35 örter som rensar ut!!!

2009 mars > fredag, mars-27-2009

Alfalfa: Avgiftar kroppen och levern, är basbildande och stöttar hypofysen.

Aloe Vera – blad: Slemhinneläkande för mage/tarm, stimulerar tarmrörelser, är renande och bra mot tarmdysbios.

Bentonitlera: Binder och absorberar toxiner, kemikalier, radioaktivitet och löser plack i tarmen.

Berberis: Gallstimulerande, bra mot gallkramp, gallblåseinflammation, leverproblem, förstorad mjälte och mage/tarmstörningar.

Blåbär: Antioxidantrika, stöttar lever och ögon, är tonifierande för hormonkörtlar och stärker immunförsvaret.

Cascara Sagrada: Bra mot förstoppning och gallsten samt ökar utsöndringen av galla.

Cayennepeppar: Motverkar blödning och inflammation, ökar cirkulationen och läker sår.

Enchinacea Purpurea: Är blod- och lymfrenande, anti-inflammatoriskt, immunstärkande, mjältstimulerande och fungerar som antibiotika.  

Hibiskusblomma: Avslappnande och tonifierande för muskler, mage samt verkar milt lugnande.

Ingefära: Anti-inflammatoriskt, bra för cirkulation, matsmältning och motverkar gasbildning, illamående och åksjuka.

Kanel: Bra mot dyspepsi, gasbildning, dålig matsmältning, illamående/kräkning och balanserar blodsockret.

Kardborre: Stöttar njurar och lymfa, är avgiftande, bakteriehämmande och urindrivande.

Kattmynta: Bra mot kramp, kolik, lugnar spända magnerver, fungerar smärtlindrande och lugnande.

Kelp: Stimulerar sköldkörteln, ökar energi- och ämnesomsättningen, bra för artärer, naglar och håravfall och rensar kroppen från strålning.

Kruskräppa: Blodrenande, rensande galldrivande, stärker mjälten och är bra mot akne.

Lakritsrot: Naturligt kortison, stimulerar binjurar, är slemlösande, bra vid hypoglykemi, stress och halsinfektioner.

Läkemalva: Bra vid irriterade slemhinnor i mage/tarm och urinvägar, renar och rensar lungor och luftvägar.

Maskros: Är galldrivande, bra vid matsmältningsbesvär, stimulerar lever, njurar, gallblåsa och är basbildande.

Nejlika: Bra mot parasiter och bakterier, stimulerar matsmältningen, bra vid illamående/kräkning och ledsmärta.

Olivblad: Bra mot virus, bakterier, svamp, parasiter, är en kraftig antioxidant och kärlvidgande.

Pepparmyntablad: Bra mot illamående, är utrensade, fungerar som ett bulkmedel, absorberar toxiner och innehåller lösliga fibrer.

Psylliumfröskal: Vattenlösliga fibrer som eliminerar toxiner från mag/tarmkanalen, bra stöd från tjocktarmen, motverkar kolit, hemorrojder och sår.

Pumpafrön: Avgiftar mage, tarm och lever och är bra för prostatan.

Rabarberrot: Fungerar laxerande, stimulerar mage/tarm, rensar slaggämnen och aktiverar lever- och njurfunktioner.

Röd Alm: Slemhinneläkande för mage/tarm och stöttar njurarna.

Rödbeta: Lever- och blodstärkande, stöttar avgiftningen och är rik på antioxidanter.  

Salvia: Är ett bittermedel, bra för matsmälning, mildrar gasbildning, bra mot bakterier, svamp och virus.

Fruktbägare från svart valnötsskal: Rensar ut parasiter, bra mot ringorm, diarré, svampinfektion och syresätter blodet.

Timjan: Immunstärkande, stimulerar tymus, är antiseptisk, motverkar svamp, bakterier, parasiter samt är bra vid huvudvärk och hosta.

