11 tips för att en hälsosam och cancerfri livsstil

Jag fick nyss en fantastisk artikel mailad till mig, som tips från min vän och kollega Peter Wilhelmsson. Jag har självklart översatt den till er alla, eftersom min allra högsta önskan är att ni ska hålla er friska och krya… :)

Den amerikanska artikeln kommer från naturläkaren, hormon- och cancerspecialisten Natasha Turner, en fantastisk naturläkare i Canada. Natasha Turner är grundare av Clear medicin wellness boutique och författare till den storsäljande boken The Hormone Diet.

Detta är en översättning från Canadian Cancer Society, om sifffor gällande år 2010:

• Uppskattningsvis kommer 23.200 kvinnor att erhålla diagnosen bröstcancer och 5.300 av dessa kommer att dö av sjukdomen. 

• Uppskattningsvis 180 kvinnor per vecka kommer att få diagnosen bröstcancer och 50 av dessa kommer att dö av det.

• I genomsnitt kommer 445 kanadensiska kvinnor att få diagnosen bröstcancer varje vecka.


• I genomsnitt kommer 100 kanadensiska kvinnor att dö av bröstcancer varje vecka.

Det bör dock påpekas att mer uppmuntrande och aktuell statistik tyder på att dödligheten har minskat i alla undersökta åldersgrupper sedan mitten av 1980-talet.
Detta beror delvis på att sjukdomen upptäckts tidigt, att nya terapier och läkemedel uppfinns samt att de livsstilsförändringar som de flesta kvinnor genomför när de diagnostiseras med cancer, såsom att ändra sin kost och börja med kosttillskott.

Här är några enkla tips för att hålla sig frisk och cancerfri.

1. Undvik att använda bygel-bh
Den bygel som finns i bh:n kan komprimera lymfdränage av bröstet, vilket inte ännu stöds av
vetenskapliga studier, men dock med flera aktuella och intressanta fall. Undvik att chansa och använd bygel-fri bh.

2.Sov i mörkret
Hormonet melatonin, som tillverkas i kroppen när vi sover i kolsvart sovrum, verkar som ett skyddande medel mot bröstcancer.
Om du arbetar i skift, så kan det vara klokt att ta ett tillskott på 1-3 mg melatonin vid sänggåendet.

3. Ät två portioner broccoli varje vecka – minst!
Broccoli innehåller indol-3 carbinol, som är en förening, som verkar främjande inför kroppens östrogenhalter och därmed skyddar kroppens bröstceller. Peter Wilhelmsson lägger även till att Meta I3C som kan passa för kvinnor som äter väldigt lite av tex broccoli, brysselkål eller grönkål.

4. Undvik eller minska på alkoholintag 
Mer än fyra portioner alkohol per vecka kan öka risken för bröstcancer.
Risken är särskilt hög om flera av dessa konsumeras vid samma tillfälle. Om du väljer att konsumera alkohol, så är rödvin det bästa alternativet på grund av dess antioxiderande egenskaper. Begränsa intaget till ett glas om dagen och till högst fyra dagar per vecka. Komplettera alltid alkohol med tillskott av B-komplex samt tillägg med hög folsyra. Detta minskar de skadliga effekter som alkohol orsakar på bröstvävnaden.

5. Träna mera
Kvinnor som tränar fyra timmar per vecka visar en signifikant minskning av risk för bröstcancer.

6. Undvik bröstimplantat
Implantat kan öka risk för bröstcancer samt förhindra upptäckt av cancerceller.

7. Meditera
Meditation minskar stresshormonet kortisol och ökar istället produktionen av serotonin, vårt energivande ”må bra hormon” som förbättrar immuniteten.

8. Rena levern
Rena levern två gånger per året och ta acidophilus-tillskott som stödjer den friska östrogen-metabolismen. Levern bryter ner östrogen och utsöndrar metabolismens biprodukter via gallan ut i mag- och tarmkanalen.
Byte av hälsosamma bakterier i tjocktarmen, är även nödvändiga för en korrekt fördelning av östrogen, vilket även stödjer processen för eliminering. Peter Wilhelmsson tillägger att det är speciellt viktigt vid PMS och hormonstörningar, och att ett DetoxPlus program 2 ggr per år är en bra och enkel grund för detta.

9. Skrubba huden
Förbättra kroppens lymfdränage genom att borsta huden dagligen, gärna tillsammans med att du badar b
astu. Välj helst en infraröd bastu. Jag vill också tillägga att det är bra med en bastu där du har ansiktet ute i den friska luften och kroppen inne i värmen, eftersom du annars andas in de toxiner som kroppen avlägsnar genom svettningen.

10. Ät ekologisk soja
Ät en portion med soja per dag för att få skyddande fytoöstrogener.
Fermenterad soja som miso och tempeh är din bästa val. Bönor (njure, mung och black eyed peas) skyddar också på grund av deras fytoöstrogener och höga fiberinnehåll. Jag vill dock tillägga att det är oerhört viktigt att sojan inte är en TVP-variant av soja, vilket är detsamma som att den är kemiskt framtagen och genmanipulerad.

11. Undersök brösten
Dessa tips är inte bara användbara för att förhindra uppkomst av bröstcancer, utan även för att förebygga återfall efter sjukdom med bröstcancer. Glöm inte att undersöka brösten och var noga med att känna din kropp och dess signaler.

Och sist men inte minst, så vill Peter lägga till att det är viktigt med jod från alger eller tillskott samt med omega 3-oljor…  

Och jag vill lägga till att det är viktigt att äta gott om näring, ekologiska grönsaker, mycket bär, samt att ta bort socker, vetemjöl, tillsatser och kemikalier oavsett om du har cancer eller någon annan immunologisk sjukdom. Ät det som stärker och ger kraft, inte det som är dött eller som är sönderupphettat. Glöm inte heller att prioritera din sömn, din återhämtning, dina relationer och ha roligt, med mycket skratt och glädje!

Läs gärna mer på någon av mina kostsajter:

www.friskabarn.se
www.kostkoll.se
www.piggabarn.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat,info
www.kosttillskott-guiden.net
www.rawfood-kost.se
www.ayurveda-guiden.se
www.receptkoll.se
www.kosttipset.se