Saltå Kvarn´s musli

2008 april > tisdag, april-29-2008

Quinoa har blivit en allt vanligare ingrediens i vår mat och som tillbehör istället för pasta eller ris. Nu har trendsettern Saltå Kvarn lanserat en organiskt odlad, glutenfri musli. Muslin har lågt GI, innehåller havregryn, quinoa, linfrön och aprikoser. Den har inget socker eller honung, är fantastiskt god och passar utmärkt till frukostyoghurten eller mellanmålsfilen.

Benevo – animal friendly animal food

2008 april > tisdag, april-29-2008

Människan tänker mer och mer på vad vi stoppar i oss och självklart, så är det inte långt till att även värna om vad som föder våra kära husdjur! Nutram hund – och kattfoder, har tagit fasta på denna ”medvetenhet och trend” och har uteslutit vete, biprodukter och färgämnen i sitt foder. Även Magnusson Petfood har nischat sig genom att basera sina produkter på svenska råvaror, färskt kött och KRAV-märkt hundmat och flertalet stora och kända märken har gått samma väg.  På de stora kedjorna finns Coops Änglamark och  där hund – och kattmärket Benevo har nyligen lanserat ett ekologiskt och veganskt foder som innehåller den näring som ditt djur behöver.

En eldig valborg

2008 april > tisdag, april-29-2008

Valborgsmässoafton är en årlig högtid som firas i Sverige, Lettland, Estland, Finland, Tjeckien och Tyskland. På många platser i Finland och Sverige firas helgen genom att bränna bål och på vissa platser med fyrverkerier och smällare.


I Uppsala är det champagnefrukost, forsränning och studentkör. Linköping bjuder på lekar och tävlingar, i Lund startar det med sillfrukost, picknick i parken och avslutas med sittning och fest natten lång. I Göteborg är det cortégen, mösspåtagningen, och i Stockholm bjuds det på fest på Skansen. Våren välkomnas vid Sollidenscenen, därefter är det konsertdags med lekar och det traditionella fackeltåget som avslutas med att tända bålet!

Varför inte se det som en chans att umgås med familjen under denna högtid, klä er varmt och packa en korg med filt och picknick och ge er ut till brasorna.


Vill ni inte fira just på Skansen utan bara se en brasa, så kan ni bege er till:


1. Bellevueparken, Vasastan
Firandet inleds på bollplanen kl 19.30.


2. Hjorthagens IP, Östermalm
Valborgsmässofirande från kl 19 och framåt.




3. Vasaparken, Vasastan
Brasan tänds 20.15


4. Rålambshovsparken, Kungsholmen 
Valborgsmässofirande sker från kl 18 och framåt.


5. Långholmens folkhögskola, Långholmen 
Brasan tänds kl 20 på planen framför folkhögskolan.


6. Riddarholmen, Gamla stan 
Fackeltåg från Stortorget kl 20.15. Brasan tänds kl 20.30.


För att kolla just DIN ort, så är morgondagens lokala tidning ett säkert och smidigt alternativ.

Glad valborg önskar alla vi på Pigga Barn!

Fråga Zarah om träning för onda muskler och reumatism

2008 april > måndag, april-28-2008

Fråga:
Jag har problem med reumatism och diskbråck, vilket medför problem med min rörelse. Min vikt ökar och trots långa, dagliga promenader, så är det inte tillräckligt för att min kropp ska må bra. Vad ska jag göra? Styrketräning gör ju så ont och förvärrar! 

Svar:
Jag kan inte ge dig ett ordentligt svar utan läkarkonsultation och mer info MEN jag kan faktiskt rekommendera dig den form av träning som är hydraulisk, dvs att det är motstånd åt båda hållen i den maskin där du tränar. Detta innebär att du inte har den påfrestning på muskeln som vanlig styrketräning kan medföra när den drar sig samman. Itrim (Itrim) har denna form av träning och även simning/vattengymnastik är exempel på skonsamt hydraliskt motstånd. Starta där, så ska du se att du kan komma igång. Faktum är att jag själv har drivit ett Itrimcenter och har sett de fördelar som denna typ av träning kan ge, både i rehabiliterande syfte, för regelbunden motion och stabilisering av vikt. 

Fråga Zarah om bantning under graviditeten

2008 april > lördag, april-26-2008

Fråga:
Hur ska jag göra om jag vill banta under min graviditet?