Vaxpors/Myrten: Stöttar lever och galla, är bra mot diarré, gulsot och är läkande.

Vitpil: Naturligt asperin, urindrivande, njurrenande och lugnar oroliga tarmar.

Verbena/Järnört: Är kramplösande, urindrivande, galldrivande, lugnande och bra mot gulsot.

Vitlök: Ett naturligt antibiotika, bra mot virus, svamp, bakterier, parasiter, är immunförsvarhöjande och stöttar goda bakterier.

Våtnarv: Fungerar laxerande, bra mot hemorrojder, reumatiska besvär, hudsjukdomar och astma.

Yucca: Naturligt kortison, bra mot reumatoid/osteoartrit och inflammationer i höfterna.

Läs mer om örter som rensar upp:10 upprensande örter

LÄS MER…

Detoxa dig frisk – 10 örter som rensar upp!

2009 mars > fredag, mars-27-2009

Jag ÄLSKAR att rensa kroppen med detox och har gjort det dagligen under två års 2 tid. Utöver de kurser som jag redan har läst för holistic inom näringsmedicin och energimedicin, så ska jag även gå en utbildning inom patientbehandlingar. Det är ett sätt för att ha alternativ till den vanliga läkarmedicineringen med hjälp av naturliga frukter, bär och örter.

Här kommer 10 kanonbra tips för dig som vill rensa ut (detoxa) kroppen på ett naturligt vis. Glöm inte att ändra kosten genom att minska eller helt undvika intaget av gluten, laktos, kött, socker, alkohol, kaffe eller svart té. Ät gärna oupphettad, färggrann mat som ger dig gott om näring, protein från bönor, linser, groddar och fetter från nötter, frön.

Fumarinsyra: Reglerar PH-värdet i tarmen/kroppen.

Gurkmeja: Bra för lever, galla och matsmältning. Är leverskyddande och en bra antioxidant.
 
Ingefära: Anti-inflammatoriskt, bra för cirkulation och matsmältning, motverkar gasbildning, minskar illamående och åksjuka.

Kiselgur: Reducerar plack hos tarmen, stärker kärl och vävnader samt absorberar vätska.

Malört: Parasit- och maskhämmande, mjältstimulerande och anti-inflammatoriskt.

Mariatistel: Stärker lever och galla, regenererar leverceller, bra mot gulsot och gallsten.

Nejlika: Skyddor mot parasiter och bakterier, stimulerar matsmätningen samt är bra mot illamående, kräkning och ledsmärta. 

Olivblad: Gynnsamt mot virus, bakterier, svamp och parasiter, är en antioxidant och verkar kärlvidgande. 

Fruktbägare från svart valnötsskal: Bra mot virus, bakterier, svamp och parasiter, är immunstärkande och mjältstimulerande.

Pau Dárco: Rensar ut parasiter, syresätter blodet, är bra mot ringorm, diarré och svampinfektioner.

LÄS MER…

Jag ÄLSKAR när det är barn överallt

2009 mars > torsdag, mars-26-2009

Den här helgen ska jag tillbringa på bästa tänkbara sätt. Det är inte för inte, som jag är himlastormande förtjust i att delta på Sveriges barnmässor. En helhelg med massor med yriga små barn och deras frågvisa föräldrar är som en härlig och inspirerande dröm *skratt*

Nu på kvällen har vi byggt vår ena monter med alla söta Springcyklar och boostat monter nummer två med flera tusen fruktservetter. Anna och Linda som gör mässan är så fantastiska, är alltid gravida och har minst 5 barn vardera. De älskar verkligen detta ut i fingerspetsarna och det märks på stämningen tro mig.

Vi är fyra föreläsare som står för scenprogrammet, tillsammans med lite andra intressanta inslag. Mina kollegor på scenen är läkarmissionens Bosse Diseborn som har skrivit en bok som handlar om mannens förändringsfas som blivande och nybliven pappa, Anne-Lie Arrefelt från TV 3´s S.O.S familj och Anna Wilsby som är grundare av kursen AnnasProfylax och författare av boken ”Innan du föder”.

