Träna insidan med mental träning, NLP och coaching Del 1

2009 maj > lördag, maj-30-2009

Alltfler mår sämre, känner sig ensamma och har behov av en personlig vägledare som bollplank och stöttepelare. Förr i tiden, så var det en vän eller familjemedlem men det blir allt vanligare att denna ”någon” är en professionell coach som går in och coachar utan att själv påverka.

Karriärscoach, hälsocoach, businesscoach, kostcoach, livsstilscoach… ja, kärt barn har många namn MEN det de har gemensamt är en önskan om att vägleda en människa till att själv ta rätt beslut i livet.

För inte länge sedan stod det att läsa i DN att nästintill alla människor är behov av en coach och strax därefter blev regeringens beslut offentligt där långtidsjukskrivna erbjuds personliga coacher för att snabbare återhämtning. 

Det var först när jag gick min ICC-utbildning för mina vänner Lars-Eric och Elene Uneståhl som jag förstod att en coach följer ett fast mönster i sin coachingsession och detta är faktiskt även representerat under utbildningen.

Kanske kan det verka fånigt men en person som uppger sig att vara coach kan faktiskt vara nästintill självutnämnd och det är inte på långa vägar det som coacing står för. Med anledning av det, så är det oerhört viktigt att använda sig av de certifieringar som är seriösa och som utbildar enligt ovan nämnda utbildningsplan.

Som journalist så har jag självklart skapat en ideel sida med certifieringar… allt för att hjälpa dig som funderar och vill ha goda råd i val av coach eller utbildning. Läs mera på www.nlpcertifiering.se. Här på Zarahs sida kommer jag att peppa er till att hitta nya, roliga livsstilsvägar med annorlunda, nya, häftiga inre och yttre träningssätt.

Snart kommer nästa artikel om insidans alla träningsvis och vad som finns på marknaden… Vi börjar med coachingen… *ler*… Men håll utkik efter kommande artiklar i serien såsom NLP, röstcoaching, welledge, mindfulness, chakrabalansering, mental träning, yoga, utomhusträning, röstcoaching och sen avslutar vi med min favorithjälte inom personlig utveckling, Napoleon Hill.

Vägra piller och få ett starkt immunförsvar

2009 maj > fredag, maj-29-2009

Av olika minst sagt ointressanta anledningar, så var jag inlagd på sjukhus häromdagen och lyssnade till de mest skrämmande dialoger där blodförtunnande skrevs ut ”utifall att”, mediciner gavs dubbelt ”om det hade missats” och antibiotika som skrevs ut till patienter som gott kunde låta sina immunförsvar arbeta lite extra.


När antibiotika skrivs ut till höger och vänster, så blir de både verkningslösa och respekten försvinner för deras så kallade biverkningar. För har ni tänkt på att en biverkning i själva verket är en ren effekt som omformuleras för att låta mindre allvarlig. Och visst är det anmärkningsvärt att det står att huvudvärk är en biverkning till huvudvärkstabletter?


Vi får inte glömma att feber, inflammationer och smärta är sätt för kroppen att agera, reagera och reparera. Dvs; vårt immunförsvar arbetar och det måste det också få göra för att erhålla sin styrka och förmåga till att låta kroppen självläka. 


Vi får inte heller glömma det växande hotet med bakterier som är resistenta mot antibiotika, vilket även yttrar sig i mutationer och försvagade immunförsvar som knappt klarar en influensa.


Vaccinering förknippas med efterföljder som autism upp till minst 90% (!!!), är rent skadligt för barn och ÄNDÅ så används det i vardagslivet och rekommenderar inom läkarvården.


Det mest sorgliga är att all denna medicinering bidrar till allt mindre kunskap om de ogiftiga sätt som finns för att både bota sjukdomar, booosta immunförsvaret, förebygga och stärka. I detta tas inte ens maten och levnadsstilen i beaktning och på sjukhusen serveras mat som är under all kritik. Den lilla mat som skall läka en kropp är knappt märkbart fylld med näring och tillsammans med söta soppor och juicer, så är PH-värdet inte ens mottagligt för den lilla lilla näring som den micrade maten  innehåller.


I en artikel i Expressen påpekas att sex miljoner svenskar är inte ”tillräckligt hjärtfriska”, en miljon är deprimerade, hela 750 000 kvinnor har östrogenbrist och torra slemhinnor och alltfler får svenskar får diagnoser och piller. Finns det ingen inom läkemedelsindustrin som sätter detta i samband med välmående, motion, kost, delaktighet, trygghet och att ha en mening i livet eller är det bara pengar som styr den här världen?

Sveriges svar på Anthony Robbins

2009 maj > fredag, maj-29-2009

Jaaaaa………. Min vän Michael Södermalm är förmodligen den bästa talaren som skådat svensk mark. Igår höll han en bejublad föreläsning, där jag och Maria var medarrangörer med vår superhärliga eventfirma Magenta PR. Helt sagolik man med så mycket inspiration så taket lyfter :-) Nästa datum är den 6 oktober… Kika in på www.magentapr.se

Sen måste jag tipsa om en så härlig ekosajt, som heter EkoLifestyle. Jag blev så glatt överraskad när jag kikade in och hittade både inredning, teknik, upplevelser, må bra, kläder och gröna rum. Kolla gärna på http://www.ekolifestyle.se/ om du är intresserad!

