Laktos- och glutenfritt

Fråga:

Jag tänkte testa att äta både laktos- och glutenfri mat ett tag för att se om jag mår bättre av det. Jag undrar vilka livsmedel som jag ska undvika och om jag kan äta till exempel alla grönsaker och frukter? Innehåller bulgur och couscous gluten och vad kan jag äta till frukost? Misstänker IBS, Laktosintolerans eller Glutenintolerans eftersom jag alltid har så ont i magen.

Svar:
Det är mycket saker som du bör undvika resp. kan äta när du är glutenintolerant, vilket gör en fullständig guide ganska svår men här kommer en liten miniguide.


När du är glutenintolerant så skall du undvika:


Bröd av sädesslag
Bulgur
Couscous
Pasta
Halvfabrikat med sädesslag (mjöl som redning m.m.)
Havreprodukter (i de flesta fall)
Snacks (mycket snacks är rostat o.s.v. i mjöl)


… men du kan äta!
 
Bovetepasta
Quinoapasta
Quinoa
Ris
Majs- och bovetebröd
Amaranth
Boveteflingor
Potatis, rotfrukter
Glutenfria produkter


När du är laktosintolerans bör du undvika:


Mejeriprodukter
Halvfabrikat med mjölksocker


Men kan äta:


Laktosfria alternativ
Havreprodukter (dock inte i de flesta fall om du är glutenintolerant)
Sojaprodukter


Kött, fågel, fisk, grönsaker och frukt kan du äta oavsett om du är laktos- eller glutenintolerant.

Frukostförslag:

– Koka bovetegröt och servera med rivet äpple, tärnad frukt eller tinade bär.
– Laktosfri fil eller sojayoghurt med bovete- eller quinoaflingor.
– Glutenfritt bröd med kalkon och laktosfri cottage cheese.
– Fruktsallad med nötter, frön och lite kanel.
– Sojamjölk med boveteflingor, hackad mandel och russin.
– Bovetemuffins med dadlar och banan som sötning.

Använd gärna ingefära eller kanel som kryddning för att hjälpa matsmältningen på traven och minska ditt magont. Tänk på att även motion, vätska, gott om fibrer i kosten, minst 6-7 timmars sömn och en stressfri vardag också bidrar till mindre magont.