Låter härligt va? Kom och säg hej om du är i krokarna!

LÄS MER…

68.000 SCS av 55.000 möjliga!

2009 mars > tisdag, mars-24-2009

Idag har jag nog varit med om bland det häftigaste på länge. Min bästa vän Maria har berättat med eld och lågor om sin superduktiga kiropraktor och Welledge-kille Martin. Så till slut gav jag med mig och bokade en tid på hans klinik och hade inte en aning om vad som väntade.


Först fick jag mäta mitt SCS (hudkarotenoidvärde) som visar kroppens stabila nivåer av antioxidanter. Detta mäts i huden, eftersom hudlagret är en god indikator på kroppens antioxidantförsvar. Det bästa med denna scanningen var att den tar hänsyn till din förmåga att ta upp näringen du äter. Många äter mycket bra mat MEN de stressar, äter tillsatser eller har för söt miljö i sina tarmar vilket minskar upptaget och därmed också kroppens antioxidantmängd.


Jag blev inte överraskad när mitt värde var HELA 68.000… *skratt* … På mätparametrarna så är 50.000+ det högsta värdet som representeras. För att jämföra, så är SCS 10.000-19.000 vanligt vid en låg frukt- och grönsakskonsumtion såsom i USA medan SCS i Sverige brukar ligga kring 30.000-39.000. Så med andra ord… Jag lever som jag lär… nu är det bevisat ;-)


Resten av undersökningen gick ut på att se var spänningarna i kroppen sitter och hur den yttrar sig. Döm om min förvåning när vi kom fram till att både ben och armar var olika långa och att mitt bäcken arbetar hårdare på höger sida vilket medför att jag bedömmer min balans felaktigt. Martin använder NLP-tänket i allt han gör, så jag blev oerhört förtjust i metoden… och är superglad över mitt SCS-värde :-)

Morgonseminarie – Vinnare på webben

2009 mars > tisdag, mars-24-2009

Jag har nyss deltagit på ett frukostseminarie om webb och publiceringsverktyget Joomla.  Även om jag jobbar och bygger webbplatser såsom på min hälsoportal, så är jag faktiskt ganska ointresserad av det teoretiska omkring-snacket. Jag är inte heller särskilt kunnig om programmering men gör det ändå :-)

Publiceringsverkyget Joomla
Joomla är en av de enklaste lösningarna och med öppen källkod, så är det billigt, ger trygghet, ganska bra flexibilitet och det bidrar även till ett oberoende av leverantör. Självklart, så har jag gjort tvärtom och vi har en egen plattform som är toppen MEN uj så oflexibel.

Forum för- och nackdelar
De tog upp mycket om forum och dess fördelar med köpsignaler, att besökarna kan prata och hjälpa varandra. Jag blir faktiskt lite full i skratt, för det är ju inte ritkigt så det går till när ett forum väl är launchat. Då har de flesta besökare både positiva och negativa inlägg, det är många troll som figurerar i bakgrunden och också många som har åsikter om det mesta som de inte har en aning om.

Det är ursvårt att hålla koll på alla inlägg, att bemöta dem och det är också lite sådär om forumet är urdött plus. Jag har väldigt svårt att tro att småföretag har möjlighet att anställa en person som bara letar nya trådar, besvarar dem och bemöter besökaren INNAN han/hon har fått svar från alla andra som svarar.

Nu kanske jag låter negativ och det är inte min mening, men det är som sagt inte så superenkelt som det kan verka, då det är ett heltidsjobb bara att hålla koll på.  Det kräver en ÄNNU större insats om du skall driva ett community, eftersom det då handlar om att besökaren skall bygga sitt eget, personliga lilla hem på plattformen. Han/hon skaffar sig kompisar, bloggar, lägger in bilder, texter och mycket mycket mera.