Kramar i massor

Boosta kroppen med näring och tillsatsfria byggstenar

2009 maj > onsdag, maj-27-2009

Morgonmacka, förmiddagsmacka, måltidsknäcke, mellanmålssmörgås och kvällsmacka… Lever du och barnen på bröd, bröd och bröd… varvat med oboy, söta energiräddare och snabbmat?


Bröd och pålägg ger en näringsfattig kost OM de inte är supermatiga. Dessutom, så ger vitt bröd en andra jäsningsprocess i magen eftersom det oftast halvjäses och därmed fortsätter att jäsa i en varm söt magsäcksmiljö. Det är med anledning av det som vi många gånger upplever det som att vi är uppsvullna när vi ätit mycket bröd. 


Barn har en förkärlek för söta smaker eftersom de är vana vid den smaken sedan den söta och feta amningen. Det är också en inbyggd överlevnadsprocess sedan vår tid som jägare. Söta växter är nästintill alltid ofarliga medan de bittra smakerna (främst i den gröna färgen) många gånger är giftiga i för höga doser. På samma sätt fungerar oviljan inför bitar i maten, annorlunda konsistenser och ny mat eftersom barn har en kräkreflex för att undvika kvävning av bitar. Konsistenser som är olik de som är invant kan bidra til att ”de petar i maten” och behöver ha ingredienserna uppdelade istället för i tex grytor och blandningar. Ett exempel är lökbitar som många barn inte gillar, men som främst beror på att det just är bitar, ej på själva löken.


Eftersom barn tycker om söta och salta smaker så är det också de som är naturliga för dem. När de sedan ska lära sig vid nya smaker eller konsistenesen så krävs en inlärningsprocess som tar cirka 10-20 gånger för barn och 3-4 för vuxna med smakprov. Varefter den nya smakinlärningen blir etablerad, så kommer automatiskt liknande livsmedel att tilltala mera. Ett exempel är att barn börjar dricka kaffe eller äta beska inläggningar (ansjovis) behöver en neutraliseringskälla så som tex den söta mjölken (med sötma från mjölksockret) eller en balans i inläggningen utav en nypa socker. Exakt samma effekt kan skapas genom en knivspets kanel, som neutraliserar exempelvis en tomatsås på samma sätt som vi i många fall använder ketchup eller annan sötningskälla.


Liksom ovan nämnda ovilja inför förändingar och nya smaker, så fungerar snabbmatsindustrin på liknande vis. Det finns en anledning till varför Macdonald´s gör alla sina hamburgare på samma smakfattiga vis och varför korv med mos smaker nästintill ingenting utan kryddor…  Det ska tilltala alla och även barn som är ovana vid annorlunda smaker.


Om du någon gång frågar barn vad deras älsklingsrätt är, så är det en tiotopp-lista på 10 saker som känns igen i de flesta barnfamiljer medan vuxna människor har en långt mycket större spridning på sina ”favoriter”. MEN om du åker utomlands och presenterar favoriternas favoriter spaghetti och köttfärsås, så är sannolikheten stor att barnen endast äter utav spaghettin eftersom det inte smakar som hemma. Samma sak gäller pannkaka MEN det är oerhört svårt att få pannkaka att smaka annorlunda, vilket gör det till en makalös worldwide-rätt för barnamunnar.  


På samma sätt som vanlig reklam så kan man som förälder göra egen hälsosam ”reklam” för bra mat och livsmedel och då med fokus på grönsaker, hälsosamma alternativ, glädje till rörelse och framförallt genom att själv vara en bra förebild. På detta vis, så modellerar de och följer fotspåren på sina idoler i livet … dvs: mamma och pappa :-)
 
Jag är också övertygad om att förändring kan övas in och att förändringsbenägenheten hos barn som tränas också ger en behållning. Genom att låta dem testa, vara med och planer och tillaga maten samt genom att berätta ”stories” om maten och var den kommer ifrån. Du minns kanske själv när du var liten och blev intruducerad för olika mathistorier, både från dina föräldrars uppväxt och utifrån andra länders kultur. För att VERKLIGEN förändra, så behöver du vara en ”storyteller” och möta barnen på deras fantasifulla och kreativa nivå :-)
 
Det är viktigt att tänka på att barn lever och tänker utifrån sina kreativtet och fantasi till skillnad från många vuxna som utgår från reptilhjärnan och därmed tänker mindre och mindre likt sina barn. Desto mer stress och press, desto större del av din kropp styrs av reptilhjärnans relativt osympatiska handlingsmönster.
 
Som jag nämnde ovan, så tycker barn om smaker som är igenkännande och som finns i det mesta som de äter. Det är naturligtvis samma sak när det gäller de smaker som kommer från sötningsmedel, natriumglutamat och andra källor som är hälsovådliga men som en barnmun bli van vid att tycka om. Idag hör jag allt oftare om barn som gråter sig till sömns för att de längtar efter gorby´s eller barn som vill ha dricka eller snacks som vardagsmat. Detta beror på en enda sak… och det är att vi har introducerat och vant dem vid just dessa smaker.


