Regelbundna vanor

2008 augusti > fredag, augusti-29-2008

Människan är gjord för att leva regelbundet, med kontinuerlig tillförsel av både näring, energi och rörelse. Rutiner är lika enkla att tappa som att återfå, så vad passar bättre efter semestern än en härlig utmaning för att skapa fasta och hälsosamma rutiner?
 
Utmana dig själv genom att äta 5 mål mat per dag, gärna var tredje timme, med gott om mättande fibrer, mindre socker, mera protein och fett. Starta morgonen som en kung, ät lunch som en prins och din kvällsmat som en tiggare. Däremellan kan 2 mellanmål passa utmärkt, och då gärna med en näve nötter, en enkel omelett eller mättande gröt. Håll en regelbundenhet i din kost och i ditt vätskeintag, då det ger mer ork, ökad koncentration, bättre sömn, gynnsammare träningsmöjligheter och minskar ditt småätande.

Fråga Zarah om övervikt, näring och sojafritt!

2008 augusti > onsdag, augusti-27-2008

Veggo som är sojafritt
Vad ska jag äta när jag inte tål soja och ändå vill ha vegetariska produkter? Känns helt hopplöst!

Svar:
Sojaprodukter har en påverkan på naturen, quorn är en svamp som är minst sagt energi- och näringsfattigt och om du frågar mig, så bör du undvika dessa produkter HELT. Variera din kost med bönor, linser, nötter, gryn och frön samt ät gärna av våra helt sojafria Green n Lean-produkter. De är kanon för dig om du vill äta både vegetariskt och hälsosamt … Läs mer på: www.green-n-lean.se

Näring för barn:
Min son vägrar att äta grönsaker! Man läser om nödvändiga fetter och vitaminer i tomater, avokado och broccoli och annan mat. Men icke att han skulle äta något av det. Tyvärr är det svårt med fisken också. Riskerar han några brister?

Svar:
Barn behöver en varierad kost men är oftast vana vid smaker som är söta och därmed mindre beska. De har också perioder då de äter mer eller mindre och brister är sällsynta om de ändå får en varierad kost. Just de gröna grönsakerna är förknippade med beska smaker och kan vara lättare att äta om de tillagas tillsammans med söta alternativ som är mer färgstarka. Exempel är röd och gul paprika samt majs. Hälsosamma fetter som Omega 3 finns i både nötter, frön, vitt kött och så även i fisk. Du kan gärna komplettera med vitaminer eller omega 3, om du vill.

Övervikt och rörelse:
Min son är åtta år och rätt stadig i kroppsbyggnaden. Jag skulle inte säga att han är överviktig, men han riskerar nog att bli det. Tyvärr är han den stillasittande typen, som inte tycker det är kul att vare sig cykla eller spela fotboll. Detta gör mig orolig ibland. Samtidigt vill jag inte ge honom komplex i onödan genom att prata om övervikt. Hur sa jag hantera detta?

Svar:
Prata inte gärna om övervikt utan fokusera hellre på vikten av att må bra, vara pigg och ha ork. Ett tips är att ni sätter er ner och skriver upp alla de aktiviteter som han vill prova på. Vissa av dem kanske han kan göra på egen hand, med ert stöd, och vissa kan passa som tillsammans-aktiviteter. Föregå med gott exempel och gör det enkelt för er genom att införa mycket rörelse i er vardag och låt honom växa in i sin vikt när han skjuter på längden.

Manifestation om tillgången till utsäde!

2008 augusti > tisdag, augusti-26-2008

Vi på Slow Food vill engagera och motivera till hälsosamma och mijövänliga alternativ. Jag, Sanna Dafnäs, Karl-Christer Wallberg, Niclas Wahlström och Björn Eriksson har startat den förening som nu tar form i Stockholm City.

Läs gärna vår (Slow Food´s) manifestation nedan… och glöm inte att engagera dig i dessa MYCKET viktiga frågor!