Dina besökares egen plattform
Ett community kan bli stort och behöver en kontrollerande hand som läser och följer upp. På många av de stora sajterna så utnämner de ett gäng av användarna som uppgraderas till att ”vakta” communityt och därmed alltså kan jämföras med korrläsare som surfar runt och anmäler de inlägg som är olämpliga.  

Nyhetskoll på webben
Hur som helst, så är det minst sagt intressant med nyheter, att ha koll på vad som sker och möta andra människor som också arbetar via webben.

Uffe Ranskov – Om gamla och nya kolesterolmyter

2009 mars > måndag, mars-23-2009

Här kommer ett inlägg i bloggen, med svar från en av mina vänner Sanna Ehdin. Det kan vara intressant att läsa de reflektioner och hänvisningar som hon gör kring min hänvisning till föreläsningen med Uffe Ranskov. Han är en väl uppdaterad och minst sagt intressant person inom fett och kolesterol-forksningen. Han ifrågasätts ofta och gärna men det utifrån helt oriktiga grunder baserade på de övertygelser som vårt samhälle har om att kolesterol är farligt.

Sanna Ehdin skriver följande:
” En hel industri är ju byggd kring kolesterolets påstådda ”farlighet”. Läs hans bok ”Fett och kolesterol är hälsosamt! – Om gamla och nya kolesterolmyter”. (Optimal förlag 2008) så får du alla hårda fakta. Det finns även ett flertal medicinska artiklar av läkare och professorer som säger samma sak, t ex en 17 år lång japansk studie har visat att djurfett och kolesterol minskar risken för hjärnblödning (infarkt).

• En stor studie på 22 000 avlidna personer i 14 länder fann lika stor mängd blockering av artärerna vare sig folk hade låga eller höga kolesterolnivåer.

• Förvånande nog visar mängder av studier att höga kolesterolvärden är skyddande för kvinnor. En fransk studie publicerad i Lancet visade att de kvinnor som levde längst var gamla kvinnor med mycket höga kolesterolvärden. De med mycket låga värden hade fem gånger högre dödsrisk.

• Vad vi glömmer är att kolesterol är ett livsviktigt näringsämne för kroppen. Vi behöver det för att tillverka hormoner, reparera celler och stärka immunförsvaret. Kroppen tillverkar dessutom själv 75-80% av kolesterolet.

Sanna Ehdin, PhD”

LÄS MER…

Mormordicafrukt för dämpad förkylning!

2009 mars > måndag, mars-23-2009

En helt ypperlig rekommendation vid förkylning är att använda Mormordicafrukten som är en mycket effektiv sydamerikansk och asiatisk ört. Du finner den i välsorterade asiatiska butiker och på flera av nätets hälsokostbutiker. Effektivast för din förkylning är att använda örten som en buljong vid alla problem med dina luftvägar, när du känner dig rosslig eller har irriterade slemhinnor.

Frukten är detsamma som bittergurka, kommer från plantan Momordica charantia och har länge används inom traditionell folkmedicin. När du köper Mormordicafrukten, så kommer den i förpackningar med just örtbuljongtärningar som du suger på tills de är helt upplösta i din mun. 

Örtbuljongens tärningar sägs även påverka blodsockret på ett balanserande vis, vilket gör att den i många fall kallas för diabetikertabletten. Detta beror på örtens positiva påverkan men även på tärningarnas stora kanelinnehåll. Tänk på att denna ört inte  rekommenderas under graviditet eller amning.

LÄS MER…

Tvååringar matas med godis och sött

2009 mars > måndag, mars-23-2009

Igår gjorde jag en intervju med TT angående barn och deras vanor kring godis och sötsaker. Intervjun bygger på en ny undersökning från försäkringsbolaget Trygg-Hansa. Där framgår att vart fjärde barn under två år äter sötsaker två—tre gånger i veckan och dessa onyttigeter kommer från vuxna i deras omgivning som i många fall inte ens hjälper barnen med tandborstningen efteråt.