Snabbmats begreppet kommer ursprungligen från att vi tillverkade maten snabbt för att äta den långsamt även när det var snålt om tid. Det finns ingen koppling till att maten skall ätas snabbt utan detta är en försvenskad och förvrängd upplevelse. Ute i buiken finns mängder med produkter som är bra MEN också ett stort utbud av mat som är lika kemiskt så det nästan är förkastligt. Sötningsmedel tillverkas genom att tillsätta kloratomer som kroppen och naturen inte kan bryta ner, vi hettar upp maten så att det knappt finns näring kvar och vi borstar till och med tänderna med nervgifter som fluor som från början är en rest från aluminiumindustrin. 


Det viktiga är att köpa så rena produkter som möjligt för då behöver inte förändringen i matintaget förändras särskilt mycket. Till exempel så finns det korv som fylls med potatismjöl och bindväv för att fylla ut och minska kostnaderna. Eftersom detta bidrar till minskad köttsmak så tillsätter man smakförhöjande natriumglutamat (E621) för att öka köttsmaken MEN det metalliska smakämnet har också visat sig ge ADHD-symtom och liksom sötningsemdel och socker så är det en ren koppling till reuatism, eksem, psoriasis och andra tarmrelaterade och immunologa sjukdomar.


Halvfabrikat innehåller även upphettade fetter som då blir härdade, socker som hettas upp och då blir kristalliserade och tappar näringen. Utöver det, så är näringen en viktig aspekt och därmed bör inte maten hettas upp över 40 grader för att behålla matsmälningsenzymerna och över 70 grader för att behålla näringskedjornas naturlighet.


Fett, socker och salt fungerar som konservering och särskilt i upphettat tillstånd. Ett bra exempel är mariekex eller chips som du kan nha i skåpen hemma utan att de blir dåliga på lera år. Om du själv bakade dessa med naturliga varor, så skulle liknande kakor bli dåliga inom en vecka och chipsen skulle anta en grön och giftig färg.


MÅNGA har varken tid eller intresse till att laga mat varje kväll och då är det ännu viktigare att köpa bra råvaror och undvika tillsatser. Köp en bättre korv och fullkornsmakaroner och gör en ketchup på passerade tomater, en knivsudd kanel som minskar tomaternas bitterhet och VIPS, så har du gjort snabbmat på bra och lika enkelt vis.
 
Mina bästa tips är att:
 
1. Minska på socker och söta smaker och inför bittra smaker genom att träna, testa och ha tålamod.
2. Öka hemlagad mat med mindre halvfabrikat (dessa är nästintill alltid fulla med E-tillsatser och härdade fetter)
3. Gör reklam för bra saker hemma och köp endast hem det som du vill att du och barnen skall äta.
4. Läs på förpackningarna och undvik långa listor, E-nummer och mat som har misstänksamt lång hållbarhet. KRAV-märkta produkter är helt tillsatsfria och utan besprutningar och gifter.
5. Hetta ej upp maten över 70 grader och är helst mycket råkost
6. Välj mat som är svårtuggad eftersom det både ger längre nedsmältning (tex fullkorn), motionerar systemet och tänderna.
7. Balansera PH-värdet i kroppen på samma vis som naturen. Du bör ha ett ph-värde på 5 i huden, strax över 6 i munnen och 7 i urinen. Om detta är lägre, så är du sur i kroppen och behöver basas, på samma vis som en igenväxt sjö som behöver kalkas. Detta gör du genom björkaska eller med ett högkvalitativt bikarbonat.
8. Låt barnen vara delaktiga genom att få välja en egen grönsak vid varje handlingstillfälle, att göra småsaker i köket eller bara hänga med dig för att modellera och lära in dina mönster.
9. Berätta historier för barnen, där du lyfter fram alla roliga saker som du kan och vet. Berätta om hur stark karl-alfred blev av spenat, hur tomaterna växer i andra länder, att quinoavattnet har använts som schampo, att kanel sägs ge snälla människor på grund av kryddornas lugnande effeter på magen m.m. 
10. Ha ett föräldraråd varje vecka, där ni pratar med barnen och bestämmer hur det ska se ut hemma hos just er.


Sist men inte minst… Tjata eller truga aldrig utan gör reklam för ”grönsaksinspirationen” på samam vis som fredagsmyset :-)

Kan gluten elimineras av groddning?

2009 maj > tisdag, maj-26-2009

Nu ikväll har jag jobbat med information om vårt ekologiska koncept Green n Lean, som vi har jobbat så hårt för att verkliggöra. Många har frågat mig hur vi egentligen har gjort och det är en lättförklarad process.


Vi groddar alla våra ingredienser i ca 3 dagar innan de tillagas och detta bidrar till en betydligt nyttigare produkt för ökat näringsupptag i tarmen genom att fytinsyran mer eller mindre elimineras. Men vi har även upptäckt att minst 96% av glutenet omvandlas vid groddning i 3 dygn, och att alltså endast 4% återstår.