LÄS MER…

Nu startar vi Green n Lean´s ekoblogg!

2008 augusti > lördag, augusti-23-2008

Vi möts av otaliga frågor om våra produkter, ekologiska självklarheter, frågetecken och KRAV-märkning. Allt som oftast finns en osäkerhet kring laktosfria, glutenfria och vegetariska produkter, hälsosamma alternativ, groddningsprocesser och fryspåverkan. Vi på Green n Lean vill tillhandahålla våra bästa tips, ge dig inspiration och hjälpa dig att hitta rätt i det ekologiska utbudet. För att öka medvetenheten och bidra till förändring slår vi samman detta forum med min redan välbesökta eko- och hälsoblogg.

Läs gärna mer på våra produktsidor Green n Lean och vår ickekommersiella faktasajt Ekologiska Val. Ställ gärna frågor direkt i bloggen eller maila på zarah@green-n-lean.se

Danska ekonyheter och svenskt slöseri

2008 augusti > lördag, augusti-23-2008

I Danmark ökar den ekologiska försäljningen lavinartat, då det under 2007 spenderades totalt 4,5 miljarder svenska kronor på ekologiska livsmedel. Det innebär en ökning med 33 procent jämfört med året innan och den danska markanden är därmed på god framfart och utveckling inom området.


Källa: Ekoweb


Enligt världsnaturfonden, så förbrukar en genomsnittlig svensk HELA  6 000 liter per dag, då det dolda vattnet tas med i beräkningen. Kring 330 liter vatten förbrukas för personlig hygien, tvättning och städning men det tillkommer tusentals liter vatten för de förbrukningsprocesser som krävs i vår vardag.


Källa: Världsnaturfonden

Tänk rätt – Bli framgångsrik

2008 augusti > lördag, augusti-23-2008

Har du någon gång funderat på varför en del människor lyckas medan andra förföljs av det bekanta uttrycket ”otur”? Kanske kan livet, människorna, miljön och känslan bana denna väg MEN vem har det yttersta ansvaret för dina drömmar?

Vad är hemligheten för att göra de drömmar du vill uppnå till en tro så stark så att den kan förflytta berg? Hela världens befolkning kan nå sina mål MEN inte alla har den tro och brinnande vilja som krävs för att nå dit. 

Kanske behöver du offra ALLT, se misslyckanden bli lärdomar, tappa rädslan totalt och intala dig själv… om att du kommer att lyckas!!! 

Napoleon Hill skrev den fantastiska boken Tänk rätt – blir framgångrik, där han på ett mycket slagkraftigt vis ger dig redskapen för din inre och yttre framgång. De är inte många, de som kan hemligheten men de som kan använda den på rätt vis skapar möjligheter som kan verka omöjlig i den alldagliga människans öga. Inget i boken är unikt, inget i boken är nytt, inget i boken är enkelt MEN ALLT I BOKEN ÄR MÖJLIGT! Du är din egen tankes kraft, du känner den iver du skapar, du drar till dig de människor som du förtjänar och väljer och framförallt… DU SKAPAR DIN EGEN LYCKA!  

Läs mera här eller varför inte läsa hela boken eller besöka föreläsaren Anders Karlsson´s Tänk Rätt-semiarium… Både boken och eventen är HELT amazing ;-) Länk till dessa finner du i slutet på texten!

LÄS MER…

Inspireras av nya råd och rön

2008 augusti > torsdag, augusti-21-2008

De olika varianter av viktminskning och hälsoråd som tidigare har förkastat fetrik mat, är numera allt mindre representerade i hälsobranschen. De fetter som Svenska folket äter kommer även från mättade fetter (som hjärnan byggs upp av…), samt att vi blir alltmer restriktiva mot ligntvarianter, sötningsmedel och socker.