Läs mer på: http://dn.se/nyheter/sverige/tvaaringar-matas-med-godis-och-sott-1.827637

LÄS MER…

Konservera på naturlig väg med fermentering och jäsning

2009 mars > måndag, mars-23-2009

Fermentera och syra
Att fermentera maten är ett ypperligt sätt för dig som vill undvika söta inläggningar eller konserveringsmedel. Det är effektivt, helt naturligt och skapar bra PH-värde i din mage och tarm. Det är också ett billigt alternativ för att spara och ha tillgång till frukt och grönt över alla årets årstider.

Zymologi och fermentering
Redan på bronsåldern så fermetnerade människan, dvs jäste maten för att skapa en naturlig konservering. Det är en enkel och effektiv process, både praktiskt och tekniskt sett. Fermentering är en oxidation av organiska föreningar, utan syre men med mikroorganismer och det ingår i jäsningsläran dvs; Zymologin.

Långjäst surdegsbröd
Min fascination för jäsning kommer från början utifrån mina Afrikaresor, där de ofta fermenterar bröd genom dagslånga jäsningar. Det etiopiska injerabrödet är ett exempel, då det består av majsmjöl, kornmjöl eller teff som jäses i 3 dagar i en stor tunna, för att sedan torrstekas som pannkaksliknande matbröd. Syrningen är detsamma som jäsning och fungerar som en biokemisk process där sockerarter bryts ned till organiska syror.

Glutenfritt Teff
Det kan vara intressant att veta att Teff är ett sorts glutenfritt sädesslag som används just till injerabrödet och som odlas i Etiopien, Holland och USA. I Sverige har teff provodlats med EU-bidrag men endast i liten skala. Det framhålls liksom qunioa, bovete, amaranth, polenta och hirs som ypperliga alternativ för de som äter eller vill äta en glutenfri kost.

För att fermentera eller jäsa dina egna grönsaker:
1. Välj tex kål, paprika, rotfrukter eller rödbeta.
2. Borsta och skölj dem noga
3. Skär dem i tunna skivor och lägg i en glasburk.
4. Täck dem med ljummet kokt vatten (37 grader)
5. Sätt igång fermeteringen med lite grovmjöl eller en grov brödbit som sur källa.
6. Täck burken men ej helt tätt
7. Låt stå rumstempererat 3-5 dagar eller tills du anser att fermeteringen är klar. Tänk på att ställa den i skymundan eftersom den kan avge en mycket sur och jäst lukt.
8. Efter fermeteringsprocessens slut, så sköljer du grönsakerna noga eller placerar dem i glasburkar i kylen.

LÄS MER…

Krav på bättre skolmat och ny matserie hos Statoil!

2009 mars > söndag, mars-22-2009

En av Sveriges skollagar innebär att maten i svenska förskolor och skolor ska vara kostnadsfri och nu revideras den så att även krav på matens kvalitet skall ingå. Förhoppningsvis, så kommer det att innebära bättre mat för både elever, förskolebarn och personal.

Visste du att Statoil har startat en ny matserie som heter ”Made to Go”? Det omfattar alla mackor i Sverige samt övriga drivmedelsstationer i sju andra europeiska länder. Iden är att det ska finnas ett stort urval av maträtter utan onödiga tillsatser och smakförstärkare.

Hjärnans synapser, näring och belöningar

2009 mars > lördag, mars-21-2009

Här är mina10 tips för hur du boostar hjärnan med bra näring, tillför gott om syre, ökar antalet synapser, bryter belöningsmönster med brytövningar , hanterar beroenden och belöningar. 


1. Näring för hjärnan
Din hjärna är beroende av bra näring för att fungera och är känslig för närings- och energibrist. Se till att ge dig själv bra bränsle i form av vitaminer, mineraler, mättade och omättade fetter för uppbyggnad, gott om omega 3 för att blodet skall flyta på lättare och långsamma kolhydrater som hjärnans bränsle.