Gluten består nämligen av två proteindelar, glutenin och gliadin, som tillsammans ger mjöl dess bakegenskaper. Den skadliga faktorn för glutenintoleranta finns i gliadinet och det som vi genomför i nuläget är att studera vilken av dessa delar som representeras i dessa 4 %. Om gliadinet ej finns kvar i dessa 4%, så kan alla våra produkter klassa som glutenfria.


Anledningen till denna upptäckt är att då vi sålt våra produkter under snart 5 års tid, då främst på vår vegetariska restaurang på Kungsholmen. Under dessa år så har vi haft allt fler glutenintoleranta som uppger att dom inte känner av glutenet i våra produkter. Detta är dock ingen garanti ännu för att de kan ätas av alla gluten intoleranta, men det är en indikation som vi kommer att forska vidare inom.


Utöver detta så är produkterna laktosfria, vegetariska, veganska, KRAV-märkta, motionerande för systemet, näringsriktiga, soja- och äggfria och ej upphettade över 70 grader under tillverkning vilket medför att det räknas som levande föda.


Så… där kom svaret till er :-)

Basa upp kroppens PH-värde med bikarbonat och björkaska

2009 maj > tisdag, maj-26-2009

Oftast har man sura uppstötningar och dålig matsmältning på grund av för liten produktion av saltsyra/magsyra. Förut så trodde vi att detta berodde på för stor saltsyraproduktion men idag vet vi att det är tvärtom och att magsår upphör på grund av bakterier, ej av stress och livsstil. För att öka produktionen så behöver du få ett surare ph-värde i ditt system och det kan enklast göras genom billiga och smarta hemmakurer.

Min rekommendation för din mage är att du dricker ett stort glas ljummet vatten med en färskpressad citron, 20 minuter innan varje huvudmåltid dvs; frukost, lunch och middag. Detta ökar produktionen av magsyra och ger en mindre söt miljö i systemet. Tänk även på att basa kroppen med tex björkaska eller ett högkvalitativ natriumbikarbonat. På detta sätt så återfår du PH-värdet i sitt system och kan smälta maten så pass bra, så att den inte behöver komma upp igen. Bättre ph-värde och magsyra bidrar även till att maten är ordentligt nedspjälkad när den kommer ner i tarmen, vilket är oerhört gynnsamt för näringsupptaget.

Aloe vera är ett fantastiskt sätt för tarmens näringsupptag och för att minska irritationer efter medicinering, felaktig och söt kost och/eller för mycket tillsatser i maten.

Nya ekologgan är på G – Tävla med ditt bidrag!

2009 maj > måndag, maj-25-2009

Nu har jag ÄNTLIGEN kommit hem efter en lång dag med möten. Sist på schemat stod galvaniskt spa och jag, mi och Mia var och träffade My och Lisa för spakväll. Galvaniskt spa är urhäftigt eftersom det bygger på att ge huden energi och utrensning långt ner i tredje hudlagret. Jag kan berätta mera någon annan dag!


Vet ni förresten att vår lilla söta Mi bloggar på 2.6 miljonersklubben denna vecka. Läs mera här: http://www.2.6miljonerklubben.com/2/?p=1381


Och här kommer en rolig nyhet för er som är kreativa och vill inspirera till bättre och enklare ekoutbud.


Nu kommer äntligen den nya ekologgan som skall visa på ekologiska produkter inom EU. Den befintliga logga som används idag är ett frivillig alternativ och den nya märkningen blir ett naturligt led i den obligatoriska och mer trovärdiga certifieringsprocessen.


Certifieringen skall innefatta alla färdigförpackade ekologiska produkter som tillverkas och levereras inom EU´s 27 medlemsländer.


För att öka kreativiten kring projektet, så inbjuds alla design- eller konststuderande inom EU för att bidra med sina tankar.


Läs mera på:  http://ec.europa.eu/agriculture/organic/logo/competition/competition_sv.htm.

Kolesterolets postitiva egenskaper

2009 maj > söndag, maj-24-2009

Hör du till dem som har laddats full med negativa myter om fett och kolesterolets inverkan på kroppen?

Livsnödvändigt fett ingår i cellmembranet och kolestrol är ett av våra viktigaste näringsämnen då vi behöver det för att tillverka hormoner, reparera celler och stärka immunförsvaret.

Här mina vänner, följer ett utdrag ur boken ”Den självläkande människan”, skriven av en mina mest kompetenta och härligaste vänner, Sanna Ehdin. Håll tillgodo ;-)

Kolesterol har följande livsviktiga funktioner i kroppen:

1. Kolesterol används som utgångsmaterial av kroppen för att tillverka:
– hormoner som hjälper oss att hantera stress och skyddar mot hjärt-kärlsjukdomar och cancer
– könshormoner, som exempelvis androgen, testosteron, östrogen, progesteron och DHEA
– vitamin D, som behövs för skelettet, nervsystemet, tillväxt, omsättning av mineraler i kroppen, muskeltonus, insulinproduktion, reproduktion och immunsystemets funktion
– gallsalter till gallan, vilka behövs för att bryta ner och ta upp fettet i kosten.