Bregott och Smör är det som jag rekommenderat under en längre tid eftersom det är de källor som kan ge dig ett naturligt fett och därmed en hälsosam energikälla. Dessa två varianter ökar kraftigt på markanden, vilket flädjer mig oerhört. De oljor som inte tål höga temperaturer uppmärksammas allt mer och kunskapen om hur och när fetterna skall användas blir bättre och mer djupgående.


Enligt Svenska konsumenter, så visar nya studier på att glutamat i maten nästintill tredubblar risken för överviktig, vilket är minst sagt anmärkningsvärt. Glutamaten är en utfyllnad för andra smakbärare som tex: socker och sötningsmedel MEN kan naturligtvis helt uteslutas genom att vara vaksam på vad som finns i halvfabrikat och snabbmat samt att noggrant läsa innehållsförteckningarna på butikernas produkter.

Ny europeisk ekologisk sajt!

2008 augusti > söndag, augusti-17-2008

Europeiska kommissionen har startat en ny sajt för att öka medvetenheten om ekologiskt jordbruk med fokus på konsumenter inom EU. 


På sajten finns material som alla intressenter kan använda sig av i marknadsföringssyfte, detta för att informera och förbättra kunskaperna inom området. Du hittar även ett kalendarium för ekologiskt jordbruk och länkar till andra bra och informativa källor.


Besök webbplatsen på: Ec.europa.eu

Motionera barnen på enkelt vis!

2008 augusti > lördag, augusti-16-2008

Många barn har en motvillighet i sin rörelse och behöver hjälp med fantasi och påhittigheter kring motion och aktivitet. Mitt tips är att ni sätter er ner tillsammans och skriver en lista på roliga saker som han vill prova. Ni kan dela upp listan på vad han vill prova på egen hand och vad som ni kan göra hela familjen tillsammans. Sätt som mål att avverka en eller två nya gemensamma aktiviteter per månad och hjälp honom så att det är möjligt för honom att prova helst två och minst en ny aktivitet per månad av hans roliga lista. 
 
Motionera tillsammans så mycket ni kan och stick in motionen i er vardag genom promenader m.m. Köp gärna en sådan liten studsmatta som ni kan ha i hans rum eller framför tv:n och gör en deal om att han ska hoppa varje reklam eller minst 30 minuter per dag. Även hopprep är en sådan billig och enkel variant.
 
Ni kan även köpa varsin stegräknare som ni alla använder för att mäta era dagliga steg. Låt sonen vara ansvarig för det och läsa av allas steg framåt kvällskanten. Sätt minst 7500 steg som ert dagliga mål och försök sedan att öka detta till 10.000 steg per dag och person.


Barn som är lite rultiga växer ofta in i sin vikt när de växer på längden MEN det behövs regelbunden motion och ett hälsosam livsstil gällande mat, sömn, stress och vätska. Maila mig gärna med frågor kring detta om ni vill ha tips och råd!

Turnen i norrland!

2008 augusti > lördag, augusti-2-2008

Hej mina vänner! Här har varit minst sagt hektiskt med vår turné som numera är uppe i Norrland. Vi har besökt Skånes djurpark, Skåne sommarland, Skara sommarland, Visingsö i Jönköping, Helsingborgs- och Malmöfestivalen, Halmstad, Eskilstunas Parken Zoo, Furuviksparken i Gävle och flera av Sveriges allra roligaste sommarställen.

Nu närmar sig hösten med stora, stora stormsteg och det börjar bli dags att komma igång efter sommarmaten och semesterfirandet, inte sant ;-) På måndag kommer mitt kom igång-reportage i Stockholm City och City Malmö Lund. Nytt för hösten är också att tidningen delas ut i Helsingborg med omnejd :-)


Ser fram emot en galet rolig höst…. MEN nu ska ska jag strax flyga till Luleå och fortsätta turnen där uppe, sedan vidare till Umeå, Västerås, Öland, Växjö och Gotland. Glöm inte avslutningen på medborgarplatsen den 15 aug och Gröna Lund den 24 aug! 


Kram kram