2. Syreboosta genom ut- och inandning
Syre är viktigt för din hjärna. Öva på att andas ut ordentligt och sedan fylla på med luft. Syret i inandningsluften tas upp längst ner i dina lungor, vilket gör det viktigt att tömma lungorna på luft för att byta ut och cirkulera den gamla syrefattig luft mot ny och fräsch. 


3. Brytmönster och belöning
Belöna inte dina barn genom att dämpa känslor utan bryt istället deras tillstånd innan du tex tröstar eller firar. En bra brytövning är att skratta till, klappa med händerna eller vad helst som kan göra barnen överraskade och i en annan sinnesstämning än det som kan kopplas till en osund relation till belöning. Belöna, fira eller trösta barnen även när de gör ”nästan rätt” eller ”lite tokigt”, så blir inte belöningar lika laddade och kopplade till extremt glada eller ledsamma känslor.


4. Professionella beroendekontakter
Ta alltid kontakt med professionell personal om du misstänker att någon i din omgivning har någon form av beroende. Prova metoder så som Screenings (UNCOPE), beroendeutvecklingskurvor (SCD), ADDIS/BUK, KBT, NLP eller andra metoder som gör dig uppmärksam på de mönster som har orsakat beroendet istället för att behandla ytan som sedan kan ta uttryck i en annan beroendeform.


5. Tillfället gör tjuven!
Prata aldrig beroende med en person som är påverkad utan vänta tills drogen inte verkar och har gått ur kroppen. Det är alltid drogen/beroendet som talar istället för personen bakom.


6. Skapa dig kunskap och medvetenhet
Medberoende är detsamma som att ”hjälpa” den beroende att fortsätta att utveckla sin sjukdom. Att smyga, gömma, förneka och hjälpa är att vara medberoende och det främjar inte, utan är istället livsfarligt för den som behöver tydliga gränser och professionell hjälp.


7. Lyhördhet och varningssignaler
Det kan ta lång tid innan alkolister och andra droganvändare missköter sitt arbete, vilket medför att det kanske inte uppfattas lika allvarligt utåt sett. När en person dricker dagligen, har svårt att sätta stopp och gömmer sitt intag, så är varningssignalerna nästan till 100 % befogade.  


8. Hög på socker?
Socker skall inte underskattas som drog och att sockerberoende finns är högst påtagligt. Minska intaget genom att helt plocka bort raffinerat socker, snabba kolhydrater och även alla former av sötningsmedel. Socker och tillsatser kopplas allt oftare till symtom liknande ADHD, överaktiva barn, inlärnings- och koncentrationssvårigheter.


9. Träna hjärnan genom motion och rörelse
Barn som inte får ihop sin synapser (kopplingar), kan använda korsrelaterade övningar för att öka antalet ”motorvägar” och då tex via att hoppa hage eller övningar som medför att de kroppens olika sidor korsar varandra. Tänk på att första korsrelaterade övningen sker redan vid förlossningen, sen via sparkar, att barnet lär sig att krypa och därefter att gå. Detta medför vikten av att låta barnen få lära sig i sin egen takt samt att de hela tiden motionerar och aktiverar sig via aktiv lek och rörelse. Du kan hjälpa spädbarn på traven genom att lägga dem på rygg istället för på mage samt genom att korsa armar och ben från ena kroppssidan till den andra. 


10. Tillsatser och näringsbrist
Tänk på att vi inte har sett vilken påverkan som kroppen får av de tillsatser och gifter som vi får i oss i maten vi äter, via kroppshygienprodukter och andra saker som kroppen absorberar och tar upp. Tillsatser i maten påverkar även näringsupptaget vilket bidrar till näringsbrister i hjärnan som i sin tur ger oss sämre förutsättningar. De gifter som exempelvis absorberas via en roll-on, spray eller duschcremé går raka vägen in i kroppen via lymfkörtlarna och ut i blodet.