2. Kolesterol behövs för korrekt funktion av serotoninreceptorer i hjärnan. Serotonin är kroppens naturliga ”må-bra-substans”, och låga kolesterolnivåer har kopplats till aggressivt och våldsamt beteende, depression och självmordstendenser.

3. Kolesterol spelar en viktig roll för att reparera skadade celler i kroppen och bibehålla en hälsosam tarmvägg. Dieter som är låga i kolesterol (vegan) kan ge en läckande tarm och andra tarmproblem.

4. Kolesterol fungerar även som en antioxidant, och har därför skyddande effekter för kroppen.

5. Modersmjölken är särskilt rik på kolesterol och även enzymer som hjälper barnet att använda detta näringsämne. Spädbarn och barn behöver kolesterolrik mat under uppväxten för att få en normal utveckling av bland annat hjärnan och nervsystemet.

Kolesterol finns naturligt i ägg, kött, smör, grädde, ost och fet fisk. Det är inget fett utan är en större alkoholförening med hormonliknande struktur. Det beter sig som fett, och är olösligt i vatten eller blod.

Kolesterol har dock ett hölje av lipoprotein, vilket gör det vattenlösligt så att det kan transporteras i blodet. Lipoproteinerna beskrivs utifrån densitet (täthet) och man skiljer på HDL (högdensitetslipoprotein), som transporterar kolesterolet bort från cellerna till levern, och LDL (med låg densitet) som för kolesterolet till cellerna.

Vi kallar HDL för det goda kolesterolet och LDL för det dåliga, men båda fyller en funktion i kroppens biokemi.

Liksom mättat fett har kolesterol fått en ”bad-boy-stämpel” de senaste decennierna. Enligt WHO:s rekommendationer är huvudargumentet mot det mättade fettet att det höjer blodets kolesterolhalt. Ett tiotal kontrollerade studier har emellertid visat att även ett intag av mättat fett som är två till fem gånger högre än WHO:s övre gräns inte påverkar totala halten kolesterol eller LDL. Svenska studier har visat att en kost med ett stort innehåll av mättade fettsyror hade en bättre effekt på ämnesomsättning hos diabetespatienter och sänkte det ”farliga” LDL-kolesterolet bättre än en kost med ett stort innehåll av fleromättade fettsyror.

De lägsta kolesterolvärdena har noterats hos afrikanska folkslaget massajer vars kost till 80–90 procent består av kött och mjölk. Ändå har de obefintligt med hjärt-kärlsjukdomar. Öbefolkningar på Nya Guinea som äter sin traditionella kost utan västerländskt inflytande drabbas nästan aldrig av hjärtinfarkt eller andra ”västerländska sjukdomar”, trots att deras huvudsakliga fettkälla är kokosnötter (mättat fett) och fisk.

En stor studie på 22 000 avlidna personer i 14 länder fann lika stor mängd blockering av artärerna vare sig folk hade låga eller höga kolesterolnivåer. Förvånande nog visar mängder av studier att höga kolesterolvärden är skyddande för kvinnor. En fransk studie publicerad i Lancet visade att de kvinnor som levde längst var gamla kvinnor med mycket höga kolesterolvärden. De med mycket låga värden hade fem gånger högre dödsrisk.

Då kan man fråga sig varför vi blir varnade för kolesterol? Det kan handla om kommersiella intressen, för det finns väldigt mycket pengar investerat i ”kolesterolhypotesen” med specialläkemedel. Men det kanske handlar om en feltolkning av det man observerat. Det finns en statistiskt påvisad relation mellan LDL-kolesterol i blodet och förekomst av hjärt-kärlsjukdom, men det betyder inte att LDL-kolesterolet måste vara orsak. Det kan ju vara så att de klassiska lipidförändringar i blodet som associeras med metabolt syndrom (ökade blodfetter och minskat HDL-kolesterol), är en ändamålsenlig respons. Kroppen gör helt enkelt det som den gjort i miljoner år; sitt bästa för att reparera skadad vävnad. Då ligger problemet inte i responsen men i den bestående stimuleringen (kroniska inflammationen).
Det är ett helt nytt synsätt, och mycket data talar för det. Tänk om den rådande synen – att ge kolesterolen i blodkärlen skulden för hjärt-kärlsjukdomarna – är detsamma som att säga att infektioner är immunförsvarets fel. Kroppen försöker ju bara att reparera de inflammatoriska skadorna på plats.

(Utdrag ur: Den självläkande människan av Sanna Ehdin)

Referenser:
Colpo, A., LDL Cholesterol: ”Bad” Cholesterol, or Bad Science? J. Am. Physicians and Surgeons 10(3):83–89, 2005

Enig, M., Eat fat loose fat. Plume/Penguin Group 2006

Ravnskog, U., Fett och kolesterol är hälsosamt! – Om gamla och nya kolesterolmyter. Optimal förlag 2008

Ravnskog, U., High cholesterol may protect against infections and atherosclerosis. Q. J. Med. 96: 927–934, 2003

LÄS MER…

Slutade med medicinen och blev pigg igen… PÅ ETT DYGN!