Svar:
Jag rekommenderar inte att du bantar under din graviditet eftersom det är så viktigt att du och ditt barn får den energi och näring som ni behöver. Tänk istället på vad du äter och använd dig av tallriksmodellen som en grund. Minska på godis, läsk, bakverk och snacks och välj fullkorns- och fiberrika produkter istället för mer lättsmälta och sockerrika produkter. Ät ordentligt med protein och bra fetter och rör dig så mycket du kan.

Fråga Zarah om viktminskning

2008 april > onsdag, april-23-2008

Fråga:
Jag äter mycket godis men vill minska i vikt. Hur ska jag göra för att gå ner de sista kilona. Äter bara ägg till frukost, 2 frukter till mellanmål, en liten liten lunch och samma eftermiddagsmål som förmiddagsmål. På kvällen äter jag superlite om jag kan men blir alltid sugen och då råkar godis slinka ner. Förstår inte varför jag inte klarar mina sista kilon.

Svar:
De sista kilona brukar alltid vara de svåraste av flera anledningar. Först och främst, så slinker det oftare genom saker och motivationen är lite lite lägre än under starten på en viktminskning. Kroppen funkar även så, att den försöker hålla sig kring idealvikten och är lite motvillig inför viktminskning. Tänk även på att vikten ökar när du tränar och får mer muskulatur på kroppen. Det viktiga är inte hur mycket du väger utan VAD du väger av.
 
Smågodis kan sätta lite käppar i hjulen, då sockerrika produkter gärna ger ett ökat sug efter att äta mera. Jag skulle gärna se att du försöker byta denna last mot att använda nötter eller frön som snacks. Dessa innehåller inte socker och är dessutom fulladdade med kanonbra fetter och näringsämnen/mineraler.
 
Frukosten ser bra ut men jag skulle lägga till en frukt eftersom så lite kolhydrater ger dig en trött hjärna. Tänk på att kolhydrater gärna kan minskas MEN inte helt plockas bort, då de är hjärnans bränsle. På förmiddagen skulle jag sedan byta en av frukterna mot en näve nötter (gärna andar nötter än cashew… tex; de fett- och proteinrika hasselnötter eller paranötter).
 
Din lunch verkar vara på tok för liten och medför att din kropp spar på energi för att undvika att få för lite i slutet på dagen. En rejäl lunch är förutsättningen för att du skall orka, få en god förbränning och även få mineraler och vitaminer. Det är inte bra att äta så lite MEN dock så är det viktiga VAD du äter av. Basera din portion på motsvarande 1 handflata med protein (kött, fågel eller fisk), 1-2 knytnäve med grönsaker (tänk på att tomat och gurka räknas som vatten och välj broccoli, brysselkål, paprika, kål eller liknande) och 1 knytnäve med kolhydrater från exempelvis råris, fullkornspasta eller örter som qunioa och bovete.
 
Även ditt eftermiddagsmål är litet och kan gärna kompletteras med en portion keso till frukten eller att du äter ett kokt ägg till en frukt. Försök att inte äta frukt utan npgon form av proteinkälla som exempelvis nötter eller ägg.

Jag kan alltså konstatera att det verkar som att du äter alldeles för lite, vilket medför att din kropp spar på energi och gör att du blir hungrig hela tiden. Ät mera protein och fett, så ska du se att du mår bättre, orkar mera och får igång din förbränning. Det kommer minska suget….. Mellanmål kan även bytas mot proteindrinkar eller proteinbarer. Kolla bara så att de inte innehåller socker eller tillsatser. Glöm inte heller att motion, god sömn och regelbundet vätskeintag inverkar på ork och vikt. För att vara säker på vad som saknas i din kost, så är nästa steg en kostregistrering eller att du använder ett dataprogram.

Rädda livet på ett barn

2008 april > onsdag, april-23-2008

Nu kan man köpa affischen ”Första hjälpen för barn” som är en guide om man
snabbt behöver göra Hjärt-Lungräddning, stabilt sidoläge eller hjälp vid
luftvägsstopp på barn mellan 0-8 år.

Att snabbt fatta rätt beslut och behålla lugnet kan vara helt avgörande när ett
barns liv hotas. Följ stegen på affischen för att snabbt agera i en krissituation.
Ha affischen placerad lättåtkomlig på kylskåpet, städskåpet, förskolan, fritids,
skolan, barnavårdcentralen osv.

Dessa råd är ett stöd för de som arbetar eller umgås med barn, egna som andras.
Affischen följer instruktioner enligt ERC (European Rescusitation Council).
Affischen beställer man på: Barnlivräddning

1 2 5
72 st på 5 sidor
FörstaSista