Positiv stress ökar motståndskraften

2009 mars > fredag, mars-20-2009

Ser du stress som en negativ känsla eller uppskattar du den som en drivkraft och som den överlevnadsinstinkt som den faktiskt är? Negativ stress handlar mer om att saker tar din energi och gör dig kraftlös istället för att fylla på och boosta dig. Det kan vara allt från det trista jobbet, till eneritjuven, avundsjuka människor, materiella ting som krånglar eller din kropp som stressas av tillsatser, felaktig mat och för lite motion, återhämtning och sömn.


MEN… positiv stress är istället en helt fantastisk drivkraft, som ökar vår målmedvetenhet och hjälper oss att agera och få saker gjorda. Människan är i grunden lat och har svårt att ta sig för saker, vilket gör att vi uppfinner saker för att själva ”slippa undan”. Positiv stress ger oss vilja och även en överlevnadsinstinkt som gör att vi flyr när vi blir jagade, äter mera när vi behöver mera energi och får adrenalin så att vi orkar trots press.


Min vän och kollega Sanna Ehdin bloggade häromdagen om de nya begreppet ”resilient”, vilket verkligen fångade mitt intresse.


”På kort sikt gör det möjligt för vårt system att klara mer än vi behöver klara av, och på lång sikt kan stress motivera oss att göra bättre ifrån oss på jobb som vi bryr oss om, säger Judith Orloff, en psykiatriker vid UCLA, Kalifornien, till tidningen Newsweek.” (utdrag ur: Sanna Ehdin´s Blogg )


För att snabbt sammanfatta Sanna´s ord, så är resiliens detsamma som motståndskraft som gör att människan kan överleva och klara sig i situationer då vi är hotade. Nyckeln är att skjuta stressen ifrån sig för att bättre hantera den istället för att ta den personligt.


Läs mer i Sannas Blogg för 7 styrkor som utgör motstånskraften (resilience)!

Certifierad NLP – Practitioner

2009 mars > torsdag, mars-19-2009

JAAAAAAAAA… Så var jag äntligen färdigutbildad (certifierad) NLP Practitioner :-)


Veckan har varit minst sagt innehållsrik och jag är glatt överraskad över både mina kursvänner, min egen personliga utveckling och det som jag samlat som komplement till min yrkesroll.


Som jag skrev häromdagen, så är jag helt förälskad i hypnos och kommer med all säkerhet att utbilda mig vidare inom det. Mitt intresse för hjärnan har alltid varit stort och när andra småbarn drömde om att bli astronaut eller filmstjärna, så drömde jag om att bli hjärnforskare eller hjärnkirurg. Det kan ju tyckas lite märkligt och komiskt eftersom jag bara 10 år senare gick genom just 2 hjärnblödningar.


Nu ska jag i allafall tillbaka till vår certifieringsmiddag men var tvungen att skriva av mig lite glada hejakänslor. Imorgon kommer mitt inlägg om det hjärnforskarseminarie som jag var på häromdagen. DET är så fascinerande så det förtjänar lite längre tid än jag har att ge er i detta nu!


Massor med kramar och glädjetjut
Zarah Öberg

Delfinträning, spegling och barnmat :-)

2009 mars > onsdag, mars-18-2009

Har ni någonsin tänkt på hur en delfinskötare lär delfinen att simma åt samma håll i bassängen och hoppa över en 4 meter hög ribba? Jo, man tränar delfinerna genom att berömma dem varje gång de simmar åt ett visst håll, ända tills de lär sig att det är just då som de får en belöning.

När de har lärt sig detta, så lägger man in en ribba på poolens botten, höjer den efter hand och ger endast belöning när delfinen simmar över. När ribban sedan höjs över vattnet, upp i luften, så är det bara att fortsätta på samma vis, tills delfinen hoppar så högt som det är fysiskt möjligt. Otroligt fascinerande!