2009 maj > fredag, maj-22-2009

Har du tänkt på att MÅNGA som blir sjuka söker läkare för att de är lite trötta, har nedsatt immunförsvar eller ser små symtom på kroppen. Oftast är det först när de har kommit till läkaren och fått medicin som det faktiskt eskalerar och symtomen bryter ut.

Har tanken slagit dig att det kan bero på JUST medicineringen och tankens kraft som säger dig att du är sjuk? Det borde vara förbjudet att tala om för en sjuk människor hur lång tid han/hon har kvar att leva eller vad han/hon kan och inte kan göra!

Gamla människor får ofta stora mängder med medicin som både slår ut deras immunförsvar och påverkar deras PH-värde och näringsupptag. Kanske är det därför du inte längre känner igen dina gamla?

Häromdagen skrev Expressen om den 86 år gamla Azemine Karabeg som fick höga doser med giftiga läkemedel som resulterade i att hon inte var kontaktbar och bedömdes som dement. MEN när medicineringen togs bort så blev hon pigg igen… PÅ ETT DYGN!!!

Läs mera på: www.expressen.se

Supermöte med eldsjälarnas eldsjälar

2009 maj > fredag, maj-22-2009

Jag ÄLSKAR verkligen alla dessa människor som jag träffar, lär känna och samarbetar med. Gemensamt för dem alla är att du brinner så mycket för sitt budskap, så att de nästan brinner upp. Det som är så häftigt är att vi alla har samma filosofi, värderingar ohch vilja om att förändra, förbättra och göra världen till en finare och hälsosammare plats.

Idag träffade jag Anders och Karin Haglund, som är två av dessa helt underbara eldsjälar som delar min vision till 100 %. Ni ska bara veta hur kompetent Anders är när det kommer till barn och dyslexi men också på scenen för att inspirera. Vi ska samarbeta under ett event i höst, som är med Robin Sharma, en helt underbar talare som ni kan läsa mera om på www.magentapr.se.

Visst är det roligt att både Anders och Karin känner Ulf och Charlotte Kilman som jag skrev om häromdagen samt mina vänner Uneståhl´s, Olof Röhlander, Mikael Södermalm och ska med upp till Teo och Fredrik Hären för juni månads TedX Stockholm. Världen är så liten, så liten :-)

Efter mötet var jag och Mia och fikade med Håkan och Philip Therme som är eventansvarig på Cafe Opera. Vi kommer att samarbeta kring lite roliga grejer framöver MEN det får jag berätta mera om senare.

OCH mina vänner… Ni har väl inte missat min artikel om Napoleon Hill och hans bok ”Tänk Rätt Bli Framgångsrik”. Er första guide mot era mål och de viktiga och positiva framsteg som gör livet till en underbar resa!

Tänk Rätt Bli Framgångsrik

Livsmedelsverket bör sluta ge kostråd till allmänheten!

2009 maj > torsdag, maj-21-2009

Jag läste just en artikel i Dagens medicin och kan inte annat än tacka författaren Uffe Ravnskov för hans engagemang inom kost och de trovärdiga kostråd som idag blir alltmer sällsynta. Livsmedelsverkets rekommendationer indikerar att du kan leva hälsosamt med 6-8 brödskivor, 500 gram grönsaker, kemiska fetter som margarin och om du sköljer ner detta med ett par glas vin om dagen trots att du till och med ammar, så håller du dig fortfarande innanför de svenska rekommendationer som finns!

Förkastligt att detta ens FÅR bekostas av svenska skattepengar medan vi som sitter på både kunskap, drivkraft och fakta, får kämpa hårt för att få plats med vårt budskap bland alla kommersiella företag och svenska livsmedel- och läkemedelsintressen.

I ovan nämnda artikel i Dagens Medicin, så skriver ett stort antal läkare under gällande just mättade fetter som enligt livsmedelsverket sägs öka risken för hjärt-kärlsjukdom, övervikt och cancer, men detta helt utan substans.   Uffe Ravnskov skriver följande:  ”Flera av oss har frågat Livsmedelsverket vilka vetenskapliga studier man använt som stöd. Det vanliga svaret har varit att ”det finns tusentals”, eller så hänvisar man till nordiska och internationella konsensusrapporter.

Men huvudargumentet i dessa är att mättat fett höjer kolesterolet. Det är vad vetenskapen kallar ett surrogatutfall, därför att högt kolesterol inte i sig är en sjukdom. Varför bry sig om kolesterolet stiger en smula, när i stort sett alla studier har visat, att högt kolesterol inte är en riskfaktor för kvinnor eller äldre människor, trots att mer än 90 procent av alla kardiovaskulära dödsfall förekommer efter pensionsåldern. Det är inte heller en riskfaktor för diabetiker, och minst 20 studier har visat att äldre människor med högt kolesterol lever längre än de med lågt.”

Idag är kunskapen stor inom dessa frågor, där fakta och studier tyder allt mer på att mättade fetter faktiskt är hälsosamt, vilket inte är särskilt förvånande eftersom det är just mättade fetter som bygger den mänskliga hjärnan. Tillsammans med energi från långsamma kolydraters, så har hjärnan bränsle och fungerar snabbare med ett komplement från omega 3 MEN om människan hade för mycket lättflytande fetter kring hjärnan så skulle den rinna ut, inte sant?

