukdomar, ökar antibiotikan i fodret samt ger ett omega 3-fattigt ägg.

Ekologisk uppfödning tar mer hänsyn till djurens naturliga beteende, där hönan får det foder som hon mår bra, där hönshusen är rena och de lever ett mindre stressigt liv. Hönorna får gå ute och picka mask på sommartid OCH det ökar även köttet och därmed äggens D-vitamininnehåll eftersom D-vitamin skapas från solens strålar.

Samma sak gäller lammköttet som kommer från de lamm som äter det de är avsedda att äta. De är vitala, har god hälsa och är mindre stressade, vilket självklart visar sig på djurets kött. Faktum är att kött från stressade djur, också blir segare och från de som vistats inomhus, så är näringen mindre.

Trots all diskussion om hur viktigt det är med ekologisk mat och odling, så är endast elva procent av alla våra ägg Krav-märkta.

LÄS MER…

B-vitaminet Niacin ger bättre effekt än kolestrolmedicinen ”Zetia” och är HELA 5800% billigare, visar en ny engelsk studie!

2010 mars > tisdag, mars-30-2010

Big Pharmas läkemedel mot kolestrol undersöktes nyligen i en studie, publicerad i New England Journal of Medicine. Studien visade att niacin (en billig B-vitamin) har bättre förmåga än Mercks läkemedel Zetia, vid medicinering för att förhindra uppbyggande av arteriellt plack, dvs ett symptom på hjärt-kärlsjukdom.

Patienter som tog niacin visade en ”betydande krympning” i kärlväggens tjocklek, medan de som medicinerades med Zetia, ej visade förbättring alls. Samtidigt var niacin-gruppens procentsats för kardiovaskulära sjukdomar ” endast en femtedel jämfört med de patienter som deltog i Zetia-gruppen. Detta visar att niacin är mycket mer effektiv vid förebyggande åtgärder mot hjärtinfarkt och andra liknande sjukdomar, än den idag använda medicinen Zetia.

En intressant faktor är att Zetia har ett 5.800% högre pris än niacin, och dess tillverkare Merck, lär sannolikt på bli förskräckta över att en lågkostnadsvitamin, ger bättre effekter än deras syra läkemedel. Försäljningen av detta (med andra ord ej verksamma) läkemedlet Zetia, är enligt uppgift mer än 5 miljarder dollar. Detta är kanske inte så konstigt då Zetia säljs för så mycket som $ 3,89 per tablett… (!?!) 

Niacin, å andra sidan, kostar så lite som 6,7 cent per piller och är alltså 5800% billigare än sin mindre verksamma konkurrent. Så om niacin fungerar bättre, och om den moderna medicinen hävdar att deras önskan är att ta hand om sina patienter, helt utan vinstsyfte, så kan man fråga sig varför inte läkare rekommenderar B-vitaminer i stället för dyra kolesterolläkemedel.

Missa inte denna fantastiska bok om läkemedelsindustrin:
Tänk om medicin försvunnit? av Gerald Markle och Frances McCrea. (Http://www.amazon.com/What-Medicine)

LÄS MER…

K2-vitamin kan minska cancer som dödsorsak med 30% och ge minskad risk för prostatacancer!

2010 mars > tisdag, mars-30-2010

Konsumtion av matvaror, rika på Vitamin K2 kan minska risken för cancer, visar en ny studie som stöder potentiella cancerförebyggande fördelar med just K2-vitaminet.

Undersökningen från denna europeiska studie (EPIC), utfördes med fokus på cancer och nutrition och visade att det högsta intaget av Vitamin K2 (ej inkluderat vitamin K1), var associerat med en minskad risk för cancer överlag samt cancer med dödlighet. Risk för cancer som dödsorsak minskade med hela 30 procent.

Det finns två huvudsakliga former av vitamin K: phylloquinone, även känd som phytonadione, (vitamin K1) och menaquinones (vitaminer K2). K1 finns i gröna bladgrönsaker såsom sallad, broccoli och spenat. Vitamin K utgör cirka 90 procent av det K-vitamin som finns i en typiskt västerländsk kost, medan K2, som endast utgör cirka 10 procent kan syntetiseras i tarmen genom mikrofloran.

Det finns olika former av menaquinones (Vitamin K), och dessa kan också intas via kosten: menakinon-4, till exempel, finns i animaliskt kött, medan menaquinones -7, -8, och -9 finns i fermenterade (lagrade) livsmedel som tex: ost.  

Den nya studien, publicerades i American Journal of Clinical Nutrition och verkar stödjande för cancerförebyggande fördelar i samband med intag av Vitamin K. Faktum är att denna studie endast är ytterligare kunskaper inom den ständigt växande banken som talar för K2-vitaminets fördelar. Flertalet tidigare studier har påvisat goda egenskaper för att bland annat främja ben- , hjärt- och kärlhälsa. Nya bevis stöder också en potentiell roll för att minska risk för prostatacancer.

Förra året rapporterade Joyce McCann, PhD och Bruce Ames, PhD, från Children’s Hospital, Oakland Research Institute att nuvarande rekommendationer för vitamin K inte är uppfyllda, vilket kan bidra till ökad risk för åldersrelaterade sjukdomar såsom cancer och hjärtsjukdomar .