Detta bygger på inlärda mönster som även kan appliceras på människan för att vänja sig vid nya mönster. Det är egentligen på samma sätt som vi lär våra barn att lära sig skillnaden på rätt eller fel. De testar gränser just för att skapa sig sin egen personlighet, sina kärnvärden och värderingar.

Barn lär sig även genom att ”härma” oss vuxna och detta kan förklaras genom spegelneuronerna, dvs nervceller. Nervcellerna avger nervimpulser när vi agerar och när agerandet speglas hos en annan individ, vilket alltså är en form av spegling för inlärning.

Tänk då ovan nämnda aspekter och då på hur viktigt det är att vara en bra förebild och agera så att barnen får ta del av en positiv inlärning. Exempel är att laga maten tillsammans för att lära barnen hur det fungerar, äta gott om grönt så att det blir en naturlig del i kosten, använda bra bordsskick, gott om sunda rörelser, boosta med tillsammanstid och tillräckligt med återhämtning och sömn.

Nu kommer lite glädjande siffror bland all trist hälsostatistik… :-)

Visste du att 15% av den moderna småbarnsföräldern är hälsomedveten och efterfrågar hälsosam, naturlig och enkel mat. Den ”hälsosamma föräldern” är villig att betala mera för ren och tillsatsfri mat, för att få gott om näring.

80% av våra barn äter färdig barnmat under tiden de är mellan 8-14 månader gamla. Den hemlagade maten har blivit vanligare men det blir ofta på bekostnad på lite mer kakor, kex och flingor m.m. Barn i åldern 12-17 månader äter fortfarande 80% välling och vid 12 månaders ålder så äter hela 100% av barnen grönsaker. (Källa: Nestlé)

Lite enkla tips… Bra råvaror, ångkokning, tillsatsfri och ren mat och gott om färg och smak… DET är hälsosamt för både kropp och själ och för stora och små.

LÄS MER…

Hypnos och nya mönster

2009 mars > tisdag, mars-17-2009

Idag har vi lärt oss hypnos och jag är HELT såld… NLP är helt fantastiskt intressant men oj så trött min hjärna är nu, ska ni veta.

Hypnosen, som var dagens ämne, bygger mycket på att skapa rapport som är detsamma som att känna behörighet, trygghet och lugn inför en människa. Rapport, uttalas rappå och kan skapas genom att andas i samma takt, att spegla varandras rörelser, matcha dem eller helt enkelt fråga genuina frågor och berömma individen.

För att skapa ett tillstånd med hypnos så krävs rapport och en känsla av samhörighet. Du kan se det tydligt hos de som känner varandra bra… att de går eller andas i samma takt, gestikulerar likadant eller fyller i varandras meningar.

Våra hypnostimmar var det häftigaste jag någonsin har gjort men det känns som att jag inte har sovit på flera dygn, så mycket trötthet gav det. ALLA i hela gruppen var nästan likbleka i slutet på dagen, så det är kraftfullt, det vill jag lova.

En annan sak som fastnade hos mig idag var när Ulrika sa att du behöver vara trygg för att kunna vara ärlig och du behöver reflektera för att skapa medvetande.

Många människor bara jäktar genom livet och hinner aldrig stanna upp för att andas, fundera över vad de vill med livet och som Ulrika beskrev det… ”Du kan aldrig skapa medvetenhet, känna känsla av vad du vill i livet och skapa förändring om du inte tar dig tid för reflektion, för det är när du är stilla och medveten som DU bestämmer vad du vill. När du är i stressat tillstånd så kan du endast tänka och agera utifrån gamla mönster”

Nu förstår jag alltså varför en del personer i min närhet inte kan tänka i nya banor och skapa en ny vilja, ny väg och ny livsstil… De har helt enkelt inte rätt förutsättningar utan gör bara så gott de kan utifrån deras egen karta!

LÄS MER…

1 2
24 st på 2 sidor
FörstaSista