Mättade fetter är som sagt hälsosamt men naturligtvis i lagom mängd, precis på samma sätt som att 20 äpplen eller 14 kanelbullar också är överdosering och bör intas med lagom i tanken. Istället för att ge generella rekommendationer som bara förvirrar och ger människor ett okej på saker som är rent hälsovådliga, så borde vi utbilda våra barn inom sunt förnuft och vad som är bra för JUST deras kroppar.

Vi borde lära oss ta omhand våra organ genom lättrenade produkter, mindre gifter, lättare matsmältning som är tillsatsfri och mineraler och vitaminer som kommer på naturlig väg från oupphettade, ekologiskt odlade råvaror.  Exempel är de bordsmargariner som hettas upp och blandas med vatten. Som bekant, så kan inte vatten och fett blandas vilket innebär att ett emulgeringsmedel behöver tillsättas och då även ett konserveringsmedel. Ett annat exempel är natriumglutamat (E621) som tillsätts i köttprodukter för att öka köttsmaken i tex korv, där köttet har blandats ut med potatismjöl oc benväv.

Flera exempel som upprör, förstör och påverkar kroppens Ph-värde och hälsa är upphettat näringsfattigt socker, sötningsmedel, konserveringsmedel, obiodynamisk besprutning och GMO (genmodifierad) mat som numera tillåts för försäljning i Sverige.  Vi borde lära våra barn att laga maten istället för att micra den, hur saker smakar utan smakämnen, socker och salt och FRAMFÖRALLT så borde vi alla lära oss hur vi enkelt kan tillaga maten på lägre temperatur för att slippa oxidering, härdning och rafifnering. För en sak är säker och det är att höga temperaturer och lightvarianter skapar brutna näringskedjor, ohälsosamma biprodukter och en vara som inte på något sätt är hälsosamt.  

Gällande debatten om mättade fetter, så skriver Uppe Ravnskov följande:  ”Nyligen offentliggjorde Livsmedelsverket en lista på 72 studier, som påstås stödja dess varningar mot det mättade fettet, och en annan lista på åtta studier som talar emot. Vi har nu studerat dessa listor och är bestörta. Antingen saknar de ansvariga basala kunskaper inom medicinsk vetenskap, eller också försöker de av olika skäl att vilseleda oss.

Allmänheten bör upplysas om att varningarna mot det mättade fettet saknar all trovärdighet. Det är dags för ansvariga makthavare att besluta om att Livsmedelsverket omedelbart bör upphöra med att ge kostråd till allmänheten och överlåta frågan till folk med klinisk erfarenhet och adekvat vetenskaplig utbildning.”

Ja, vad ska man säga…? Om vi bara visste hur toppstyrt allt är, så skulle vi sluta handla, använda el, gå till läkaren, lämna identitetsuppgifter, ta lån och ifrågasätta mycket mycket mera… !

Lika olika som vi är på utsidan är vi på insidan och vi behöver olika motion, specifika kostråd, gott om livskraft och återladdning MEN istället så lutar vi oss mot ett verk som har högst generella och ointressanta rekommendationer, till största delen representerade av våra mest ohälsosamma livsmedelsproducenter!  

Och vi tycker att vi lever i en demokratisk värld?

Läs min artikel: SLV for dummies: blog.php?bid=789&print=1

LÄS MER…

När dina styrkor och uppmärksamma dina svagheter med Ayurveda

2009 maj > onsdag, maj-20-2009

Visste du att Ayurveda är ett 5000 år gammalt hälsosystem från Indien, som betyder “kunskap om livet”. Skriften över det ayurvediska hälsosystemet har praktiserats i över 3500 år, sedan det skrevs ner på pränt i Charaka Samhita och är ett helt fantastiskt sätt för att finna helhetshälsa. I samma ”tänk” innefattas även mediation, yoga och astrologi.


Helhetssyn där både själ, kropp och sinne tas i beaktning bidrar till balans i livet och en förmåga till att själv ta hälsan under kontroll. God kost och/eller träning bidrar sällan till en hälsosam livsstil utan en balans av återhämtning, glädje, socialt umgänge MEN framförallt, så behövs kunskapen om DIG själv, dina drömmar, mål, styrkor och svagheter. För att bli en del av en helhet, så behövs insikt om att det centrala inte är du och jag eller ni och vi utan att det handlar om VI ALLA tillsammans.


Inom Ayurvedan utgår man från 3 olika bastyper som kallas för vata, pitta och kapha. Vata sätter saker i rörelse och bygger på förändring, kreativitet, konstnärlighet, livfullhet m.m. En obalanserad vattapersonlighet kan bli rastlös, verka bräcklig och få ångest och/eller dålig matsmältning.


Pittapersonligheten förbränner genom aktivitet, passion och är snabb, stark, företagsam och fokuserad men kan bli arg, irriterad, frustread och få problem med eksem och magen om den är i obalans. Sist men inte minst, så står kapha för struktur och begränsning, visar på omtänksamhet, förlåtande och tolerans som i obalans yttrar sig som lathet, passivitet, vikt- och hudproblem.