Aktuella rekommendationer baseras på de nivåer som krävs för att säkerställa en tillräcklig blodkoagulation, men inte för att säkerställa de långsiktigt optimala nivåer som kan påskynda benskörhet, njurförkalkning, hjärt-kärlsjukdom och möjligen också cancer. (American Journal of Clinical Nutrition – okt 2009) 

Den nya studien, ledd av Jakob Linseisen från det tyska forskningscentret för Environmental Health, har analyserat uppgifter från 24.340 deltagare i åldern 35 till 64 år. Deltagarna följdes under 10 års tid och under denna tid dokumenterades 1.755 fall av cancer, varav 458 visade sig vara fall med dödlig utgång. Resultaten visade att personer med det högsta genomsnittliga intaget av Vitamin K2 erhöll 14 procent minskad risk för att utveckla cancer jämfört med personer med de lägsta genomsnittliga intaget.

Dessutom hade de med det högsta intaget av Vitamin K, en minskad risk för dödlighet med 28 procent. Dr Linseisen och hans medarbetare rapporterar också att ett signifikant samband med prostatacancer.

Källa: American Journal of Clinical Nutrition
”Dietary K-vitamin intag i samband med cancer insjuknande och dödlighet: resultat från Heidelberg kohort av den europeiska undersökningen om cancer och nutrition (EPIC-Heidelberg)” Författare: K. Nimptsch, S. Rohrmann, R. Kaaks, J. Linseisen

LÄS MER…

Life-kedjan anmäld för kampanjen – Vart tog näringen vägen?

2010 mars > tisdag, mars-30-2010

Inte för att jag vill higlighta Life-kedjan (som tyvärr säljer många produkter som är halvbra och i flera fall har personal som saknar utbildning för det de ska sälja) men den nya anmälan som Livsmedelsverket har gjort är faktiskt helt galen. Livsmedelsverket har anmält Life-butikernas senaste kampanj ”Vart tog näringen vägen”  till Konsumentverket. Anledningen till det är att den (… enligt livsmedelsverket …) är grovt vilseledande. 

Huvudbudskapet i kampanjen är att det inte finns tillräckligt med näring i vanlig mat och att man själv behöver ta ansvar för sin hälsa och äta ”naturliga” kosttillskott. Enligt livsmedelsverket är det missvisande att människor skulle behöva komplettera sin kost med kosttillskott, på grund brister i den näring som finns i dagens livsmedel.

Det jag skulle vilja veta vad livsmedelsverket baserar sina siffror på, eftersom de hävdar att alla våra livsmedel har lika mycket näring som förr i tiden? Att mat, som raffineras, pastöriseras, härdas, långlagras m.m. skulle hålla lika länge som den rena maten gjorde för 20 år sedan, är helt fel och det är dessutom oerhört viktigt att påpeka att näring försvinner i den mat som lagras över tid. Då har inte ens odlingsförutsättningar lyfts in, så som att grönsaker som odlas på kortare tid och skördas för tidigt också innehåller mindre näring, då vitamin och mineraler tillkommer i sluttampen av odlingsprocessen.  

Men det är klart… Livsmedelsverket vill ju främja de företag som säljer matprodukter, så det är klart att kampanjen stör!

LÄS MER…

Naturliga tillsatser granskas – ”vanlig orange” morot, svart morot, fläder, hibiskus, rödkål, safflor, spirulina, gurkmeja / Curcumin, paprika, pumpa, rödbeta, nässelextrakt kan förbjudas som tillsatser!

2010 mars > tisdag, mars-30-2010

Spirulina, är sedan länge den blå färg som används i Nestlés Smarties och är ett av 10 ämnen som används för att färga livsmedel. Nu står algerna inför en osäker framtid, eftersom skall granskas av Europeiska kommissionen (EG), detta beställt från The Food Standards Agency (FSA). Beslutet om färgämnet skall rapporteras redan

Den springande punkten för granskningen är gällande ämnen som färgning av livsmedel (dvs. rättsliga livsmedelsingredienser) eller tillsatser, som idag behöver godkännas på förhand. Viss färgning av livsmedel klassas som livsmedelsingredienser och har därmed inte tilldelats E-nummer, medande naturliga färger som klassas som tillsatser har tilldelas E-nummer eftersom de har ”utvunnits selektivt” från deras naturliga källor.

Detta leder till viss förvirring på marknaden då olika företag tolkar lagstiftningen på olika sätt. Tex: så kan ”Tillverkarna gå till tre olika leverantörer för en definition och få tre olika svar. De kan därefter välja den som de gillar bäst och som passar deras ändamål”

Det finns även otydligheter eftersom återförsäljare har olika definitioner av vad som är ”naturligt”. Vissa hävdar att endast färgning av livsmedel är naturliga, en del säger att allt som är naturligt kommer från en naturlig källa. ”Konsumenterna är förvirrade eftersom flera naturliga färger fortfarande har E-nummer och många jämställer” E-nummer med artificiella tilllsatser.

Ämnen som nu ska granskas är: ”vanlig orange” morot, svart morot, fläder, hibiskus, rödkål, safflor, spirulina, gurkmeja / Curcumin, paprika, pumpa, rödbeta, nässelextrakt och gardeniakoncentrat. Om de bedöms vara livsmedelstillsatser, måste de genomgå ett tidskrävande och dyrt tillståndsförfarande för att få myndigheternas godkännande.

Tänk vad bra… Snart har de förbjudit ALLT som är hälsosamt och vi har bara skräp kvar… Sjuk värld vi lever i!

Läs artikeln på: www.foodmanufacture.co.uk

LÄS MER…

1 2 8
107 st på 8 sidor
FörstaSista