Senaste nytt inom hälsa!

2009 maj > tisdag, maj-19-2009

I morse fikade jag med världens raraste Mi Ridell och söta Mia och efter det så träffade jag Challe som numera bytt från Topphälsa till den nya tidningen Kattis & company. De är alla så inspirerande, urhärliga och jag blir fullkomligt fulladdad av energi med dem i min närvaro.


Efter dagen i staden, åkte jag ut till Enskede för att träffa eldsjälarna på friway. Jag trodde att jag hade sett det mesta inom hälsa MEN dagens möte med Charlotte och Ulf Kilman blev en MINST SAGT häftig överraskning. Då jag har ett gigantiskt intresse inför allt inom kropp och själ, så besöker jag gärna de som arbetar med dessa frågor.


Allt inom NLP, Kommunikologi, kinesiologi och självläkning är så fascinerande, så jag kan helt enkelt inte sluta surpla kunskap och inspiration.


Ulf och Charlotte har en helt ny, urhäftig teknik att ta reda på sjukdomssymtomens VERKLIGA ursprung och därmed kan de även läkas på enkelt vis med rätt ört eller livsstilsförändring. Självklart, så arbetar de med ett helhetsperspektiv och utifrån specifika konsultationer där alla faktorer tas i beaktning.


Du har kanske gjort den där övningen där du håller ut din arm, säger ditt namn, samtidigt som någon testar din armstyrka genom att trycka armen nedåt? När du sedan gör en liknande procedur och säger ett namn som inte är ditt eget, så blir du snabbt uppmärksam på att din arm numera är MYCKET svagare.


Just detta tillvägagångssätt är det som Ulf och Charlotte använder för att se vad kroppen vill och inte vill säga :-) Låter kanske flummigt MEN det är det minsta det är!


Hur som helst, så har jag fått lite örter som jag skall äta de kommande veckorna, så jag håller er uppdaterade om utgången :-)

Kalender – Hösten/Vintern 2009

2009 maj > måndag, maj-18-2009

Här hittar du mina event, föreläsningar och utbildningar under vintern 2009 samt redan inbokade dagar under 2010! På grund av ett hårt bokad schema, så ber jag om god framförhållning.

De inbokade event/föreläsningar/möten som är inofficiella ligger inte med i kalendern, vilket innebär att dagen/tiden redan kan vara bokad. Inte heller artiklar, tidningsjobb, bokproduktioner och vår nya Pigga Barn-tidning finns angiven i denna kalender.

Dock. så kan vissa tider vara flexibla, så maila gärna en förfrågan oavsett. Jag efterstävar en kontinuerlig uppdatering av kalendern! 

För att läsa om våra verksamheter: 
Pigga Barn Webb (www.piggabarn.se)
Pigga Barn-tidningen (www.piggabarntidningen.se)
Kostkoll (www.kostkoll.se)
Magenta PR (www.magnetapr.se)
Springcykel (www.springcykel.se)
Green n Lean (www.green-n-lean.se)
Zamimi (www.zamimi.se)
Framtidens Mat (www.framtidensmat.se)
Children in Shape (www.childreninshape.com)
8 point trading (http://www.8-pointstrading.se/)

Min bakgrund och utbildningar:
blog.php?bid=11

Om du vill boka en tid med mig, så når du mig lättast via mail:
zarah@piggabarn.se eller på telefon 0704-464011

Varma hälsningar
Zarah Öberg

För att kika i kalendern, läs nedan:

LÄS MER…

Elektromagnetisk strålning förstör mat och näring

2009 maj > söndag, maj-17-2009

Under helgens Bonnresa, så har jag tillbringat min tid med att läsa som antioxidanter (…som vanligt… haha…)och om elektromagnetiska strålning. Det är verkligen otäckt vad strålning gör med våra kroppar och att den faktiskt finns överallt!


Det är med den allra största respekt som jag inser att min rädsla för micro, tv, telefoner och andra redskap, alltså är befogad. Visste du tex att bröstmjölk som värms i micro ger förändrade aminosyror som omvandlas till att bli giftiga och att plast avger farliga ämnen i microvärme?


Faktum är att matens näringsvärde minskar med 60-90 % när den tillagas i mikrovågsugn och då främst med en betydande minskning av vitamin B, C och E och flertalet viktiga mineraler. HELA 97% av antioxidanterna försvinner när du micrar broccoli och vibreringen under uppvärmningen ökar de fria radikaler som påverkar och bryter ner kroppens celler. För att minska negativ påverkan från radikalerna, så bör de återabsorberas av maten genom att få svalna i 3-5 minuter innan måltiden.


OM  du är intresserad, så kan du läsa mina artiklar inom ämnet på Pigga Barn. 


Elektromagnetisk strålning förstör mat och näring
http://www.piggabarn.se/blog.php?bid=360


10 tips för minskad vardagsstrålning
http://www.piggabarn.se/blog.php?bid=359


5 tips för att boosta med antioxidanter och bra byggstenar
http://www.piggabarn.se/blog.php?bid=358

1 2
24 st på 2 sidor
FörstaSista